Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
20. 10. 2017,
16.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

2

Natisni članek

Trojane DARS policija

Petek, 20. 10. 2017, 16.11

6 let, 6 mesecev

Na štajerki se je pokvaril radar, s katerim so lovili divjake na avtocesti

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

2

Trojane | Foto DARS

Foto: DARS

Dars je na štajerski avtocesti čez Trojane začel odstranjevati kamere, ki so skrbele za merjenje povprečne hitrosti na tem odseku. Ena od kamer se je pokvarila, in ker je šlo za pilotni projekt, zdaj sledi razpis za nove.

Štajerska avtocesta je v smeri Ljubljane eden od prometno najbolj obremenjenih odsekov v Sloveniji. V začetku februarja so zato začeli pilotni projekt sektorskega merjenja na Trojanah. Kamere je dobavilo podjetje Intermatic (proizvajalca 3M iz Velike Britanije), ki jih je zdaj odstranilo.

Pretekli teden se je namreč pokvarila ena od kamer za merjenje. Ker se je obdobje pilotnega projekta izteklo – predvideno je bilo, da bo trajalo šest mesecev, vendar je Intermatic kamere pustil dalj čas –, kamer ne bodo ponovno nameščali. Na Darsu že pripravljajo razpisno dokumentacijo za novo opremo, razpis pa bo predvidoma objavljen do konca tega meseca.

Povprečna hitrost se je zmanjšala

Tak izpis so dobili vozniki, ki so skozi trojanske predore vozili prehitro. | Foto: policija Tak izpis so dobili vozniki, ki so skozi trojanske predore vozili prehitro. Foto: policija "Pilotni sistem merjenja povprečne hitrosti vožnje na odseku štajerske avtoceste med Trojanami in Podmiljem proti Ljubljani je na prometno varnost vsekakor vplival pozitivno. Povprečna hitrost, s katero vozniki vozijo na tem odseku, je padla, ni pa se tudi povečalo število voznikov, ki so jo bistveno prekoračevali pred uvedbo sistema," pravijo pri Darsu.

Analize hitrosti pred postavitvijo sistema so pokazale, da je kar nekaj voznikov skozi predore peljalo s hitrostjo več kot 150 kilometrov na uro (maksimumi so presegali 200 kilometrov na uro). Kljub temu policija dnevno prejme več kot 200 obvestil o kršitvah najvišje dovoljene hitrosti 108 kilometrov na uro (upoštevana je predpisana toleranca sistema), pri čemer gre večinoma za manjše prekoračitve. Glede na stanje pred namestitvijo sistema, ko je hitrost 110 kilometrov na uro prekoračilo 30 odstotkov vseh vozil, je zdajšnje stanje bistveno boljše.

Vseh analiz prometnih nesreč še niso izdelali, vseeno pa ocenjujejo, da se je varnost na tem odseku izboljšala.

Hitrost na odseku čez Trojane je omejena na sto kilometrov na uro. | Foto: Gregor Pavšič Hitrost na odseku čez Trojane je omejena na sto kilometrov na uro. Foto: Gregor Pavšič

Nov sistem bo imel še več funkcij

Nov sistem za merjenje povprečne hitrosti na odseku štajerske avtoceste čez Trojane bo nameščen do začetka prihodnjega poletja in bo zaobjel vse štiri predore na odseku med Vranskim in Blagovico ter obe smerni vozišči avtoceste, proti Ljubljani in proti Mariboru.

Dozdajšnji sistem je bil namreč omejen le na smerno vozišče avtoceste proti Ljubljani (na tem odseku sta predora Trojane in Podmilj), v preostalih dveh predorih (Ločica, Jasovnik) je promet potekal brez nadzora.

Povprečno hitrost so temu vozniku izmerili z napravo 3M average speed camera system. Odsek je dolg natančno 5.113,697 metra. Razdaljo je prevozil v dveh minutah in 47 sekundah (čas se sicer meri na tisočinko sekunde natančno), kar pomeni povprečno hitrost 110 kilometrov na uro. Pri izreku globe je upoštevana varnostna razlika, kar pomeni, da je voznik vozil s povprečno hitrostjo 104 kilometre na uro. Dovoljeno hitrost na avtocesti je prekoračil v razredu do deset kilometrov na uro.

Do zdaj brez stroškov za Dars in policijo

Sistem merjenja povprečne hitrosti vožnje na avtocestnem odseku čez Trojane, na podlagi katerega je policija kršiteljem izrekala globe, je začel delovati konec januarja letos. Sporazum med Darsom, policijo in 3M kot dobaviteljem opreme je predvidel, da bo deloval šest mesecev, dobavitelj pa je opremo pustil aktivno vse do preteklega konca tedna. Oprema pilotnega projekta ostane v lasti izvajalca, tako da Dars in policija s tega vidika nista imela stroškov.

"Pristojni Darsov regionalni nadzorni center na Vranskem zato z elektronskimi portali nad avtocesto tudi ne informira več o sekcijskem merjenju hitrosti vožnje na odseku Trojane–Podmilj," so še sporočili z Darsa.

Ne spreglejte