SiolNET. Posel danes Novice
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nadzorniki SDH letos pričakujejo pomembno nižjo donosnost portfelja

0,05

termometer

SDH |  | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Po lanski rekordni čisti donosnosti portfelja države in SDH nadzorniki tega napovedujejo, da bo ta letos pomembno nižja. Ob polletju je po prvih ocenah pri nekaj več kot štirih odstotkih, potem ko je bila lani 6,9-odstotna. Skupna knjigovodska vrednost kapitalskih deležev v upravljanju je znašala 9,8 milijarde evrov.

Nepremičnine Posel danes Bo dogajanje na evropskem nepremičninskem trgu vplivalo tudi na Slovenijo?

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) se je na današnji redni seji seznanil z informacijo o poslovanju največjih 20 družb upravljavskega portfelja holdinga v prvi polovici leta. "Zaradi vpliva epidemije koronavirusa na gospodarstvo so se rezultati družb s kapitalsko naložbo Republike Slovenije in SDH v drugem četrtletju glede na prvo četrtletje poslabšali," so zapisali v sporočilu za javnost, piše STA.

Najbolj prizadete so bile družbe v panogah prometa in turizma

Najbolj prizadete so bile po navedbah SDH družbe v panogah prometa in turizma, negativni učinki pa so se odrazili tudi v rezultatih poslovanja bank. Kot so zapisali v SDH, so zaradi negotovih gospodarskih razmer in priporočil oziroma omejitev izplačil dividend, ki so jih izrekli regulatorji, letos nižja tudi dividendna izplačila za lansko poslovno leto. Holding bo podrobnejše rezultate lanskega upravljanja kapitalskih naložb predstavil v letnem poročilu državnemu zboru.

Nadzorniki so se lotili tudi kadrovskih vprašanj, potem ko sta se julija nadzornikom po imenovanju v DZ pridružila nova člana Ivan Simič in Božo Emeršič. Glede na spremenjeno članstvo zaradi potekov mandatov Duška Kosa in Damjana Beliča ter zamrznitve funkcije Igorja Kržana, ki po odhodu Gabrijela Škofa začasno vodi SDH, je nadzorni svet za namestnika predsednice Karmen Dietner imenoval Simiča, so zapisali v sporočilu. Na seji so popolnili tudi vse komisije nadzornega sveta. Kot še izhaja iz sporočila za javnost, je nadzorni svet SDH podal tudi soglasje k dodatku k pogodbi o reprogramu terjatev do družbe Sava, še navaja STA.

Računalnik, evri, tipkovnica, denar Digisvet Sprememba na trgu dela: kmalu dobra plača brez diplome?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin