Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2020,
19.35

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

storitev Koronavirus COVID-19 gospodarstvo

Sreda, 18. 11. 2020, 19.35

3 leta, 5 mesecev

Katere storitve je koronavirus najbolj prizadel?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Ljubljana_maske | Med najbolj prizadetimi je zaradi koronavirusa gostinski sektor. | Foto Ana Kovač

Med najbolj prizadetimi je zaradi koronavirusa gostinski sektor.

Foto: Ana Kovač

Epidemija novega koronavirusa je ob veliki zdravstveni krizi poskrbela tudi za številne težave v gospodarstvu. Vlada se je ob vse močnejšem drugem valu v oktobru odločila za ponovno ustavitev javnega življenja, podobno kot marca. Katere storitve so najbolj prizadete?

Ukrepi, s katerimi želijo doseči, da bi vse bolj obremenjeni zdravstveni sistem zdržal, na drugi strani kažejo posledice v gospodarstvu, te pa blažijo s protikoronskimi svežnji pomoči.

Popolna zapora velja za prodajanje in ponujanje blaga in storitev, ob tem pa je nekaj izjem. Dodatna zaostritev je v veljavo stopila ta teden, ko se je ustavil javni promet, ob tem pa so vrata zaprle tudi vse nenujne trgovine.

Nakupovalni voziček
Novice Koronavirus spreminja navade Slovencev: nekateri komaj dohajajo, drugi še ne razmišljajo o tem

Podoben upad spomladi in zdaj

Kot kaže analiza platforme omisli.si, ki združuje lokalne ponudnike različnih storitev, je drugi val epidemije poskrbel še za podoben upad povpraševanja po storitvah kot aprila in marca.

Kot izhaja iz grafa, prva luknja predstavlja prvi val omejevalnih odlokov zaradi novega koronavirusa (april/marec 2020), tretji pa nakazuje splošen upad drugega vala (oktober 2020). Vmes je trg storitev zanihal tudi v poletnih mesecih, kar je značilnost vsako leto, tokrat pa je bila luknja večja zaradi povečanega dopustovanja po sprostitvi ukrepov in sočasnim koriščenjem turističnih bonov oziroma vavčerjev, ugotavljajo.

Vpliv koronavirusa na storitve | Foto: Omisli.si Foto: Omisli.si

Najbolj trpijo storitve, povezane z dogodki

Najbolj že od prvega vala epidemije trpijo storitve, povezane z dogodki. Poročne storitve so aprile po podatkih omisli.si upadle za 69 odstotkov, prav tako pa so bile močno prizadete tudi v oktobru.

Najmanj "prask" so ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa pustili na področju obnov in gradenj.

Ljubljana_maske
Novice Kakšna prihodnost čaka naše podjetnike?

Pri poslovnih storitvah niso zaznali večjih sprememb, le dokaj normalno sezonsko nihanja. Prvi in drugi val koronavirusa sta na zanimanja za poslovne storitve vplivala približno enako.

Pri osebnih storitvah je bil upad zanimanja v aprilu in marcu relativno visok, v primerjavi z letom pred tem. Razlog se po mnenju avtorjev strani skriva v prepovedi storitev in zaprtju dejavnosti, kot so fitnesi in restavracije.

Padec storitev graf | Foto: Omisli.si Foto: Omisli.si

Epidemija covid-19 se je močno odrazila tudi na trgu dela. Kot ugotavlja državni statistični urad, je število delovno aktivnih upadlo, in sicer, absolutno gledano, izraziteje v predelovalnih dejavnostih, relativno gledano pa v gostinstvu. Večje upadanje števila delovno aktivnih so zaznali v zasebnem sektorju in med mladimi.

Ne spreglejte