Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
17. 4. 2017,
17.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

S-holder Nik Vene Kickstarter

Ponedeljek, 17. 4. 2017, 17.02

6 let, 6 mesecev

Intervju: Nik Vene

"Od ideje do uspeha na Kickstarterju lahko traja tudi več let"

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

"Zanimiv produkt in marketing, marketing, marketing ter grajenje skupnosti," je nasvet Nika Veneta vsem, ki se poigravajo z mislijo, da bi zagonski kapital za svojo idejo iskali prek platform za množično financiranje. Kako mu je uspelo že dvakrat na široko odpreti denarnice podpornikov na Kickstarterju?

Niku Venetu (z mikrofonom na sredini) je v enem letu dvakrat uspelo na Kickstarterju z idejo S-holder, ki skrbi, da srajca čez dan ostane v vaših hlačah. | Foto: Startup cafe Ljubljana Niku Venetu (z mikrofonom na sredini) je v enem letu dvakrat uspelo na Kickstarterju z idejo S-holder, ki skrbi, da srajca čez dan ostane v vaših hlačah. Foto: Startup cafe Ljubljana  


Nik Vene je študent tretjega letnika Ekonomske fakultete v Ljubljani, ob tem pa je tri leta vpet v podjetništvo. Ob študiju je veliko svojega časa posvetil ideji, s katero je bil že dvakrat uspešen na platformi za množično financiranje Kickstarter, njegov delovnik pa je pogosto daljši od osmih ur na dan.

Njegova ideja se imenuje S-holder. Gre za napenjalec, ki skrbi, da srajca ostane lepo zatlačena v hlačah. Pred dvojnim uspehom na Kickstarterju (dve kampanji v razmiku enega leta) je doživel tudi dva neuspeha – zavrnitev projekta na Kickstarterju in neuspešna kampanja na Indiegogo –, vendar se ni ustavil.

Njegovo prvo idejo (T-holder) je podprlo več kot 1.700 ljudi, ki so mu namenili več kot 58 tisoč dolarjev (55 tisoč evrov), pri drugi kampanji (za S-holder) pa je zbral več kot sto tisoč dolarjev (95 tisoč evrov).


Preden mu je Kickstarter odobril kampanjo, so ga zavrnili, nato pa njegova ideja ni dobila zadostne podpore še na eni platformi za množično financiranje Indiegogo. | Foto: Startup cafe Ljubljana Preden mu je Kickstarter odobril kampanjo, so ga zavrnili, nato pa njegova ideja ni dobila zadostne podpore še na eni platformi za množično financiranje Indiegogo. Foto: Startup cafe Ljubljana

Vaš nasvet vsem, ki se odločajo za začetek kampanje na Kickstarterju? Kaj so najpomembnejši koraki na poti do uspeha?
Vsekakor marketinška priprava. Kampanjo (slike, video, tekst …) se lahko izpelje relativno hitro, medtem ko lahko pridobivanje potencialnih strank (sledilcev) vzame več mesec in v našem primeru celo več let. Ko si enkrat ustvariš to skupnost ljudi, je po mojem mnenju vse veliko lažje. Seveda sta zelo pomembna tudi podoba celotne kampanje in produkt, ki ga prodajaš, saj mora biti nekaj posebnega in tržno zanimiv.


Tablica, ki je odprla številne denarnice, a nima ne Androida ne IOS 

Slovenski startupi v zadnjem letu zbrali 1,8 milijona evrov


Na kaj vse moraš misliti, preden začneš kampanjo na Kickstarterju?
Na ogromno stvari. Kako bosta potekali proizvodnja in pošiljanje, na sestavo kampanje in marketinško pripravo nanjo, nato pa prodajo vseh produktov.

Kaj je potrebno za uspeh na Kickstarterju?

Je treba imeti idejo oziroma izdelek izdelan do potankosti, preden se prijaviš na Kickstarter, ali so lahko še kakšne neznanke? Je težko predvideti vse stroške kampanje?
Sam sem imel pri obeh kampanjah (T-holder in S-holder) stravi urejene do potankosti. Da sem razvil popolna produkta, ki sem ju s ponosom predstavil na Kickstarterju, je trajalo več mesecev. Posledično smo ujeli tudi dobavni rok oz. ga pri S-holderju (letošnja kampanja) celo prehiteli za en mesec. To je odraz dobrega načrtovanja.

Načeloma lahko izračunaš okvirne stroške, je pa dejstvo, da se po kampanji nabere še kup manjših stroškov, na katere prej sploh nisi računal oz. zanje nisi vedel.

Zakaj ste se tudi pri drugem produktu odločili za isto pot (prek Kickstarterja)?
Zato, ker je bila prva kampanja uspešna. Prav tako smo uspešno dostavili produkte in dobili pozitivne odzive od vlagateljev na Kickstaterju – za produkt in za naše storitve. Posledično je velik odstotek vlagateljev, ki so podprli že naš prvi produkt (T-holder) in bili z njim zadovoljni, podprlo še drugi produkt. Ljudje po vsem svetu poznajo mojo blagovno znamko NV Holders ter vedo, da delamo kakovostno in dobro in da vedno ustrežemo strankam.

Po drugi strani je Kickstarter izjemno priljubljena stran, kjer lahko dobiš nove kupce in pritegneš pozornost medijev.

Ste imeli pred drugo kampanjo kakšne pomisleke, da vam s podobnim izdelkom ne bo uspelo še enkrat?
Ne, dejansko sem pričakoval večji uspeh kot v prvi kampanji, saj sem vedel, da imamo ogromno  zvestih kupcev. Prav tako je bil S-holder izdelan na podlagi njihovega odziva. Kaj to pomeni? Stranke, ki so uporabljale T-holder, smo vprašali po mnenju. Na podlagi njihovih odgovorov smo izboljšali T-Hholder, tako da smo dodali nastavljive stranske elastike, nove zaponke in nove barve. Ko so stranke videle, da izboljšujemo stvar glede na njihova mnenja, so se zelo zagrele za S-holder.

Tudi ko sem se pred kampanjo posvečal marketingu za naš novi produkt, sem glede na odzive videl, da ima zadeva potencial, da bo resnično uspešna.


Zasnovala pisalo in v manj kot 24 urah dobila več kot sto tisoč dolarjev 

Mladi bosonogi milijonar, ki je v življenju doživel več kot marsikdo #fotozgodba


V drugi kampanji za S-holder so podporniki na Kickstarterju zbrali več kot sto tisoč evrov. | Foto: Startup cafe Ljubljana V drugi kampanji za S-holder so podporniki na Kickstarterju zbrali več kot sto tisoč evrov. Foto: Startup cafe Ljubljana

Ste imeli kakšne težave s prijavo s podobnim produktom?
Na srečo ne.

V čem se drugi produkt razlikuje od prvega?
S-holder je izboljšana različica T-holderja, saj ima nastavljive stranske elastike, nove zaponke in nove barve.

Kaj je po vašem mnenju najpomembnejše za uspeh kampanje: ideja, produkt, vlaganje v marketing, grajenje skupnosti ali kaj drugega?
Vse skupaj. Produkt mora biti nekaj posebnega, da pritegne pozornost. Kot sem že omenil, pa sta zelo pomembna marketing in grajenje skupnosti.

S kakšnimi težavami ste se srečevali po prvem uspehu kampanje na Kickstarterju?
Po mojem mnenju je to najtežja točka, ki pokaže, ali je šlo le za en projekt ali bo nastalo uspešno podjetje.

Ko si na Kikcstarterju, je relativno lažje, saj vsak dan na milijone ljudi vidi tvoj produkt, prav tako si medijsko izpostavljen. Ko se kampanja konča, si sam in moraš začeti od začetka.

Sam že ves čas želim ustvariti veliko in svetovno prepoznano podjetje NV Holders, zato sem začel vlagati v nadaljnji razvoj produktov in marketing. Šlo je za odlično potezo, saj smo prodajo prek spletne trgovine od marca 2016 (ko se je končala prva kampanja na Kickstarterju) do decembra 2016 povečali za kar sedemkrat. Trenutno smo spet na tej točki (po končani drugi kampanji), a že zdaj prodamo več kot decembra 2017. S-holder | Foto: S-holder Foto: S-holder

Se je bilo težko zadrževati oziroma upreti skušnjavi, ko imaš po uspešni kampanji naenkrat velik znesek na račun?
V mojem primeru ne. Delež denarja, ki sem ga prejel s Kickstarterja, sem porabil za proizvodnjo T-holderjev in nakup sredstev, ki jih potrebujem za uspešno vsakodnevno poslovanje. Nato sem ga začel vlagati nazaj v podjetje, v razvoj, marketing in pridobivanje intelektualne lastnine.

Na drugi strani me zanimajo tudi drugi posli, kamor bom verjetno v prihodnosti vložil denar in si povečal portfelj podjetij, predvsem nepremičninski, lounge bar in nočno življenje. A za zdaj sem osredotočen samo na NV Holders.

Kje poteka proizvodnja? Bodo S-holderji na voljo tudi v trgovinah? Kdaj?
Proizvodnja poteka v Sloveniji, v Kranju in Škofji Loki. Bodo na voljo, trenutno urejamo vse potrebne dokumente in embalažo za S-holderje, da bodo lahko prišli na police trgovin v svoji najprivlačnejši obliki. Upam, da v nekaj mesecih.

Dvakrat vam je že uspelo na Kickstarterju, ali obstaja skrivni recept?
Kot omenjeno, zanimiv produkt in marketing, marketing, marketing in grajenje skupnosti.

Leta 2015 vas je Kickstarter zavrnil. Ali veste, zakaj so vas zavrnili? Ste pozneje pri prijavi kaj spremenili?
Ne vem, še do danes to ostaja skrivnost. Pri prijavi nisem spremenil ničesar, sem pa, kot omenjeno, dobro pripravil marketinško strategijo.

Nik Vene za zdaj še ne razmišlja o prodaji svojega mladega podjetja. | Foto: Facebook Nik Vene za zdaj še ne razmišlja o prodaji svojega mladega podjetja. Foto: Facebook

Ste že prejeli kakšno ponudbo za odkup ideje?
Nisem je prejel in o tem ne razmišljam. Velikokrat od drugih, bolj izkušenih podjetnikov slišim, da naj to storim čim prej, a se sam ne nagibam k prodaji ideje in blagovne znamke.

V podjetništvu neizmerno uživam, gre za mojo sanjsko službo, prav tako svojo znamko NV Holders dojemam kot svojega otroka, za katerega je treba vsakodnevno skrbeti in vanj vlagati, da se bo lahko nekoč pokazal v svoji najboljši različici. Uspeh podjetja me vsakodnevno motivira, da delam še več in več. Iskreno povedano bi mi bilo trenutno zelo čudno, če bi se zjutraj zbudil in NV Holders ne bi bila prva misel, ki bi mi prišla na pamet.

Ne spreglejte