Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2016,
16.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

nadzorni svet SDH NLB

Sreda, 3. 8. 2016, 16.37

6 let, 7 mesecev

Kdo so novi nadzorniki NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Med nadzorniki Nove Ljubljanske banke (NLB) bodo od jutri dalje štirje novi obrazi. Trenutnim nadzornikom se bodo pridružili David Kastelic, Alexander Bayr, David Eric Simon in Matjaž Titan.

Razpis za nove nadzornike se je iztekel v začetku maja, potem ko so iz nadzornega sveta največje državne banke aprila izstopili trije nadzorniki.

Janko Gedrih, Anton Ribnikar in Anton Macuh so med razlogi za odstop navedli diskreditacije in diskvalifikacije, potem ko se je odprlo vprašanje njihove primernosti za nadzornike. Mediji so ob tem neuradno navajali, da so dobili informacijo, da ne bodo dobili licence Evropske centralne banke (ECB) za opravljanje te funkcije. Odstop in nesoglasja med Slovenskim državnim holdingom (SDH) in Banko Slovenije glede njihovega imenovanja na februarski skupščini so v javnosti in politiki močno odmevali.

David Kastelic je predsednik uprave Zavarovalnice Maribor. | Foto: Mediaspeed David Kastelic je predsednik uprave Zavarovalnice Maribor. Foto: Mediaspeed

Na jutrišnji skupščini največje slovenske banke je bilo sicer pričakovati imenovanje treh članov v po novem devetčlanski nadzorni svet, a so se v SDH odločili za imenovanje štirih. Eden je namreč po pisanju časnika Finance pred jutrišnjo skupščino odstopil.

Nadzorni svet NLB trenutno sestavljajo Primož Karpe kot predsednik, Sergeja Slapničar kot namestnica predsednika, Uroš Ivanc, Andreas Klingen, Laszlo Urban in Tit Andrej Erker. Slednji je odstopil.

David Kastelic je predsednik uprave Zavarovalnice Maribor, Alexander Bayr je v preteklosti vodil Bawag banko Slovenija, David Eric Simon je po pisanju časnika Finance nekdanji britanski bančnik, Matjaž Titan pa nekdanji pravnik na Klirinško depotni družbi (KDD).

Država bo prejela za 44 milijonov evrov dividend

Skupščina bo odločala tudi o uporabi bilančnega dobička. NLB bo prvič po sanaciji tako lastniku izplačala dividende.

Od bilančnega dobička, ki je za poslovno leto 2015 pri nekaj nad 125,4 milijona evrov in vključuje preneseni dobiček iz poslovnega leta 2014 v višini dobrih 81,3 milijona evrov ter lanski čisti dobiček v višini nekaj manj kot 43,9 milijona evrov, bo banka lanski čisti dobiček namenila za dividende, preneseni dobiček iz 2014 pa bo ostal nerazporejen in se bo prenesel.

Blaž Brodnjak, ki je po februarskem odstopu Janka Medje začasno vodil banko, je julija postal predsednik uprave. | Foto: Matej Leskovšek Blaž Brodnjak, ki je po februarskem odstopu Janka Medje začasno vodil banko, je julija postal predsednik uprave. Foto: Matej Leskovšek

SDH bo po seznanitvi z lanskim poslovanjem podelil tudi razrešnici nadzornemu svetu in upravi. To od začetka julija sestavljajo Blaž Brodnjak kot predsednik in člani Andreas Burkhardt, Archibald Kremser ter Laszlo Pelle.

Bo prodaja banke stekla že jeseni?

Pred banko je sicer velik izziv prodaje prek javne ponudbe delnic (IPO). Ta se bo predvidoma začela jeseni, še prej pa bodo v banki opravili predstavitve investitorjem. Prva je bila načrtovana že za prihodnji teden, a sta se SDH in ministrstvo za finance v sodelovanju s finančnim svetovalcem pri prodaji Deutsche Bank odločila, da jo zaradi negotovosti na finančnih trgih po odločitvi Britancev za izstop iz EU preložita.

A v SDH ob tem zagotavljajo, da časovnica predvidenih dejavnosti postopka prodaje ostaja nespremenjena, delnice pa naj bi na trg umestili do konca leta. Država naj bi v NLB ohranila kontrolni delež.

Ne spreglejte