Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 6. 2011,
20.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

David Cameron

Ponedeljek, 27. 6. 2011, 20.01

7 let, 2 meseca

London in Peking ob obisku Wena z milijardo vrednimi novimi posli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Velika Britanija in Kitajska sta sklenili dvostranske trgovinske sporazume v vrednosti kar 1,4 milijarde funtov. Državi sta se obenem zavezali, da bosta medsebojno trgovino do leta 2015 podvojili.

Kot je po srečanju kitajskega in britanskega premiera, Wen Jiabaa in Davida Camerona, na katerem so sodelovali tudi ministri ter najpomembnejši gospodarstveniki iz obeh držav, povedal Cameron, sta se z Wenom strinjala, da se Evropa ne sme bati konkurence Kitajske, ampak "odpreti trgovino v obe smeri". Kitajska je pripravljena dati svoj prispevek za "ponovno uravnoteženje globalne rasti", je še dodal. Trgovina s Kitajsko je ključen del Cameronove strategije Iz Cameronovega urada so že pred srečanjem sporočili, da bodo govorili o možnostih za povečanje trgovine s Kitajsko ter za uveljavitev interesov britanskih podjetij v hitro razvijajočih se kitajskih mestih zunaj Pekinga. Cameron je konec lanskega leta v spremstvu z močno gospodarsko delegacijo obiskal Peking, saj je trgovina s Kitajsko ključen del njegove strategije za ponoven zagon britanskega gospodarstva.

Sogovornika sta potrdila, da bo Kitajska svoj trg dodatno odprla za britanska podjetja - med drugim na področjih, kot so gradbeništvo, arhitektura in raziskave - ter istočasno sama več investirala v britansko gospodarstvo.

Kitajska bo podpirala države z območja z evrom Visoki kitajski gost, ki zaključuje svoj tridnevni obisk na Otoku in gre naprej v Nemčijo, je že pred srečanjem zatrdil, da bo Kitajska podpirala države območja z evrom in krepila sodelovanje z njimi ter še naprej kupovala evropske državne obveznice.

Na dnevnem redu so bile tudi človekove pravice Na dnevnem redu pogovorov v Londonu so bile sicer tudi človekove pravice, v zvezi s čimer je britanski premier ocenil, da je pomembno, da gresta gospodarski in politični napredek na Kitajskem z roko v roki. Zavrnil je kritike, da London zaradi gospodarskih interesov ignorira kršitve človekovih pravic s strani Pekinga, in zatrdil, da med državama poteka odprt dialog.

Državi ne smeta "s prstom kazati druga na drugo" Wen je poudaril, da državi ne smeta "s prstom kazati druga na drugo", ampak se morata, ko gre za človekove pravice, medsebojno sprejemati, upoštevati dejstva, druga drugo obravnavati kot enakovredno ter nesporazume reševati z dialogom. Zatrdil je, da si Kitajska ne želi le gospodarskega razvoja, ampak tudi političnih strukturnih reform in izboljšanja na področju demokracije in pravne države.

Vojaška akcija sama po sebi ne bo rešila krize v Libiji Na novinarski konferenci je Wen spregovoril tudi o mednarodni operaciji pod poveljstvom zveze Nato v Libiji. Ponovil je stališče, da vojaška akcija sama po sebi ne bo rešila krize v tej državi. Države, ki sodelujejo v operaciji, je posvaril, da morda lahko zmagajo v vojni, a mir v Libiji bodo na ta način le težko dosegle. Opozoril jih je tudi, da bi se morale učiti iz težkih lekcij iz Afganistana in Bližnjega vzhoda.

Peking sicer še vedno podpira resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki dopušča zračne napade v Libiji s ciljem zaščititi tamkajšnje civiliste, je še povedal Wen, a obenem izpostavil, da morajo države, ki sodelujejo v operaciji, dosledno spoštovati omejitve in pogoje, ki izhajajo iz te resolucije.

Ne spreglejte