Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 1. 2018,
9.18

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

11

Natisni članek

bitcoin kriptovalute Rusija

Nedelja, 28. 1. 2018, 9.18

6 let, 2 meseca

Predlog zakona

Kriptosvet: po veliki kraji še udarec iz Rusije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

11

Bitcoin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rusija je ta teden napravila prve korake v smeri regulacije kriptovalut. Na tamkajšnjem finančnem ministrstvu so namreč pripravili predlog zakona, ki naj bi zmanjšal tveganje za goljufije in pomagal ustvariti pregleden davčni režim.

Gre sicer za predlog, ki ga mora potrditi ruska vlada, preden bo poslan v parlament. Da je postopek oblikovanja zakonodaje na področju kriptovalut izredno zahteven, je ministrstvo razkrilo s priznanjem velikih nesoglasij z rusko centralno banko. Ta si namreč želi precej bolj restriktivnega pristopa do kriptovalut.

Finančno ministrstvo sicer poudarja, da bi prepoved kriptovalut ob njihovi veliki priljubljenosti le spodbudila uporabo teh na črnem trgu za aktivnosti, kot je financiranje terorizma. Zato predlaga zakonito ureditev tako rudarjenja oz. ustvarjanja kriptovalut kot tudi trgovanja z njimi.

V predlaganem zakonu tudi urejajo postopek t. i. prvih ponudb žetonov (ICO), s katerimi podjetja zbirajo denar za svoje projekte.


Velik incident v svetu kriptovalut: kam so izginili milijoni?


Ne bi se ga smelo uporabljati kot plačilno sredstvo

Rusija, ruska zastava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Po navedbah portala Cointelegraph predlog opredeljuje kriptovalute kot digitalno finančno premoženje, ki v Rusiji ne sme biti uporabljeno kot plačilno sredstvo. Izmenjava kriptovalut za druge žetone, rublje in tuje valute pa naj bi bila zaščitena s trgovanjem izključno prek avtoriziranih kriptoborz, registriranih v Rusiji.

V postopku ICO lahko žetone izdajajo le pravne osebe ali posamični lastniki z namenom zbiranja sredstev. Postopek mora biti pospremljen z določenimi dokumenti, ki med drugim razkrivajo podatke o izdajatelju, kot so polno ime, lokacija ter njegova uradna spletna stran. Neprofesionalni vlagatelji ob tem v posamični ICO ne bi smeli investirati več kot 50 tisoč rubljev (trenutno 720 evrov).

Dan D marca

Rusija je zadnja v vrsti držav, ki skušajo urediti področje kriptovalut. Nemčija in Francija sta prejšnji teden napovedali, da bosta pripravili skupen predlog regulacije najbolj razširjene kriptovalute, bitcoina, za srečanje finančnih ministrov držav G20 v marcu.

Vrednost bitcoina je v zadnjih dveh mesecih narasla z okoli deset tisoč dolarjev na skoraj 20 tisoč dolarjev, nato pa znova padla na deset tisoč dolarjev. Skeptiki so prepričani, da gre za balon, ki bo prej ali slej počil, zagovorniki kriptovalut pa poudarjajo, da gre le za popravek po začasni nevzdržni rasti.

Ne spreglejte