SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljudje vse bolj pesimistični glede gospodarskega položaja

2

termometer

Ljudje so vedno bolj pesimistični glede gospodarskega položaja v prihodnje, ugotavljajo ankete.

V marca izvedeni anketi v 24 državah je le dobra četrtina vprašanih (26 odstotkov) odgovorila, da se bo lokalni gospodarski položaj v prihodnjih šestih mesecih izboljšal. To je najnižja izmerjena ocena po lanskem marcu.

Brazilija ostaja najbolj optimistična država Brazilija ostaja najbolj optimistična država s 67 odstotki tistih, ki menijo, da se bo položaj izboljšal. Sledita Savdska Arabija (56 odstotkov) in Indija (55 odstotkov), so sporočili iz raziskovalnega podjetja Ipsos.

Najmanj optimistični so v Franciji Najmanj optimistični pa so prebivalci Francije, kjer izboljšanje položaja pričakuje le štiri odstotke anketiranih. Sledijo Japonci, Britanci in Madžari.

Velik upad v optimizmu je v primerjavi s prejšnjim merjenjem zaznati predvsem pri Kitajski pa tudi pri Braziliji, Indiji, Južni Afriki, Južni Koreji in ZDA.

Trenutni položaj večinoma ocenili slabše Trenutni gospodarski položaj so ljudje v kar 20 od 24 državah ocenili s slabšimi ocenami kot v začetku februarja. Najbolj optimistični so bili anketirani v Savdski Arabiji, sledijo prebivalci Indije, Švedske, Avstralije, Kitajske, Kanade in Nemčije.

Evropa ponovno znižuje povprečje Evropa ponovno znižuje povprečje, saj je kot dobrega ocenila gospodarski položaj v svoji državi le četrtina anketiranih.

Pesimistična pričakovanja niso zgolj v Sloveniji Raziskava torej kaže, da pesimistična pričakovanja ljudi niso značilna zgolj za Slovenijo. Tudi svetovni trendi jih nakazujejo že nekaj časa, ugotavljajo v podjetju Ipsos. V prihodnjem merjenju pričakujejo podobne ocene, predvsem v luči zadnjih potresov, cunamijev in jedrske katastrofe na Japonskem, ki jih v tej raziskavi še niso zajeli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin