Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2013,
13.18

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenske železnice izguba

Četrtek, 14. 2. 2013, 13.18

5 let

Manj prihodkov, odhodkov in zaposlenih ter nižja izguba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Takšna je slika Slovenskih železnic za preteklo poslovno leto, o kateri pravkar razpravljajo nadzorniki družbe, ki jim predseduje Boris Zupančič.

V lanskem poslovnem letu naj bi državne železnice pridelale nekaj več kot 445 milijonov evrov skupnih poslovnih prihodkov (leto prej skoraj 479 milijonov) in imele približno 439 milijonov odhodkov. V skladu z lanskim rebalansom poslovnega načrta naj bi Slovenske železnice lansko poslovno leto sklenile z okoli tremi milijoni in pol evrov čiste izgube, leta 2011 pa je bilo skupne čiste izgube železniškega sistema kar 15,3 milijonov evrov. Izguba manjša tudi zaradi sporazuma o znižanju plač Izguba v lanskem letu bi bila še višja, če se socialni partnerji ne bi dogovorili za znižanje plač. Uprava pod vodstvom Dušana Mesa je s socialnimi partnerji konec maja uspela podpisati sporazum, s katerim so Slovenske železnice prihranile skoraj 15 milijonov evrov (14,6 milijona), v letošnjem letu pa naj bi še dodatnih 13 milijonov.

Lani zmanjšali število zaposlenih, za odpravnine porabili okoli pet milijonov evrov Sistem državnih železnic, ki končuje proces tokratne reorganizacije, ima manj zaposlenih, manj vodstvenih ravni, manj organizacijskih enot (40 namesto 216) in precej manj delovnih mest (s 449 se je njihovo število zmanjšalo na 105). Lansko poslovno leto je podjetje sklenilo z okoli 8.200 zaposlenimi, kar je 618 zaposlenih manj kot konec leta 2011. Za odkupe let in odpravnine so lani na Slovenskih železnicah porabili med pet in šest milijonov evrov.

Manj prepeljanega tovora in večja izguba tovornega prometa Zelo resna težava Slovenskih železnic še vedno ostaja tovorni promet oziroma obseg prepeljanega tovora. Kriza in recesija sta naredili svoje in tovora je vse manj. V lanskem poslovnem letu so Slovenske železnice prepeljale okoli osem odstotkov manj tovora, izguba iz poslovanja tovornega prometa se je ob koncu leta 2012 ustavila med tremi in štirimi milijoni evrov.

Ne spreglejte