SiolNET. Posel danes Novice
2,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Top projekti na Kickstarterju v letu 2016

Lani najuspešnejši projekt na Kickstarterju ne obstaja več

2,25

termometer

Kickstarter
Foto: Thinkstock

V letu 2016 je platforma za zbiranje zagonskega kapitala Kickstarter prvič od ustanovitve zaznala upad zbranih sredstev za uspešne projekte. Kateri so zbrali največ in kateri je bil najuspešnejši slovenski projekt?

Svetovna platforma za množično financiranje Kickstarter je lani prvič od svoje ustanovitve leta 2009 zaznala padec zbranih sredstev za uspešne projekte v enem letu. Lani je bilo uspešnih nekaj več kot 18 tisoč projektov, ki so zbrali več kot 570 milijonov dolarjev (523,6 milijona evrov).

V osmih letih od nastanka Kickstarterja je bilo uspešnih projektov več kot 123 tisoč, ti pa so zbrali nekaj manj kot tri milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov). Številka podpornikov se bliža 13 milijonom.


Slovenski startupi v zadnjem letu zbrali 1,8 milijona evrov 

"Od ideje do uspeha na Kickstarterju lahko traja tudi več let" #intervju


Kateri so bili najuspešnejši:

Pebble Foto: Kickstarter

1. Pebble 2

Tako kot leta 2015 je naziv najuspešnejše kampanje pripadel podjetju Pebble, ki razvija pametne ure. Lani so predstavili naslednico svoje prve ure, ki je leta 2015 zbrala več kot 20 milijonov dolarjev (18,3 milijona evrov). Uri Pebble 2 je več kot 66 tisoč podpornikov namenilo nekaj manj kot 13 milijonov dolarjev.

Ura je v dveh različicah in številnih barvah, ob barvnem zaslonu ponuja še podaljšek vašega telefona, vgrajen ima GPS in lahko predvaja glasbo.

Pebble danes ne obstaja več, saj je njegovo intelektualno lastnino kupil glavni tekmec Fitbit, pod svoje okrilje vzel njihove talente in podjetje zaprl.

Peak Design Foto: Kickstarter

 2. Peak Design

Prepad med prvim in drugim mesto je zelo velik. Drugo mesto med najuspešnejšimi kampanjami na platformi za množično financiranje je zasedel nahrbtnik Peak Design, ki mu je več kot 26 tisoč podpornikov namenilo 6,6 milijona dolarjev (šest milijonov evrov).

Peak Design je nahrbtnik za vsak dan, ki so ga oblikovali fotografi. Poseben poudarek je namenjen "prevažanju" fotoaparatov, ki jim je namenjenih več predalov.

Antsy Labs Foto: Kickstarter

3. Antsy Labs

Tretje mesto je zasedla le nekaj centimetrov velika kocka. Njen namen je precej preprost: stiskanje različnih tipk za sproščanje živčnosti in boljšo koncentracijo.

 Več kot 154 tisoč podpornikov je projektu namenilo 6,4 milijona dolarjev (5,9 milijona evrov).

Dark Souls Foto: Kickstarter

4. Dark Souls

Fantazijska, strateška namizna igra, v kateri se s preostalimi igralci borite s kartami in figuricami, je zbrala 4,7 milijona dolarjev (4,3 milijona evrov), idejo pa je podprlo več kot 31 tisoč ljudi.

Massive Darkness Foto: Kickstarter

5. Massive Darkness

Podobno kot Dark Souls na četrtem mestu je tudi Massive Darkness namizna igra s kartami in figuricami s pridihom orkov in pošasti. 3,6 milijona dolarjev (3,3 milijona evrov) ji je namenilo nekaj več kot 22 tisoč podpornikov.

Lebdeči gramofon Foto: STA

Slovenci?

Kaj pa Slovenci? Lani so prijavili 80 projektov (upoštevani so tisti, ki so projekte prijavili v Sloveniji) in zbirali 1,8 milijona evrov.

Najuspešnejša slovenska ideja je bil lebdeči gramofon MAG-LEV, ki je zbral več kot 524 tisoč evrov od 717 podpornikov.

Kickstarter Foto: Marko Rabuza

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin