Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
2. 1. 2018,
10.04

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

3

Natisni članek

start up crowdfunding Kickstarter Niko Klanšek

Torek, 2. 1. 2018, 10.04

6 let, 3 mesece

Niko Klanšek je bil med prvimi in še vedno je rekorder

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

3

Še preden je Kickstarter v Sloveniji postal množično priljubljen, je na njem denarnice številnih odprl Niko Klanšek. Z idejo za pametno kolo FlyKly Smart Wheel je zbral več kot 700 tisoč dolarjev in še vedno velja za najbolj uspešen slovenski start-up.

Niko Klanšek je leta 2013 na Kickstareterju številne prepričal s projektom Smart Wheel. | Foto: Ana Kovač Niko Klanšek je leta 2013 na Kickstareterju številne prepričal s projektom Smart Wheel. Foto: Ana Kovač

Niko Klanšek pri nas velja za enega od pionirjev na področju crowdfundinga. Svojo pot na svetovni platformi za množično financiranje je začel ob koncu leta 2013, ko je prijavil projekt pametnega kolesa Smart Wheel.

Projekt je v nekaj več kot enem dnevu dosegel zastavljeni cilj 100 tisoč dolarjev, do konca kampanje pa je v 40 dneh zbral skupaj 700 tisoč dolarjev in še vedno velja za najuspešnejši slovenski start-up, do zdaj se mu je lani najbolj približal lebdeči gramofon …

Največji del od 2.358 podpornikov prihaja iz ZDA, sledijo pa jim tisti iz Nemčije in Avstralije.


To so najuspešnejši slovenski startupi v letošnjem letu 


V ZDA zaradi košarke

Porabo in prevožene kilometre lahko spremljate tudi prek aplikacije na svojem telefonu. | Foto: Kickstarter Porabo in prevožene kilometre lahko spremljate tudi prek aplikacije na svojem telefonu. Foto: Kickstarter Klanšek je svojo pot v podjetništvu začel v ZDA, kamor je odšel študirat. Pot ga je čez Atlantik vodila zaradi želje, da postane profesionalni košarkar. Pozneje sta z mamo ustanovila podjetje in prodajala smutije. Podjetje sta po štirih letih prodala, Klanšek pa se je nato odločil za samostojno pot in z 11-člansko ekipo začel razvijati pametno kolo Smart Wheel.

Idejo zanj je dobil zaradi strasti do električnih mopedov. Ugotovil je, da ljudje niso kar tako pripravljeni kupiti kolesa, če ga že imajo. Smart Wheel je zato zasnoval tako, da zamenja le zadnjo kolo na obstoječem kolesu.

Kaj je Smart Wheel?

Smart Wheel še vedno velja za najuspešnejši start-up na Kickstarterju. | Foto: Ana Kovač Smart Wheel še vedno velja za najuspešnejši start-up na Kickstarterju. Foto: Ana Kovač Je pametno kolo, ki je sestavljeno iz petih delov in ga poganja motor z baterijo. Uporabnik lahko še naprej uporablja svojo "staro" kolo, zamenjati pa morajo le zadnji obroč.

Uporabnik mora na svojem kolesu zamenjati le zadnjo kolo, ki je brezžično povezano z aplikacijo na pametnem telefonu, med vožnjo pa se baterija polni s pomočjo dinama. S kolesom je mogoče prevoziti 50 kilometrov s hitrostjo 25 kilometrov na uro. Teža kolesa je tri kilograme.

Cena je pred štirimi leti na Kickstarterju za prve podpornike zanašala 590 dolarjev, za poznejše pa 800 dolarjev.

Najtežji začetki, ekipa se je v nekaj letih povsem zamenjala

"Najtežji so bili seveda začetki, sestava ekipe in postavitev proizvodnje," se začetkov spominja Klanšek. Prvotna ekipa se je v nekaj letih povsem zamenjala, sodelovati pa so začeli tudi s podjetjem v Milanu, ki izhaja z milanske tehnične univerze.

Ogromen uspeh na Kickstarterju jim je omogočil še nadaljnji razvoj, s katerim so zmanjšali velikost in težo zadnjega kolesa.

"Na začetku je bilo nekaj pivotiranja in spreminjanja koncepta, vendar sta vizija in poslanstvo ostala enaka," razlaga Klanšek.

Leta 2015 je Klanšek prodal podjetje FlyKly, ki ima zdaj sedež v Milanu. | Foto: STA , Leta 2015 je Klanšek prodal podjetje FlyKly, ki ima zdaj sedež v Milanu. Foto: STA ,

90 odstotkov projektov zamuja

Tako kot pri mnogo start-up projektih (okrog 90 odstotkov jih ima takšne težave), kjer je treba načrtovati od idejne zasnove do postavitve proizvodnega procesa, se je tudi pri Smart Wheelu zamaknila dobava.

Na trg so želeli priti ob začetku kolesarske sezone, vendar se je zaradi dodatnega razvijanja kolesa dobava zamaknila. Klanšek se je zato odločil, da je obiskal deset krajev po svetu, od koder je prihajalo največ podpornikov, in vlagateljem predstavil kolo ter jih tako pomiril.

Sedanjost?

Smart Ped | Foto: Kickstarter Foto: Kickstarter FlyKly v primerjavi z nekaterimi drugimi kampanjami, ki so zablestele na Kickstarterju (lanskega rekorderja je kupil glavni tekmec in zaprl podjetje), še danes obstaja in nadaljuje svojo pot. V njej več ni Klanška, ta je konec leta 2015 podjetje prodal Milančanom.

Ob ponudbi italijanskih partnerjev je bil v dilemi, a se je vseeno odločil za prodajo, saj je strast do industrije po šestih letih nekoliko zbledela. Vseeno še naprej ostaja povezan s start-upi in Kickstarterjem. Do zdaj je podprl že več kot 130 projektov, okoli 40 pa je svetoval pri njihovih začetkih. Klanšek je od sredine letošnjega leta tudi predsednik košarkarskega kluba Slovana, nekoč največje valilnice košarkarskih talentov.

Podjetje FlyKly prek svoje spletne strani in Indiegogo še vedno prodaja kolesa, na Kickstarterju pa so bili uspešni še s pametnim skirojem Smart Pedom.

Ne spreglejte