Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
27. 1. 2016,
12.46

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kriminalist PU Maribor ovadba

Sreda, 27. 1. 2016, 12.46

5 let

Neuradno: ovadba nekdanjega NLB-jevca, zdaj Fištravčevega direktorja Albina Turka

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mariborski kriminalisti so ovadili bančnika in dve fizični osebi. Neuradno je zaradi posojila ŠC Pohorje ovaden nekdanji NLB-jevec, danes pa direktor Mariborskih lekarn Albin Turk.

Ovadeni, zaposlen v državni banki, naj bi zlorabil položaj v letih 2009 in 2010, ko je banka podjetju odobrila posojilo za gradnjo infrastrukturnega projekta. Po naših informacijah gre za posojilo, ki ga je NLB odobrila ŠC Pohorje za gradnjo pohorske vzpenjače.

Po poročanju Večera naj bi bili ovadeni nekdanji šef poslovnega centra NLB za velika podjetja mariborske regije Albin Turk, uslužbenka NLB Marinka Sagadin in nekdanji direktor ŠC Pohorje Drago Rataj. Prvemu kriminalisti očitajo zlorabo položaja, drugima dvema pa pomoč pri tem dejanju.

Osemmilijonska škoda Ovadeni bančnik je bil po ugotovitvah kriminalistov odgovoren za pripravo in spremljanje naložbe, a ni izvajal potrebnega nadzora nad postopki odobravanja naložbe, ni nadziral priprave in izvedbe ustreznih mehanizmov njenega zavarovanja ter izpolnjevanja pogodbenih zavez med banko in komitentom. Banko naj bi s tem oškodoval za osem milijonov evrov, so v ovadbi zapisali na PU Maribor.

Kot je razvidno s spletne strani DUTB, je bilo na slabo banko prenesenih za 50 milijonov evrov posojil propadlega upravljavca pohorskega smučišča. Od tega je za 38 milijonov evrov slabih posojil nastalo v NKBM, za 13 milijonov evrov posojil pa v NLB.

Kdo je Albin Turk? Albin Turk je do začetka leta 2011 vodil podravski center NLB za velika podjetja, takrat pa je moral banko zapustiti. Uradno je šlo za sporazumno prekinitev delovnega razmerja, po nekaterih informacijah pa je bilo njegovo slovo posledica notranjega pregleda poslovanja v NLB, ki je razkril sporne posle NLB na Balkanu.

Konec leta 2013 so se zaradi domnevno spornih posojilnih poslov med NLB ter podjetjema Oil Metal Company in Montavar pri Turku oglasili kriminalisti. Poleg njega so obiskali še nekdanjega direktorja družbe LHB Finance Zorana Bizjaka in nekdanjega vodjo mariborske poslovalnice NLB Boruta Rataja. S posli z omenjenima podjetjema naj bi banki povzročili za 48 milijonov evrov škode. Ovadba je na tožilstvu, ki pa se za zdaj še ni odločilo o tem, ali bo vložilo obtožnico.

Za Fištravca bo zadeva aktualna, če bo Turk pravnomočno obsojen Kljub sumom nepravilnosti Turk ves čas uživa zaupanje mariborskega župana Andreja Fištravca, ki ga je kmalu po odhodu iz banke postavil za direktorja občinskega zavoda Mariborskih lekarn.

"Župan domnevnih ovadb ne more komentirati," pravijo na mariborski občini in dodajajo, da zadeva "za župana postane aktualna v trenutku pravnomočne sodbe". Dodajajo, da Turk dela dobro.

Omenimo, da je direktorica hčerinskega podjetja Mariborskih lekarn, farmacevtske družbe Marifarm, prav tako nekdanja NLB-jevka, in sicer Romana Fišer. Ta je nekoč vodila hrvaško družbo NLB Optima Leasing. Njene nadzornike je Fištravec pred meseci zaradi očitkov o nepotizmu – zaposlila je svojo hčerko – pozval, naj jo razrešijo, a neuspešno.

Ne spreglejte