SiolNET. Posel danes Novice
1,19

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Novo železniško progo bi gradili Slovenci, Turki in Avstrijci

1,19

termometer

vlak železnica
Foto: Bor Slana

Na slovenskem železniškem omrežju je trenutno eden večjih projektov modernizacija železniške proge Maribor–Šentilj. Ta poteka v več fazah, direkcija za infrastrukturo pa je prejšnji teden odprla ponudbe za gradnjo novega odseka, ocenjenega na največ 101 milijon evrov. Prispele so tri ponudbe; oddali so jih Pomgrad, Cengiz in Strabag.

Najnižjo ponudbo v višini najvišje določene vrednosti naročila 101 milijon evrov (z DDV) je oddal domači Pomgrad v sodelovanju s Kolektor Kolingom, SŽ-ŽGP, GH-Holdingom in Gorenjsko gradbeno družbo. Turški Cengiz je dela ocenil na 117,4 milijona evrov, avstrijski Strabag pa na 136,6 milijona evrov, je razvidno iz objave na portalu javnih naročil.

Kolektor in Cengiz si želita graditi tudi drugo cev predora Karavanke

V konzorciju domačih podjetij sodelujejo družbe, ki že izvajajo dela na slovenskem železniškem omrežju. V boju za nadgradnjo proge Maribor–Šentilj pa se pojavlja tudi turški Cengiz, ki si – tako kot Kolektor – želi zgraditi drugo cev predora Karavanke. Je pa v primeru proge Maribor–Šentilj domača ponudba ugodnejša od tuje, medtem ko so pri drugi cevi predora Karavanke Turki oddali ugodnejšo ponudbo od konzorcija slovenskih podjetij, ki ga sestavljajo Kolektor CPG z Rikom in turškim Yapi Merkezijem.

predor Karavanke Posel danes Turki spet z najnižjo ponudbo za Karavanke

Kot so za STA pojasnili na direkciji za infrastrukturo, bodo prispele ponudbe na maja objavljeno javno naročilo za gradnjo novega odseka proge med Mariborom in Šentiljem zdaj pregledali, izbor izvajalca pa bo znan po končanem preverjanju in ocenjevanju ponudb oz. najkasneje oktobra 2019. Rok za dokončanje del je dve leti in pol od uvedbe izvajalca v delo.

Vrednost investicije dobrih 250 milijonov evrov

Nadgradnja železniške proge med Mariborom in Šentiljem, ki je ocenjena na 253,7 milijona evrov, pri čemer je predvideno financiranje z evropskimi sredstvi v okviru kohezijskega sklada v višini okoli 100 milijonov evrov, sicer teče v več fazah.

Konec junija lani je bila podpisana pogodba z izbranimi izvajalci Pomgrad, SŽ-ŽGP, GH Holding in Gorenjska gradbena družba v vrednosti 44,4 milijona evrov (z DDV) za nadgradnjo železniškega odseka Pesnica–Šentilj. Izvajalci že izvajajo dela, ki naj bi bila končana konec avgusta letos.

Za nadgradnjo železniških postaj Tezno in Maribor ter odseka Maribor–Počehova je bila podpisana pogodba v vrednosti 55,5 milijona evrov z izbranimi izvajalci SŽ-ŽGP, Pomgrad, Kolektor Koling in GH Holding. Rok za dokončanje del je 31. september 2020.

Alenka Bratušek Posel danes Tretja os: zakaj je finančni minister Alenki Bratušek prižgal rdečo luč

Aktivno protihrupno zaščito na odseku Pesnica–Šentilj bosta za 10,1 milijona evrov do 21. decembra 2021 uredila SŽ-ŽGP in Pomgrad; pogodba je bila podpisana konec januarja letos. Pasivno protihrupno zaščito bo medtem skladno z decembra lani podpisano pogodbo v vrednosti dobrih 428 tisoč evrov do 16. novembra letos izvedel AJM, so še pojasnili na direkciji.

Poleg naročila za gradnjo novega odseka proge Maribor–Šentilj je po navedbah direkcije v teku še javno naročilo za ureditev križanj cest z železnico na odseku železniške proge Pesnica–Šentilj, za katerega pa je ponudbo oddal le en ponudnik.

Železnico so zgradili leta 1846

Železniška proga Maribor–Šentilj, dolga skoraj 16 kilometrov, poteka skozi območje Slovenskih goric in pelje skozi dva predora ter ustavlja na dveh postajah in dveh postajališčih. Odsek je bil zgrajen že leta 1846 v okviru gradnje Južne železnice med Dunajem in Trstom.

Do Avstrije do zdaj po enem tiru

Medtem ko je od Sežane do Maribora železniška proga zgrajena kot dvotirna, je med Mariborom in Šentiljem oz. državno mejo enotirna. Proga je potrebna obnove, saj ni več ustrezna niti glede tehničnih parametrov niti glede zmogljivosti in kot taka ne zadošča več zahtevam sodobnih prevoznih potreb, na svoji spletni strani navaja direkcija.

gradbeništvo Siol Plus Alenka Bratušek ima težavo. Z gradbenimi baroni 2.0. #komentar

V prihodnje je predvidena tudi izgradnja drugega tira. Medtem ko naj bi obstoječo progo po načrtih modernizirali do konca leta 2021, je gradnja drugega tira po časovnici, ki jo na spletni strani navaja direkcija za infrastrukturo, predvidena do konca leta 2026, ko naj bi tudi nadgradili obstoječi tir za vzporeden potek obeh tirov. Skupna vrednost projekta bo s tem po stalnih cenah iz leta 2015 narasla na dobra 402 milijona evrov.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • hrast / 30.07.2019. ob 11:58 +2 0

  Da gradili tujci, bi morali biti morali biti vedno vsaj toliko cenejši od naših, slovenskih podjetij, da bi vse dajatve iz dela pokrili, kot bi to morali naši in druge dajatve do naše države, ki veljajo za podjetja v Sloveniji. In še nekaj več cenejši.

  +2 0
 • armenius / 30.07.2019. ob 14:49 0 0

  Tujci bodo delali, naši pa pobrali smetano ( oz pokradli kar se da).

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin