Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2017,
7.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

4

Natisni članek

Mitja Štampfer Policija NPU Pošta Slovenije Tomaž Kastelic

Četrtek, 6. 7. 2017, 7.38

6 let, 7 mesecev

Varnostni direktor Pošte Slovenije ujet v prisluhih?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

4

Policija | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V preiskavi s področja gospodarske kriminalitete, ki jo od včeraj izvajajo policisti koprske, ljubljanske in mariborske policijske uprave, naj bi bila po poročanju Večera direktor korporativne varnosti na Pošti Slovenije Mitja Štampfer in ljubljanski podjetnik Tomaž Kastelic. Kriminalisti naj bi v prisluhih zaznali sum koruptivnih dejanj.

Policija je v preiskavi, kjer išče dokaze za kazniva dejanja s področja korupcije, trem osebam odvzela prostost. Dve osebi so po opravljenih hišnih preiskavah že izpustili, ena pa je še v policijskem pridržanju, so sporočili danes zjutraj.

Hišne preiskave bodo opravljali tudi danes. 

Koruptivni posli s podjetnikom?

Policija preiskuje tri osumljence iz dveh podjetij, tudi iz Pošte Slovenije. | Foto: Marko Vanovšek Policija preiskuje tri osumljence iz dveh podjetij, tudi iz Pošte Slovenije. Foto: Marko Vanovšek Kdo je preiskovanec, uradno ni znano, s policije so sporočili le, da so hišne preiskave potekale na domovih treh osumljencev in v poslovnih prostorih dveh podjetij, kjer so ti zaposleni. 

Večer navaja neuradne informacije, da gre za direktorja korporativne varnosti na Pošti Slovenije Mitjo Štampferja in ljubljanskega podjetnika Tomaža Kastelica, ki naj bi bil s Pošto Slovenije poslovno tesno sodeloval. Ujela naj bi se v prisluhe, ko so kriminalisti izvajali prikrite preiskovalne ukrepe zoper druge osumljence v drugi domnevno koruptivni zgodbi.

Podjetje, ki živi od Pošte

Kriminalisti naj bi po poročanju Večera preiskovali javno naročilo Pošte Slovenije, na katerem pa ponudnik še ni bil izbran. Sumili naj bi, da je šlo za sporno dogovarjanje "pod mizo" pri izbiri ponudnika za varnostno opremo. Kolikšna je vrednost razpisa, ni znano.

Po na spletu dostopnih podatkih je v preteklosti varnostno opremo Pošti dobavljalo podjetje I5, ki je v lasti Tomaža Kastelica. Klicali smo na številko, objavljeno na spletu, a ni dosegljiv.

Podjetje je registrirano za storitveno, trgovsko in proizvodno dejavnost, sedež pa ima ob Cesti v Mestni log na Viču v Ljubljani. Čez cesto je največji poštni logistični center. Kasteličev I5 je v dobrih dveh letih (od začetka leta 2015) s Pošto Slovenije ustvaril milijon evrov prihodkov, kaže aplikacija Erar, portal javnih naročil pa, da je Pošti med drugim od leta 2013 dobavil za 360 tisoč evrov varnostne opreme.

Omenimo, da je podjetje v letih 2015 in 2016 -  za letos seveda še ni podatkov - imelo le dober milijon evrov prihodkov, od tega 870 tisoč evrov s Pošto. To pomeni, da je večinoma poslovalo s Pošto.  

Pošta: Ožje vodstvo ni v preiskavi

Na Pošti Slovenije so nam potrdili, da so kriminalisti včeraj pri njih zbirali dokumentacijo. "Med osumljenimi ni nihče iz poslovodstva Pošte Slovenije, prav tako v policijskem pridržanju ni nihče od zaposlenih na Pošti Slovenije," so sporočili. 

Kot dodajajo, si želijo čimprejšnje razjasnitve situacije, saj "je v interesu Pošte Slovenije, da je njeno poslovanje zakonito in transparentno".

 

Ne spreglejte