Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2011,
15.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marko Kranjec

Petek, 20. 5. 2011, 15.41

7 let, 2 meseca

Kranjec: Trenutno nisem prav zadovoljen z delom agencije za upravljanje naložb države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vloga agencije za upravljanje kapitalskih naložb države po mnenju guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca ni bila dovolj premišljena, o njej pa bo treba razmisliti.

Trenutno zato Kranjec ni prav zadovoljen z delom agencije, ugotavlja pa tudi obstoj zmotne filozofije v Sloveniji, da je država sposobna rešiti vse probleme gospodarstva.

"Vloga agencije bi morala biti tehnična" Kot je guverner Banke Slovenije poudaril na novinarski konferenci v Ljubljani ob predstavitvi poročila o finančni stabilnosti, bi morala biti vloga agencije tehnična. Skrbeti bi morala za uresničevanje strategije za upravljanje naložb države, ki je pa trenutno še ni.

Kranjec ni prepričan, ali je najbolj primerno, da se agencija spušča v poslovne poteze in zamenjave v podjetjih, če se subjektivno ne strinja z ravnanjem uprav in nadzornikov. S tem je odgovoril na vprašanje o delovanju agencije v zadnjih tednih v povezavi z nekaterimi pomembnimi finančnimi ustanovami.

Ko gre za vlogo države v gospodarstvu, Kranjec sicer meni, da država ne more reševati vseh težav gospodarstva, ampak je njena naloga ustvarjati ustrezno okolje za delovanje gospodarstva. Trenutno ne vidi ustreznega okolja za podjetniško pobudo v Sloveniji, meni pa celo, da se je v Sloveniji v zadnjih letih ustvarjalo negativno razpoloženje za gospodarsko pobudo.

"Država še nikoli in v nobenem sistemu ni rešila gospodarstva" Če bi se podjetniška pobuda zaradi izboljšanja okolja in zmanjšanja finančnih in nefinančnih bremen sprostila, bi se tudi gospodarska rast okrepila, je prepričan.

Država po njegovih navedbah še nikoli in v nobenem sistemu ni rešila gospodarstva, v Sloveniji pa obstaja uveljavljeno stališče, da bo vse probleme reševala država s svojim lastništvom, intervencijami in svojo modrostjo. Po Kranjčevih besedah država v primerjavi z gospodarstveniki nima nobene modrosti, saj konkretnih zadev ne pozna.

Ne spreglejte