Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2013,
11.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SDH politiki

Sreda, 23. 1. 2013, 11.52

7 let, 2 meseca

Kdo bo nadziral SDH, čigar zakon o ustanovitvi bodo presojali ustavni sodniki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski državni holding, ki že ves čas razdeljuje politične stranke in javnost, je dočakal prve kandidate za svoje nadzornike.

Bodo nadzorniki SDH-ja zares samostojni in neodvisni pri svojem delu ali pa bodo le podaljšana roka strank, aktualne vladajoče politike, se sprašujejo vsi, ki spremljajo kadrovanje v nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga, ki bo po novem (zaživel naj bi marca ali v začetku aprila) skrbel za upravljanje okoli 11 milijard evrov vrednega državnega premoženja. Kaj je bilo odločilno med merili za kandidaturo, strokovnost in izkušnje ali strankarska pripadnost? Kaj bo pretehtalo v državnem zboru?

Vlada predlaga 4 kandidate, stranke v parlamentu 4, komisija za nadzor javnih financ enega V skladu z zakonom o njegovi ustanovitvi, ki ga bo torej presojalo Ustavno sodišče, bo imel Slovenski državni holding devet nadzornikov. Štiri kandidate predlaga vlada, enega iz vrst Ekonomsko-socialnega sveta, štiri strankarske poslanske skupine, zadnjega pa komisija za nadzor javnih financ.

Med kandidati strank imena iz sveta, bank, podjetništva, konzularnih logov Šest kandidatov za štiri nadzornike so do konca preteklega tedna predlagale parlamentarne stranke. Med kandidati je največ uveljavljenih imen iz sveta podjetništva. V največji parlamentarni stranki Pozitivni Sloveniji predlagajo Andreja Cetinskega, bankirja, ki je služboval v nekdanjem SKBju, pa NLB-ju, največja vladna stranka za nadzornika predlaga Aleša Štrancarja, direktorja ajdovskega visokotehnološkega podjetja BIA Separations. V Državljanski listi ponujajo Mirka Mušiča, ki se ukvarja s podjetniškim svetovanjem doma in zunaj naših meja, Desus za nadzornika SDH-ja predlaga Andreja Polenca, dolgoletnega direktorja kranjskega Iskratela. V Žerjavovi ljudski stranki predlagajo Marka Smoleja, direktorja Svetovne konzularne federacije, NSI pa za nadzornika ponuja Jovana Lukovca, ki je bil v devetdesetih prvi mož Agencije za trg vrednostnih papirjev, pozneje pa tudi družbe za upravljanje Medvešek-Pušnik. Lukšičeva SD se je odrekla kandidatu, ker nasprotuje samemu konceptu SDH-ja. Bodo pri odločanju na pristojni komisiji prevladali strankarski ali strokovni argumenti? Pristojna državnozborska Mandatno-volilna komisija bo na jutrišnji seji med šestimi kandidati izbrala štiri. Kdo od kandidatov bo prepričal poslance? Za koga se bodo torej odločili v komisiji, ki jo vodi Sonja Ramšak iz SDS, je seveda nehvaležno napovedati. Še zlasti ker razpada aktualna vlada Janeza Janše, zato tudi še ni jasno, kdaj bo aktualna vlada pripravila svoj predlog štirih kandidatov za nadzornike SDH-ja, ki mora biti znan najpozneje do začetka prihodnjega tedna v državnem zboru, ko se izteče rok za prijavo kandidatov. Državni zbor pa bo na koncu postavil piko na kandidatur in imenoval nadzornike Slovenskega državnega holdinga.

Ne spreglejte