SiolNET. Posel danes Novice
2,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Adriatic Slovenica prodana Italijanom

2,91

termometer

Poslovna stavba zavarovalnice Adriatic Slovenica
Foto: Osebni arhiv

Koprska zavarovalnica Adriatic Slovenica ima novega lastnika. V KD Group so se odločili, da jo prodajo italijanskemu velikanu Generaliju, ki že posluje na slovenskem trgu.

Generali bo za Adriatic Slovenico odštel 245 milijonov evrov. S poslom morajo soglašati še regulatorji in skupščina družbe KD Group. Predvidoma bo posel zaključen v drugi polovici letošnjega leta.

Poleg Adriatica Slovenice bo Generali od KD Group prevzel tudi družbo KD Skladi, ki upravlja 34 investicijskih skladov v Sloveniji, na Hrvaškem in v Makedoniji, med njimi tudi prvi slovenski vzajemni sklad KD Galileo. V upravljanju imajo 531 milijonov evrov sredstev in s tem zasedajo 20-odstotni tržni delež na slovenskem trgu.

Milijardni dobički italijanskega velikana

"Ta prevzem nam ponuja številne nove poslovne priložnosti, med drugim tudi doseg do večje baze potencialnih strank," je ob sklenitvi posla povedala Vanja Hrovat, predsednica uprave zavarovalnice Generali. 

Generali Foto: Generali Četrt milijona evrov visoka kupnina za skupino, vodilno na italijanskem trgu in tretjo največjo v Avstriji, ne bi smelo predstavljati večjih težav. V letu 2017 je ustvarila rekordnih 2,1 milijarde evrov čistega dobička, konec lanskega leta pa je imela na računu skoraj sedem milijard evrov.

Generali se širi tudi na Poljskem, kjer se je dogovoril za nakup življenjske zavarovalnice Concordia.

Predsednik uprave Generalija Philippe Donnet je sicer pred dnevi napovedal širitev te zavarovalniške skupine tudi na druge celine, predvsem v Azijo in Latinsko Ameriko. "Rast bo pretežno organska, toda če se bodo pojavile priložnosti za prevzem, s katerimi bomo lahko pospešili rast, jih bomo zagotovo skrbno preučili," je napovedal Donnet.

Pred mesecem dni je sicer Generali prodal svojo zavarovalnico v Belgiji finančni družbi Adhora za 540 milijonov evrov.

Gabrijel Škof Posel danes Bo evropski velikan premešal karte pri dopolnilnem zavarovanju?

Druga največja zavarovalniška skupina v državi

Združena Adriatic Slovenica in Generali bosta prehitela Zavarovalnico Sava (prej Zavarovalnica Maribor in Tilia) in se zavihtela na drugo mesto. Obvladovala bi več kot 18 odstotkov celotnega slovenskega trga.

Generali v Sloveniji že posluje. Njegova zavarovalnica, ki se osredotoča na avtomobilska zavarovanja, je med večjimi na našem trgu, vendar obvladuje razmeroma skromnih manj kot pet odstotkov trga.

Po podatkih Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) sta Adriatic Slovenica in Generali med največjimi igralci na slovenskem trgu:

- premoženjska zavarovanja:

AS - 14,3% in 3. mesto, Generali 6,8-odstotni tržni delež in 4. mesto.

- zdravstvena zavarovanja:

AS - 19,7% in 2. mesto, Generali 1,1-odstotni tržni delež in 7. mesto.

- življenjska zavarovanja:

AS - 12,3% in 4. mesto, Generali 5,5-odstotni tržni delež in 6. mesto.

Prodali glavno naložbo KD Group

KD Group je v lanskem letu ustvaril 351 milijonov evrov prihodkov in 2,6 milijona evrov dobička. Od tega glavnina posla odpade na Adriatic Slovenico, ki je tudi najpomembnejša naložba v skupini.

Zavarovalnica je lani obračunala za 303 milijone evrov kosmatih premij in ustvarila 11,4 milijona evrov čistega dobička.

V skupini KD Group bodo po prodaji ostale samo še nekatere večje finančne naložbe v Sloveniji in nepremičninski projekti. Trenutno poteka prodaja njihovih lastniških deležev v Mlekarni Celeia in Tovarni olja GEA.

Do prodaje Adriatica Slovenice prihaja dva meseca po smrti predsednika upravnega odbora in ustanovitelja KD Group Matjaža Gantarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 267
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin