Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2011,
8.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

anketa

Nedelja, 15. 5. 2011, 8.47

7 let, 2 meseca

Ljudje vse bolj pesimistični glede gospodarskega položaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljudje so vedno bolj pesimistični glede gospodarskega položaja v prihodnje, ugotavljajo ankete.

V marca izvedeni anketi v 24 državah je le dobra četrtina vprašanih (26 odstotkov) odgovorila, da se bo lokalni gospodarski položaj v prihodnjih šestih mesecih izboljšal. To je najnižja izmerjena ocena po lanskem marcu.

Brazilija ostaja najbolj optimistična država Brazilija ostaja najbolj optimistična država s 67 odstotki tistih, ki menijo, da se bo položaj izboljšal. Sledita Savdska Arabija (56 odstotkov) in Indija (55 odstotkov), so sporočili iz raziskovalnega podjetja Ipsos.

Najmanj optimistični so v Franciji Najmanj optimistični pa so prebivalci Francije, kjer izboljšanje položaja pričakuje le štiri odstotke anketiranih. Sledijo Japonci, Britanci in Madžari.

Velik upad v optimizmu je v primerjavi s prejšnjim merjenjem zaznati predvsem pri Kitajski pa tudi pri Braziliji, Indiji, Južni Afriki, Južni Koreji in ZDA.

Trenutni položaj večinoma ocenili slabše Trenutni gospodarski položaj so ljudje v kar 20 od 24 državah ocenili s slabšimi ocenami kot v začetku februarja. Najbolj optimistični so bili anketirani v Savdski Arabiji, sledijo prebivalci Indije, Švedske, Avstralije, Kitajske, Kanade in Nemčije.

Evropa ponovno znižuje povprečje Evropa ponovno znižuje povprečje, saj je kot dobrega ocenila gospodarski položaj v svoji državi le četrtina anketiranih.

Pesimistična pričakovanja niso zgolj v Sloveniji Raziskava torej kaže, da pesimistična pričakovanja ljudi niso značilna zgolj za Slovenijo. Tudi svetovni trendi jih nakazujejo že nekaj časa, ugotavljajo v podjetju Ipsos. V prihodnjem merjenju pričakujejo podobne ocene, predvsem v luči zadnjih potresov, cunamijev in jedrske katastrofe na Japonskem, ki jih v tej raziskavi še niso zajeli.

Ne spreglejte