SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Krška nuklearka glede varnosti v ospredju

3

termometer

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) so za posodobitev lastne varnostne opreme lani namenili približno 50 milijonov evrov, v naslednjih petih letih pa bodo v nadgradnjo vložili še 200 milijonov evrov.

Glede varnostni so tako v Krškem pred marsikatero evropsko nuklearko, je ocenil predsednik uprave Neka Stane Rožman.

Strategijo povzeli po ameriškem modelu Kot je na predstavitvi opravljenih in načrtovanih nadaljnjih izboljšav krške nuklearke v Krškem povedal Rožman, so se v Neku glede varnosti že v preteklih nekaj letih odločili za proaktivni pristop in tako imenovano mobilno strategijo, ki so jo povzeli po ameriškem modelu in dokončno uvedli lani.

Ta je po njegovem mnenju dobro prilagodljiva in hitro izvedljiva, v Krškem pa so jo začeli uveljavljati po jedrski nesreči na Japonskem in še pred uvedbo evropskih stresnih testov za nuklearne elektrarne, ki pa so bili za Nek med najugodnejšimi, je dodal. Dodal je, da se je s tem Nek v Evropi uvrstil med tiste, ki imajo zagotovljeno in celovito izvedeno varnostno ureditev.

Krško nuklearko so lani dodatno zavarovali proti potresom, izrednim poplavam in izrednim dogodkom, kot je na primer zrušitev letala. Zanjo so zagotovili dodatno neodvisno napajanje z električno energijo, ki zadostuje za enotedensko samozadostnost, dodatno hlajenje za reaktorsko sredico in drugo pogonsko opremo za krmiljenje različnih pnevmatskih naprav ter dovajanje stisnjenega zraka, je navedel.

Konceptualne rešitve za nadgradnjo so že pripravili V Krškem, kjer se že pripravljajo na drugo polovico življenjskega obdobja nuklearke oziroma za njeno novo tridesetletje, pa bodo v naslednjih petih letih svojo varnostno opremo še bolj prilagodili sodobnim zahtevam. Višek te dejavnosti je Rožman napovedal za čas med letoma 2014 in 2016.

V okviru navedenih priprav bodo za primere malo verjetnih izrednih dogodkov še dodatno varnostno-tehnološko nadgradili svojo opremo in varnostni sistem, uredili in opremili bodo novo nadzorno sobo nuklearke ter kratko in srednjeročno za prihodnjih pet let uredili odlaganje jedrskih odpadkov, je pojasnil.

Konceptualne rešitve za nadgradnjo so že pripravili, sedaj pa začenjajo z večjimi razpisi za njeno dokončno projektiranje, dobavo opreme in izvedbo, je še povedal Rožman.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin