Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
10. 9. 2015,
14.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prihranek energije Siemens raziskava

Četrtek, 10. 9. 2015, 14.18

7 let, 2 meseca

Koliko bi slovenska intenzivna podjetja lahko prihranila pri rabi energije?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska industrija v energetsko intenzivnih panogah lahko s tehnologijami, ki so danes na voljo, prihrani do tretjino energije, je pokazala raziskava energetske učinkovitosti.

Kot je pokazal monitor trendov energetske učinkovitosti, ima Slovenija ključne varčevalne priložnosti pri uporabi kotlovne opreme, procesov proizvodnje tehnološke toplote in grelnih naprav, za katerega je končni energetski prihranek ocenjen na 13,9 odstotka.

Sledita mu področji električnih motorjev in pogonov (6,6 odstotka) ter kompresorske mehanizacije (3,6 odstotka).

Ni treba, da podjetja za doseganje prihrankov čakajo na prihodnje inovacije Pomembnejši energetski prihranki v industriji so možni že ob implementaciji najboljše razpoložljive tehnologije. Podjetjem torej ni treba čakati na prihodnje tehnične inovacije za doseganje prihrankov. To bi končno porabo energije v Sloveniji v energetsko intenzivnih panogah lahko zmanjšalo od 13 do 29 odstotkov, je pokazala raziskava.

Bogatejši bolj varčujejo Kot ključni vzvod za uvajanje projektov energetske učinkovitosti raziskava navaja zmanjševanje stroškov in izboljšanje konkurenčnosti. Kratek čas poplačila je glavni predpogoj za naložbe v energetsko učinkovite tehnologije. Bolj je podjetje uspešno, bolj je odprto za naložbe v energetsko učinkovitost.

Podjetja glavne ovire za naložbe v energetsko učinkovitost vidijo v pomanjkanju eksterne tehnične in finančne podpore in birokraciji, povezani z EU in vladnimi finančnimi mehanizmi.

Sodelujoči v raziskavi so menili, da bi k večji energetski učinkovitosti pripomogli tudi vladni ukrepi v obliki finančnih in drugih spodbud.

Evropa v 20 letih energetsko učinkovitost povečala za tretjino V raziskavo, ki jo je naročil Siemens, je bilo vključenih več kot sto raziskovalcev, tehnologov, praktikov in akademikov v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini in Srbiji.

V Evropi se je v zadnjih 20 letih energetska učinkovitost v industrijskem sektorju izboljšala za 30 odstotkov ob povprečni letni stopnji 1,8 odstotka.

Ne spreglejte