SiolNET. Posel danes Novice
7,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kralj banan kupil letalska dovoljenja Adrie Airways #video

7,23

termometer

Družba Air Adriatic, za katero stoji poslovnež Izet Rastoder, je po izklicni ceni 45 tisoč evrov kupila letalska dovoljenja Adrie Airways. Kupec bo moral za uporabo dovoljenj odpraviti neskladja, ki so nastala po preklicu operativne licence in začetku stečajnega postopka, je pojasnil stečajni upravitelj Janez Pustatičnik.

"Dražba je bila uspešna, dovoljenja pa prodana po izklicni ceni," je po dražbi v izjavi za medije dejal stečajni upravitelj. Kupec mora v treh dneh podpisati pogodbo, nato bo imel mesec dni časa za plačilo kupnine in nato pridobi pravice, ki jih je imela Adria Airways, piše STA.

Varščino so sicer vplačale tri družbe, in sicer Air Adriatic, ki je v lastništvu Rastoderja, podjetje Dedal.Aero, katerega lastnik je Dejan Slodej, nekdanji Adrijin pilot, in družba Komforia, katere lastnica je istoimenska družba iz hrvaškega Čakovca, njen direktor pa je Janez Sever.

Kralj banan, ki vlaga v različne posle

Izet Rastoder je lastnik podjetja Rastoder, ki je najbolj znano po blagovni znamki banan Derby, zaradi česar se ga je v medijih oprijel vzdevek Kralj banan. Poslovnež sicer vlaga v najrazličnejše posle, na primer v nepremičnine, bil pa je tudi lastnik nogometnega kluba Olimpija. Rastoderja, ki ga je na dražbi zastopala pooblaščenka, nam ni uspelo dobiti za komentar.

Izet Rastoder | Foto: STA Foto: STA

"Bili so trije dražitelji, izklicna cena je bila sprejeta in draženja ni bilo," je dražbo opisal Pustatičnik. Predmet današnje prodaje je bila poslovna celota s spričevalom in dokumenti. "To je bilo treba čim prej prodati, da lahko kupec odpravi vsa neskladja, dokumenti pa mu bodo nato omogočili nadaljevanje letalskih operacij. Javna agencija za nadzor civilnega letalstva je rok za odpravo neskladij podaljšala do konca septembra, piše STA.

Če bo kupec želel izkoristiti članstva, ki jih je imela Adria Airways v različnih organizacijah, bo to njegova odločitev, imel bo tudi možnost najema preostalega premoženja nekdanjega nacionalnega letalskega prevoznika, dokler to ne bo prodano. Gre za blagovno znamko, poslovno stavbo in opremo. To premoženje bo sicer stečajni upravitelj prodajal v nadaljevanju postopka.

"Kupec ne more zdaj nikjer pristati, ker ne leti. Najprej mora vzpostaviti vse potrebno. Skrajni rok, da se v Nemčijo sporoči, ali se bo poletna sezona izvajala, pa je do 31. januarja," je pojasnil. Delo bo nadaljeval s pripravo otvoritvenega poročila in preizkusom terjatev; trenutno je namreč prijavljenih okoli 2.800 terjatev. Nato bo šla v prodajo tudi blagovna znamka, še piše STA.

Posel z vlagatelji, povezanimi s Suhojem, je padel v vodo

V javnosti je v zadnjih dneh sicer odmeval predvsem interes skupine vlagateljev, povezane z ruskim proizvajalcem letal Suhoj, Sukhoi Civil Aircraft Company, ki se je že lani zanimal za strateško partnerstvo z Adrio Airways, a je posel nato padel v vodo. Tudi tokrat so se očitno vlagatelji premislili.

Adria Airways je v stečaju končala oktobra lani. Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa spoprijemala s finančnimi težavami. Te so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja, piše STA.

dražba | Foto: Vitomir Petrović Foto: Vitomir Petrović

Vlada je po Adrijinem stečaju kot eno od možnosti za zagotavljanje povezljivosti Slovenije s svetom omenjala ustanovitev novega letalskega podjetja, v katerem bi bila država bodisi edini lastnik bodisi eden izmed tako zasebnih kot javnih družbenikov, a se ta možnost ni izkazala za ekonomsko smiselno, piše STA.

Še vedno pa naj bi bila v igri rešitev za boljšo povezanost Slovenije s štirimi evropskimi vozlišči, Frankfurtom, Münchnom, Zürichom in Brusljem, ki bi jo zagotavljali regionalni prevozniki. Rešitev pripravljajo na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), več o njej pa naj bi bilo znano enkrat na začetku tega leta.

"Upam, da se kupci dovolj spoznajo na posel, da bo sledila uspešna zgodba"

Zakaj se država ni potegovala za dovoljenja, Pustatičnik ni želel ugibati. "Predstavniki DUTB so bili tu oktobra in novembra, ko so pridobivali podatke, s preostalim pa nisem seznanjen," je dejal.

Predstavnik Air Adriatic po koncu dražbe ni dajal izjav, je pa nekdanji pilot Adrie Airways Dejan Slodej, ki je sodeloval na dražbi, dejal, da bi v Sloveniji lahko imeli letalsko družbo, ki bi poslovala s pozitivnimi številkami. "Upam, da se kupci dovolj spoznajo na posel, da bo sledila uspešna zgodba," je dejal. Trg je po njegovih besedah dovolj velik za uspeh, vendar pa bi morala družba imeti drugačen poslovni model.

"Adria je bila samopostrežba in zadnje čase še zelo v akciji. Na drugačen način pa bi se dalo marsikaj narediti," je sklenil Slodej, še piše STA.

Brussels Airlines, letalo Novice Dvojna napaka na Brniku: niso vedeli, da je potnica na letalu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin