Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Banka SKB

Foto: Thinkstock, Siol.net

Natisni članek

Banka SKB nepremičnine advertorial stanovanjski kredit

Torek, 10. 10. 2017, 7.00

2 meseca, 1 teden

Najnovejši trendi na slovenskem nepremičninskem trgu

Vsebino omogoča Banka SKB

Foto: Thinkstock, Siol.net

Nepremičninski trg postaja vedno vitalnejši. To oživljanje se čuti, ko iščemo novo nepremičnino. Več povpraševanja za seboj potegne večjo ponudbo. Kaj to pomeni za kupca?

hiša nepremičnine stanovanje dom | Foto:

Zadnji dve leti nepremičnine po več letih spet začenjajo pridobivati na vrednosti. Povpraševanja je več, zato se cene lahko dvigujejo. Ves proces nakupa nepremičnine je zato veliko hitrejši.

To pomeni, da ima kupec veliko manj časa za zelo pomembno odločitev v svojem življenju. Hitro mora izbrati, se odločiti, predvsem pa mora hitro pripraviti denar, sicer mu sanjska nepremičnina lahko uide k drugemu novemu lastniku.

Dražja nova stanovanja

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v obdobju od aprila do junija 2017 v povprečju za 4,3 odstotka višje kot v prvem četrtletju 2017.

Bolje so se prodajala rabljena stanovanja, saj je bilo število novih stanovanj izjemno nizko. So se pa prav cene novih stanovanj zvišale za več kot devet odstotkov. Na dvig povprečne cene je v veliki meri vplivala prodaja stanovanj v Ljubljani, saj so bila ta prodana po izstopajoče visokih cenah.

Izjemno malo novogradenj

nepremičnine hiša dom | Foto:

Nekaj o trendih na trgu nepremičnin pove tudi podatek o številu prodanih nepremičnih v drugem četrtletju leta 2017.

Tako so v Sloveniji kupci kupili le 77 novogradenj, kar je najmanj v desetletnem obdobju. V Ljubljani so kupili 20 novogradenj.

Tudi pri prodaji novih družinskih hiš ni bilo kaj dosti bolje. V tem četrtletju jih je bilo prodanih le 33.

 

Nova rekordna vrednost

Povsem drugačna zgodba je na trgu rabljenih nepremičnin. Te se veliko bolj iskane.

V Ljubljani in okolici so prodali kar 543 stanovanj, kar je nova rekordno vrednost v zadnjih desetih letih. Tudi število prodanih rabljenih stanovanj drugod po  Sloveniji je doseglo novo najvišjo vrednost v zadnjih desetih letih, in sicer je teh stanovanj kar 1.476.

Kaj pa hiše? Tudi rekordno.

Nepremičnine Stara Ljubljana | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Tudi obseg trgovanja z rabljenimi družinskimi hišami je bil v drugem četrtletju rekorden, in sicer gledano v obdobju do  leta 2003.

Prodanih je bilo 738 družinskih hiš, njihova povprečna cena pa je bila tokrat za 4,2 odstotka višja kot v prejšnjem četrtletju. To je bilo že tretje zaporedno četrtletno zvišanje cen družinskih hiš.

Za 285 milijonov prodanih nepremičnin

V drugem četrtletju 2017 je znašala skupna vrednost vseh prodanih nepremičnin v Sloveniji 285 milijonov evrov. To je najvišja četrtletna vrednost, dosežena po letu 2010.

Cene še vedno močno variirajo

Slovensko povprečje za ceno kvadratnega metra hiše znaša 763 evrov, stanovanja pa 1.254 evrov.

maček okno hiša | Foto:

  Hiša Stanovanje
Ljubljana: 1.432,65 €/m2 2.320,46 €/m2
Celje: 642,81 €/m2 996,42 €/m2
Koper: 1.302,51 €/m2 2.106,95 €/m2
Murska Sobota: 493,05 €/m2 825,20 €/m2
Krško: 602,09 €/m2  810,34 €/m2

Hitrejši tempo nakupov

Živahno dogajanje na nepremičninskem trgu je povzročilo tudi spremembe v nakupnem procesu, Kupec ima tako na voljo le nekaj dni časa do odločitve, kar pomeni, da mora imeti tudi čim hitrejši dostop do denarja.

Finančna spodbuda: SKB jesenski stanovanjski kredit

Svoje sanje o novem domu si lahko uresničite z najemom ugodnega jesenskega stanovanjskega kredita v SKB. Ponudba velja do 10. novembra.

Če imate v SKB odprt Standardni, Zlati, Prestige ali Pokojninski osebni račun in nanj prejemate redne prihodke ali pa boste to storili v času akcije, vam ob najemu Jesenskega stanovanjskega kredita:

 

Izračun stanovanjskega kredita za znesek 40.000 evrov s fiksno obrestno mero: hiša dom soba | Foto:

  • doba odplačila: 120 mesecev
  • fiksna obrestna mera: 2,70 %
  • skupna obrestna mera: 2,70 %
  • Efektivna obrestna mera (EOM): 3,18 %
  • mesečna obveznost: 380,73 EUR
  • skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 46.540,88 EUR

Informativni izračun kredita upošteva:

  • izračun je narejen za kreditojemalca, ki plačo že prejema v SKB ali v SKB odpre Standardni osebni račun in nanj prične prejemati svoje prihodke;
  • efektivna obrestna mera (EOM) je izračunana v skladu z zakonom o potrošniških kreditih. Vsebuje skupne stroške kredita, izražene kot letni odstotek zneska odobrenega kredita;
  • mesečni strošek vodenja Standardnega računa znaša 2,20 EUR mesečno;
  • strošek odobritve kredita znaša 225,00 EUR;
  • strošek izvedbe cenitve nepremičnine (povprečno stanovanje) in priprave predloga z zastopanjem banke pri notarju znaša 366,00 EUR;
  • skupni stroški kredita znašajo 6.540,88 EUR;
  • izračun EOM upošteva veljavne pogoje, izračun kredita in črpanje kredita na dan 31. 8. 2017. EOM se lahko spremeni, če se spremeni obrestna mera ali skupni stroški kredita oziroma je dinamika porabe kredita drugačna od predvidene;
  • izračun je narejen za primer zavarovanja s hipoteko. Pri izračunu EOM so upoštevane obresti, izvedba cenitve (za povprečno stanovanje), priprava predloga in zastopanje banke pri naroku, strošek odobritve kredita ter mesečni strošek vodenja Standardnega osebnega računa;
  • stroški zavarovanje nepremičnine, ki je pri zastavi obvezno, niso vključeni v skupne stroške kredita. Zastavitelj lahko zavarovalno pogodbo sklene pri ponudniku, ki ga sam izbere;
  • pri zavarovanju z nepremičnino je cenitev nepremičnine obvezna, stroške cenitve plača kreditojemalec;
  • kreditojemalec lahko predčasno, delno ali v celoti vrne kredit s pripadajočimi stroški in obrestmi, obračunanimi po stanju na dan zadnjega obračuna do dneva poplačila. V primeru, da vsota predčasnih odplačil v 12 (dvanajstih) mesecih presega 10.000 EUR, je kreditojemalec dolžan banki plačati nadomestilo v višini 1% zneska predčasno odplačane glavnice, če je predčasno odplačilo izvedeno več kot eno leto do končne zapadlosti kreditne pogodbe, oziroma 0,5% zneska predčasnega odplačila glavnice, če je predčasno odplačilo kredita izvedeno manj kot eno leto do končne zapadlosti kreditne pogodbe, pri čemer nadomestilo za predčasno odplačilo ne presega obresti, ki bi jih kreditojemalec plačal v obdobju med predčasnim plačilom in datumom prenehanja kreditne pogodbe;
  • v primeru neplačevanja kredita se lahko zgodi, da bo banka zahtevala prodajo nepremičnine, ki služi kot zavarovanje tega kredita in si s tem poplačala neplačani del kredita;
  • obrestna mera se v času akcije lahko spremeni;
  • izračuni so zgolj informativne narave in za banko niso obvezujoči. Banka odobrava kredite skladno s poslovno politiko.
Ne spreglejte