Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2013,
8.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

gospodarska rast

Sreda, 6. 2. 2013, 8.53

7 let, 2 meseca

Med državami, ki jih čaka največja rast, ni evropskih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tako napoveduje ameriški poslovni in tehnološki spletni portal Business Insider, ki je sestavil lestvico desetih najhitreje razvijajočih se držav, med katerimi pa nih evropskih držav

Malce nenavadno, ampak tako napoveduje omenjeni ameriški spletni portal, ki je napoved za obdobje 2013–2015 naredil na podlagi napovedi gospodarske rasti v državah. Mongolija, Irak, Vzhodni Timor ... Na vrhu lestvice je, kar je za mnoge zelo nenavadno, Mongolija: Država, ki je velika kot tri Francije in ima okoli dva milijona previvalcev -kot Slovenija- je po velikosti 19. država na svetu, objeta v primež sosednjih Rusije in Kitajske. Analitiki ji zaradi naraščajočega izvoza blaga zlasti na Kitajsko in vse številnejših tujih naložb v državi napovedujejo več kot 13-odstotno letno gospodarsko rast v prihodnjih letih.

Počasi okreva tudi Irak, ki ponuja velike možnosti tujim naložbenikom Irak, ki se z vse večjim izvozom nafte počasi pobira iz večletne zelo krvave in uničujoče vojne, tudi pričakuje, da bodo tuje naložbe v državi občutno poskočile, ko se bodo ameriške sile dokončno umaknile iz države. Gospodarska rast naj bi se v prihodnjih treh letih gibala med dvanajstimi in trinajstimi odstotki na letni ravni. Tako kot v Iraku se tudi položaj Vzhodnega Timorja, kjer so tudi zelo bogata nahajališča nafte in zemeljskega plina, počasi izboljšuje. Zaradi dolgoletne vojne za neodvisnost od Indonezije naj bi imel v prihodnjih letih tudi dvoštevilčno gospodarsko rast na letni ravni. Etiopiji naj bi pomagal izvoz kave Med državami, ki jim analitiki Business Insiderja napovedujejo visoko, skoraj osemodstotno rast v prihodnjih treh letih, je tudi Etiopija. Po BDP-ju na prebivalca je res na svetovnem repu držav, glavnino izvoza pa državi prinese kava. Podobno naj bi okoli osemodstotno gospodarsko rast v prihodnjih treh letih Gani zagotovil izvoz kakava, zlata in seveda nafte.

Ne spreglejte