Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2019,
15.52

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

4

Natisni članek

okoljevarstveno soglasje inšpektorat sanacija požar Kemis

Petek, 18. 10. 2019, 15.52

4 leta, 6 mesecev

Kemis mora na črno zgrajeni rezervoar odstraniti do 15. aprila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

4

kemis | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

Inšpektorat RS za okolje in prostor je z odločbo z dne 14. oktobra Kemisu naročil, da mora nelegalni objekt, podzemni rezervoar za požarno vodo, v sklopu reciklažnega centra na Vrhniki odstraniti do 15. aprila 2020, so danes sporočili z okoljskega ministrstva. V primeru neizpolnitve te obveznosti se bo začel postopek izvršbe.

Gradbeni inšpektor okoljskega inšpektorata je v zadevi reciklažnega centra Kemis na Vrhniki 14. oktobra izdal delno odločbo za objekt C. Gre za podzemni armiranobetonski objekt za zajemanje vode skupaj z nadzemnim kontejnerjem iz montažnih panelov.

Kemis za objekt nima ne gradbenega ne uporabnega dovoljenja. Po gradbenem zakonu je tak objekt nelegalen, so pojasnili odločitev.

Podjetje mora nelegalni objekt na svoje stroške odstraniti do 15. aprila 2020. Če je nedovoljen objekt priključen na gospodarsko in javno infrastrukturo, mora upravljavec priključke odklopiti, razen če so potrebni za izvršitev inšpekcijskih ukrepov ali pridobitev predpisanih dovoljenj.

V premeru neizpolnitve obveznosti odstranitve objekta se bo začel postopek izvršbe, ki se bo opravil po drugih osebah ali s prisilitvijo, so dodali na ministrstvu.

Kemis Vrhnika Nanut Šimenc
Novice Kemis lahko kljub črni gradnji še naprej opravlja dejavnost

V Kemisu so v okviru sanacije po požaru maja 2017 med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so celotno skladišče odpadkov pokrili z avtomatsko gasilno napravo na težko peno. | Foto: Andreja Lončar V Kemisu so v okviru sanacije po požaru maja 2017 med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so celotno skladišče odpadkov pokrili z avtomatsko gasilno napravo na težko peno. Foto: Andreja Lončar Maja 2017 izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema

V Kemisu so v okviru sanacije po požaru maja 2017 med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so vse skladišče odpadkov pokrili z avtomatsko gasilno napravo na težko peno. Območje trdnih odpadkov in manj nevarnih tekočih odpadkov so ob tem pregradili v manjše požarne sektorje, s čimer so fizično omejili širjenje plamena.

Po požaru sanirani objekt obsega odprto nadstrešnico, kjer se hranijo odpadki, prizidek k njej ter kot del novega avtomatskega gasilnega sistema na novo zgrajeni podzemni betonski rezervoar za požarno vodo z nadzemnim kontejnerjem. Tega bi Kemis lahko zgradil le na podlagi gradbenega dovoljenja, ki pa ga ni pridobil.

Gradbena inšpekcija je zato v začetku avgusta ugotovila, da so vsi trije po požaru obnovljeni objekti reciklažnega centra črna gradnja. Podjetje je obnovo izvedlo brez gradbenega dovoljenja, so ugotovili inšpektorji in Kemisu naložili odstranitev najpozneje do sredine prihodnjega leta. Prav tako so podjetju naložili takojšnjo prekinitev izvajanja dejavnosti v spornih objektih.

kemis
Novice V Kemisu se delo vrača na stare tire

Rok za novo odločbo inšpektorata je že potekel

Po Kemisovi pritožbi je ministrstvo za okolje in prostor 9. septembra odločbo inšpektorata odpravilo in mu zadevo vrnilo v ponovni postopek. Ta naj bi novo odločitev izdal v roku enega meseca, ta rok pa je torej že potekel.

Za zdaj je inšpektorat izdal le delno odločbo, v kateri je presodil, da je podzemni betonski rezervoar za požarno vodo, ki ga je Kemis zgradil v času sanacije po požaru leta 2017, črna gradnja. A ker ta objekt ni bistven za Kemisovo dejavnost, jo podjetje lahko opravlja še naprej.

Še zmeraj pa ni odločitve o drugih dveh objektih v okviru reciklažnega centra. Inšpektorat mora presoditi, ali sta bila po požaru le obnovljena ali pa zgrajena na novo.

Kemis je eno od dveh glavnih podjetij za obdelavo in izvoz nevarnih odpadkov v Sloveniji. V času, ko ni smel delovati, se je zato okrepila bojazen, da se bodo nevarni odpadki kopičili pri komunalah in v skladiščih podjetij.

Kemis Vrhnika Nanut Šimenc
Novice Kemis že prevzema odpadke
Ne spreglejte