SiolNET. Posel danes Novice
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekatere banke so se že odpovedale dividendandam, se jim bodo tudi slovenske?

0,12

termometer

Evropska centralna banka ECB
Foto: Reuters

Nekatere banke v območju evra po petkovih priporočilih Evropske centralne banke (ECB) že umikajo načrte za izplačilo dividend delničarjem in sredstva raje preusmerjajo v rezerve, potrebne za spopad s posledicami pandemije novega koronavirusa. Priporočilo se sicer nanaša tudi na slovenske banke pod neposrednim nadzorom ECB, med njimi NLB.

ECB je v petek sprejela priporočilo za banke, naj zaradi izrednih razmer z izplačilom dividend in kupovanjem lastnih delnic počakajo najmanj do oktobra 2020. S tem naj bi banke lahko prihranile 30 milijard evrov, poroča tiskovna agencija Reuters.

Ob tem so v osrednji denarni ustanovi v območju evra bankam svetovali, "naj zadržane dobičke usmerijo v reševanje likvidnostnih težav podjetij in fizičnih oseb ter v krepitev lastne kapitalske robustnosti za absorpcijo izgub," poroča STA.

Ker je ECB hkrati pozvala vse nacionalne nadzornike, naj upoštevajo sprejete ukrepe, tudi v Banki Slovenije že proučujejo možnosti ustreznega odziva na ravni slovenskega bančnega sistema, pri čemer pa morajo upoštevati slovenske posebnosti, so zapisali v današnji objavi za medije.

Slovenske banke priporočila še proučujejo

Priporočila iz Frankfurta se sicer že v tem trenutku nanašajo na vse slovenske banke pod neposrednim nadzorom ECB. To so tako imenovane pomembne banke, h katerim glede na seznam Banke Slovenije spadajo NLB, Nova KBM (v skupino spada tudi Abanka) in pa banke, ki so del mednarodnih skupin: Unicredit banka Slovenija, SKB banka, Banka Intesa Sanpaolo, Sberbank banka in Banka Sparkasse.

NLB Foto: Matej Leskovšek Kako bodo, ko gre za dividende, ravnale slovenske banke, še ni znano, nekatere finančne ustanove v območju evra pa so priporočilom ECB že ugodile.

V Italiji, ki je z virusom najhuje prizadeta evropska država, je izplačilo dividend že odpovedala banka Unicredit.

Prav tako so tovrstne načrte zavrgle banka ABN Amro, ING in Rabobank na Nizozemskem ter KBC v Belgiji.

Na Irskem, kjer so bili v zadnji finančni krizi na robu bankrota, dividend ne bosta izplačali Bank of Ireland in AIGB.

V Franciji pa so razmislek o tem napovedali v bankah Credit Agricole in Natixis, v BNP Paribas in SocGen pa pozive ECB še proučujejo.

Medtem pa v bankah v državah, kot so ZDA in Švica, o čem podobnem sploh ne razmišljajo, nasprotno, kljub pritiskom izplačilo dividend ni pod vprašajem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin