SiolNET. Posel danes Novice
4,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mercatorjevi revizorji: Notranji nadzor je pomanjkljiv

4,03

termometer

Mercator.
Foto: STA

Zdaj je tudi uradno. Največja slovenska trgovska družba je v lanskem letu dosegla ene najslabših rezultatov v vsej svoji zgodovini. Ustvarila je najvišjo izgubo, odkar je prišla v roke hrvaškega Agrokorja.

Skupina Mercator, ki posluje v Srbiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini, je po revidiranih podatkih v lanskem letu ustvarila kar 72,7 milijona evrov čiste izgube.

Glavni razlog za slabe rezultate je finančni zlom hrvaškega lastnika. Mercator je moral naknadno oblikovati visoke slabitve terjatev do Agrokorjevih družb. Te od Mercatorja najemajo trgovine na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, vendar nimajo denarja za plačilo najemnin. Teh slabitev je bilo za 46 milijonov evrov.

Novinarsko konferenco vodstva Mercatorja smo spremljali v živo:

11:39 "V Mercatorju smo z vsemi 55 bankami v rednih, tudi dnevnih stikih. Obveznosti plačujemo v skladu z dogovori in jih bomo še naprej."

11:33 "Ali so bile odločitve iz leta 2014 pravilne (ukinitev blagovnih znamk na Hrvaškem in drugih tujih trgih, op. p.)? Verjetno so bile nekatere od njih napačne oziroma neoptimalne."

11:29 "S tem ko Mercator posluje bolje, nam je omogočeno, da aktivno sodelujemo pri mogočih scenarijih (reševanja Agrokorja, op. p.)."

11:26 "Zagotovili smo, da ima Mercator še večjo samostojnost družbe znotraj skupine Agrokor. Naša strategija je, da smo čim bolj ločeni od Agrokorja in dogajanja v njem. Razmišljamo o različnih scenarijih. Tudi o tem, kaj se dogaja na trgih, kjer smo nekoč že bili. O terjatvah, ki jih poskušamo izterjati."

11:24 "Glede očitkov o izčrpavanju Agrokorja. Že v prvih treh tednih smo o tem poročali nadzornemu svetu. Revizorji so pregledali posle in niso ugotovili nepravilnosti."

11:22 "Ne opažamo, da bi težave našega lastnika vplivale na naše kupce, ki nam še naprej zaupajo. Posvečamo se različnim scenarijem mogočega razvoja Mercatorja. Pripravljeni bomo."

11:20 "Pripravili smo nov koncept sodelovanja s slovenskimi dobavitelji in v kratkem ga bomo predstavili javnosti."

11:19 "Postavili smo dodatne mehanizme za zaščito Mercatorja in že sami zagotovili, da bodo poslovanje znotraj skupine Agrokor in odnosi med družbami še bolj transparentni."

11:16 "Nujno je, da so slovenski dobavitelji še naprej na naših policah, saj so naša konkurenčna prednost. To se bo videlo tudi v postopni rasti tržnega deleža. Ne samo v Sloveniji, ampak tudi na preostalih naših trgih."

11:14 "Bilo je veliko govoric o tem, kako bo Mercator videti v prihodnosti. Ključno je to, da bo vedno spoštoval dogovorjene obveznosti do vseh partnerjev. Prizadevali si bomo za finančno stabilnost in zmanjševanje zadolženosti. Mercator bo še naprej vodilni trgovec, v kar verjamem."

11:10 "Pozitivno je to, da smo z aktivnostmi in upravljanjem obratnega kapitala znižali zadolženost. Mercatorjev položaj na trgu je stabilen. Na domačem trgu smo ga ohranili in celo okrepili."

11:09 "Ukvarjali smo se s stroški in jih zmanjšali za 14 milijonov evrov. Vendar ko seštejemo vse te naložbe in slabitve terjatev do družb iz skupine Agrokorja, pridemo do izgube v višini 73 milijonov evrov."

11:08 "Vse te aktivnosti se poznajo na naših rezultatih. Investicije so imele pozitiven učinek na naš tržni delež, vendar so kratkoročno negativno vplivale na dobičkonosnost Mercatorja."

11:06 "Začeli smo ustvarjati nove temelje Mercatorja za prihodnost. Začeli smo investicijo v nov logistični center. Nadaljevali smo osredotočanje na osnovno dejavnost ter prodali Modiano in Intersport. Aktivno smo delali z domačimi dobavitelji. Več kot tisoč različnih izdelkov smo dali na police Mercatorja. Krepili smo sistem kartic Pika. Vsako slovensko gospodinjstvo jo ima. Skrbeli smo za zaposlene in z njimi podpisali novo kolektivno pogodbo."

11:03 "Na trgu je zaostrena konkurenca, potrošnik je zahteven, vsak mesec zamenja pet trgovin. Zelo pomembno je, da je Mercator konkurenčen. Zaradi tega smo investirali v potrošnika, v nov koncept trgovine," je povedal predsednik uprave Tomislav Čižmić.

Kot smo razkrili, so dodatne slabitve Mercatorjevih terjatev do Agrokorja zahtevali revizorji, saj se je po koncu lanskega leta stanje v Agrokorju močno poslabšalo.

Obseg poslov, ki jih skupina Mercator opravi z Agrokorjem, je relativno majhen in je v lanskem letu znašal 37,5 milijona evrov.

Družba Deloitte, ki je revidirala bilance Mercatorja, je v svojem poročilu opozorila tudi, da so med revizijo zaznali pomembne pomanjkljivosti notranjih kontrol.

Denarni tok strmoglavil

Dodatno izgubo je Mercatorju prizadejal velik upad denarnega toka. Kot smo že poročali, se je naš najboljši sosed intenzivno lotil boja za tržni delež in ga je tudi uspešno zadržal, vendar je za znižanje marž in s tem cen izdelkov porabil več deset milijonov evrov.

Glavni razlog za slabe rezultate je finančni zlom hrvaškega lastnika. Glavni razlog za slabe rezultate je finančni zlom hrvaškega lastnika. Denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki kaže, koliko denarnih sredstev ostane za naložbe, odplačilo dolgov in izplačilo dividend lastnikom, je torej strmoglavil. V lanskem letu se je zmanjšal za več kot dve tretjini na vsega 41 milijonov evrov.

Ob tem je Mercator imel celo 40 milijonov evrov izgube iz poslovanja.

Upad prihodkov

Obseg čistih prihodkov od prodaje skupine Mercator se je medtem zmanjšal za več kot štiri odstotke na manj kot 2,5 milijarde evrov, s čimer je dosegel najnižjo raven po letu 2007.

Vendarle gre velik del lanskega padca pripisati prodaji hčerinskih družb Intersport in Modiana. Nižji prihodki so tudi posledica večjega števila začasno zaprtih trgovin zaradi prenov v primerjavi z letom 2015.

Za investicije so namenili več kot 90 milijonov evrov, od tega skoraj dve tretjini v Sloveniji.

 

Na domačem trgu je Mercator beležil štiriodstotni padec prihodkov. Znižali so se tudi v Srbiji, za 6,5 odstotka, kar je med drugim posledica odprodaje dejavnosti Modiane in Intersporta v letu 2016 in zaprtja trgovin na podlagi odločitve regulatorja. Na trgu Črne gore, kjer so lani na novo odprli prodajalne formata sosedske prodajalne, pa so bili prihodki glede na 2015 višji za 6,8 odstotka.

Padec prihodkov je Mercator beležil tudi na trgu Hrvaške (za 9,3 odstotka) in Bosne in Hercegovine (za 3,7 odstotka), kjer družbi opravljata zgolj nepremičninsko dejavnost poslovanja.

Zaradi prodaje hčerinskih družb se je pomembno zmanjšalo tudi število zaposlenih v skupini Mercator. Še leta 2014 jih je bilo več kot 22.600, ob koncu preteklega leta pa okoli 20.350.

Odstop Todorićeve ekipe iz nadzornega sveta

Iz nadzornega sveta Mercatorja sta včeraj odstopila Ante Todorić, ki je bil njegov predsednik, in Ivan Crnjac. Oba sta bila do nedavnega člana uprave Agrokorja pod vodstvom Ivice Todorića, vendar so jih pred slabima dvema tednoma zamenjali. Vodenje poslov v Agrokorju je namreč prevzel izredni pooblaščenec Toni Ramljak.

Mercator zaščitili pred izčrpavanjem?

Da Agrokorja ne bi reševali z izčrpavanjem Mercatorja, je državni zbor včeraj po nujnem postopku sprejel zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo.

Vlada budno spremlja dogajanje v Agrokorju in Mercatorju, zagotavlja gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Vlada budno spremlja dogajanje v Agrokorju in Mercatorju, zagotavlja gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: Ana Kovač Mercator, ki v Sloveniji ustvari 1,4 milijarde evrov prihodkov od prodaje in zaposluje okoli deset tisoč ljudi, je konec leta 2014 z bankami dosegel dogovor o reprogramu posojil do leta 2021. Ta določa tudi stroge omejitve, za kaj lahko Mercator porabi denarni tok in ali lahko novemu lastniku izplačuje dividende.

Kljub težavam z denarnim tokom je skupina Mercator zmanjšala zadolženost. Njen neto finančni dolg je bil nižji za pet odstotkov in je konec lanskega leta znašal 805 milijonov evrov. Na drugi strani se je zaradi visoke izgube močno zmanjšal obseg kapitala, in sicer na 

Tudi novi predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čižmić, ki je v začetku meseca za krmilom družbe zamenjal Tonija Balažiča, je zagotovil, da bodo še naprej izpolnjevali vse obveznosti do zaposlenih, dobaviteljev, bank in države.

"Ob rezultatih poslovanja Mercatorja v lanskem letu in težavah lastnika je posebej pomembno, da je skupina Mercator samostojna pri vseh ključnih poslovnih odločitvah. Nova uprava je takoj po nastopu funkcije kot ključno prioriteto določila dogovor z bankami in zato zelo proaktivno pristopila k dogovoru z njimi. V le nekaj dneh nam je uspelo pridobiti zaupanje oziroma soglasje, ki Mercatorju omogoča, da njegove obveznosti, kljub zapadlim obveznostim Agrokorja kot lastnika, ne bodo zapadle v takojšnje plačilo," je danes povedal Čižmić.

Mercator je pred dnevi dobil tudi novo članico uprave za finance, in sicer Drago Cukjati, ki je prišla iz banke Unicredit.

Dobavitelji pazljivo spremljajo

Dogajanje na Hrvaškem skrbi tudi slovenske dobavitelje, od katerih Mercator na leto odkupi za okoli 500 milijonov evrov blaga. V primeru občutnega poslabšanja njegove finančne slike bi bili namreč ravno oni tisti, ki bi prvi nosili posledice.

"V obdobju od decembra 2013 do decembra 2016 smo skrajšali vezavo poslovnih obveznosti za 28 dni," so nedavno za Siol.net poudarili v Mercatorju. V tem obdobju so zmanjšali obveznosti do dobaviteljev za več kot 50 milijonov evrov.

Kljub vsemu iz danes objavljenih bilanc izhaja, da je skupina Mercator lani kljub prodaji neosnovne dejavnosti in posledično nižjemu obsegu prometa celo nekoliko povečala poslovne obveznosti, torej dolgove do dobaviteljev. Na njihov račun je zbrala dodatna denarna sredstva.

Se Sberbank umika?

Medtem ko je usoda Agrokorja še vedno v zraku, vpleteni pa iščejo načine, kako sanirati večmilijardne dolgove in hkrati obdržati podporo dobaviteljev, bi se lahko iz zgodbe že v kratkem umaknila ruska Sberbank. Ta je največja upnica Agrokorja in je do zdaj odigrala najaktivnejšo vlogo.

Drugi človek Sberbank Maksim Poletajev je v Moskvi dejal, da razmišljajo o prodaji 1,1 milijarde evrov posojil do Agrokorja in da se v zvezi s tem trenutno pogovarjajo z več mednarodnimi vlagatelji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 113
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin