Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 9. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

1

Natisni članek

Andrej Bertoncelj Lidia Glavina Damjan Belič Dušan Zorko SDH

Petek, 7. 9. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

Kdo so nova imena v igri za vrh Slovenskega državnega holdinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

1

Dušan Zorko | Foto STA

Foto: STA

Po naših informacijah je najresnejši kandidat za začasnega člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Dušan Zorko, nekdanji generalni direktor Pivovarne Laško, a v igri je bilo v zadnjih dneh še nekaj imen. Kdo je odgovoren za to, da mora krovni upravljavec državnega premoženja, ki spada v neposredno pristojnost državnega zbora, kadrovske luknje krpati v naglici in s pomočjo sodišč?

Slovenski državni holding (SDH) je krovni upravljavec državnega premoženja, vrednega okrog 12 milijard evrov.

V imenu države upravlja njene deleže v družbah, v katerih je edini lastnik država (Dars, NLB, Abanka, HSE, Gen Energija), in družbah, v katerih ima država največje lastniške deleže (Krka, Sava Re, Zavarovalnica Triglav, Petrol, Unior). Vanje imenuje nadzornike in odloča o njihovi dividendni politiki.

SDH
Novice Odhod Bertonclja med ministre povzroča težave na SDH

Neuradno: novi član uprave SDH bo Dušan Zorko

SDH je daleč najpomembnejši uradni vzvod, ki ga ima država pri poseganju v konkretne poslovne odločitve posameznih družb. A pri tem ima sama nemalo težav. Uprava SDH je namreč trenutno neoperativna. Za normalno delovanje potrebuje vsaj dva člana, v njej pa trenutno sedi le Lidia Glavina (imenovana v kvoti SMC).

Za normalno delovanje potrebuje uprava SDH vsaj dva člana, v njej pa trenutno sedi le Lidia Glavina. | Foto: STA , Za normalno delovanje potrebuje uprava SDH vsaj dva člana, v njej pa trenutno sedi le Lidia Glavina. Foto: STA , Statut SDH je v takih primerih jasen. Nadzorni svet mora upravo imenovati na podlagi mednarodnega razpisa ali sodelovanja z mednarodno kadrovsko agencijo.

A nadzorniki, ki jih vodi Damjan Belič, so se na sredini seji odločili, da bodo novega, začasnega člana uprave imenovali prek sodišča. Imena izbranega kandidata niso razkrili. Po naših informacijah je bil v zadnjih dneh najresnejši kandidat Dušan Zorko, nekdanji generalni direktor Pivovarne Laško, ki velja za izbiro Socialnih demokratov (SD).

Ob Zorku sta bila kandidata še Tomaž Babič, svetovalec uprave SDH, in Boris Medica, še do lani član uprave Zavarovalnice Sava. Zapustil jo je kmalu po tem, ko je vodenje njenega lastnika, Save Re, prevzel Marko Jazbec. V Zavarovalnico Sava ga je leta 2016 pripeljal zdaj že nekdanji prvi mož Save Re Zvonko Ivanušič, pred tem pa je bil Medica finančni direktor Johnson & Johnson za centralno in jugovzhodno Evropo.

Stol v upravi SDH sameva že dve leti

Imenovanje prek sodišča je možnost, ki jo zakon o gospodarskih družbah dovoljuje v nujnih primerih. Kako se je torej SDH znašel v položaju, ko lahko le na takšen način zagotovi nemoteno delo uprave?

Gre le za vrh ledene gore vseh kadrovskih zapletov, ki tako ali drugače delovanje SDH hromijo že dve leti.

Čeprav ima uprava SDH po zakonu tri člane, v praksi že skoraj dve leti ni tako. Natančneje od oktobra 2016, ko je iz uprave SDH sporazumno odšla njena članica Anja Strojin Štampar, v njej pa sta ostali le Lidia Glavina in Nada Drobne Popovič.

V štirih letih vlade Mira Cerarja je imel tako SDH v celoti popolnjeno upravo le približno leto dni. Ves preostali čas je bil v njej najmanj en položaj izpraznjen.

Nada Drobne Popovič
Novice V upravi SDH ostaja le še Lidia Glavina

Nadzorniki, ki se radi imenujejo v upravo

Največ odgovornosti za takšno stanje formalno nosi nadzorni svet, ki ga od julij 2015 vodi Belič. Gre za organ, ki je pristojen za imenovanje uprave, za to pa je tudi plačan. Samo lani je šest članov nadzornega sveta SDH skupaj prejelo za skoraj 84 tisoč evrov bruto sejnin in nadomestil za opravljanje funkcije.

Damjan Belič | Foto: STA , Foto: STA , Toda nadzornikom SDH vse od poletja 2016, ko je zaradi protesta pred skupščino Luke Koper odstopil tedanji predsednik uprave SDH Marko Jazbec, do danes ni uspelo najti primernih kandidatov za upravo.

V tem obdobju so jo popolnjevali izključno s svojimi člani. Jazbeca je tako leta 2016 zamenjala Lidia Glavina, ki je bila pred tem članica nadzornega sveta SDH. Enako tudi Andrej Bertoncelj, ki je v upravo SDH prišel letos spomladi namesto Nade Drobne Popovič (zdaj je zaposlena v Slovenski industriji jekla).

Tudi zdaj, ko bo Bertoncelj postal minister za finance, so nadzorniki SDH zaradi "časovne stiske" razmišljali o možnosti, da bi na položaj člana uprave začasno vskočil kdo od njih. Že pred tem pa je imel takšne načrte tudi Belič, a so jim nasprotovali v SD in DeSUS.

Politična preigravanja ustavil SDH

SDH je sicer razpis za prazno mesto v upravi objavil že decembra lani. Nanj je prispelo 13 prijav. Toda nadzorniki, ki so za ta namen imenovali celo nominacijsko komisijo, med njimi niso izbrali nikogar, saj nihče od kandidatov pri glasovanju ni dobil večine.

Prav neskončna politična in kadrovska preigravanja med tremi strankami zdaj že nekdanje koalicije Mira Cerarja so ključni razlog za časovno stisko, zaradi katere bo SDH člana uprave imenoval prek sodišča.

Miro Cerar, Dejan Židan, Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA , Javna skrivnost je, da so si SMC, DeSUS in SD razdelile interesne sfere v SDH. Vsaki od teh strank naj bi pripadlo eno mesto v upravi, po kvotah v razmerju 3 (SMC) – 1 (SD) – 1 (DeSUS) pa so si razdelile tudi uradno petčlanski nadzorni svet.

To je kmalu povzročilo luknje v vsej verigi kadrovanja. Ker so člani nadzornega sveta uhajali v upravo SDH, bi moral nove izvoliti državni zbor.

A tudi v trenutku, ko je imel nadzorni svet SDH le še tri člane, se to ni zgodilo, saj je predlog za imenovanje Francija Žmavca (SMC) in Željka Puljića povzročil politično krizo, ki bi skoraj pripeljala do razpada Cerarjeve vlade. Najbolj so mu nasprotovali v SD, ki je pred tem v upravo SDH neuspešno poskušala spraviti Matevža Marca, zaradi česar je ista stranka ovirala imenovanje Beliča.

Kaj odgovarja prvi nadzornik Damjan Belič

Odgovore predsednika nadzornega sveta SDH Damjana Beliča objavljamo v celoti:

1. Kdo je po vašem mnenju odgovoren, da je SDH prišel v situacijo, ko mora biti za normalno delovanje njegove uprave eden od članov imenovan prek sodišča?

Gre za preplet različnih dejavnikov in okoliščin, med katerimi je poglavitna normativna ureditev postopkov za imenovanje uprave SDH, ki so dolgotrajni in zahtevni.

2. Zakaj uprava SDH od julija 2016 ni polno zasedena?

Uprava SDH je nepopolna zaradi odstopov posameznih članov oz. članic uprave s funkcije.

3. Ali in kako je to oviralo njeno delovanje?

Uprava SDH kljub temu, da deluje v nepopolni sestavi, normalno opravlja svoje naloge. Drži pa, da so obremenitve posameznih članov uprave zaradi nepopolne uprave večje in da takšno stanje naj ne bi trajalo dolgo.

4. Zakaj NS marca letos ni izbral nobenega kandidata, ki so se prijavili na razpis za člana uprave?

Nadzorni svet SDH ni imenoval nobenega izmed kandidatov, ker noben od njih ni dobil potrebne večine pri glasovanju nadzornega sveta.

Kaj sledi?

Vzajemno sabotiranje kandidatov v drugem delu mandata Cerarjeve vlade je ob politični šibkosti ministrice za finance Mateje Vraničar Erman, ki je uradno pristojna za SDH, privedlo do blokade. Cerarjeva vlada se je zaradi miru v hiši odločila, da nadzornikov nekaj časa raje ne imenuje.

V zadnjih dveh letih je imel tako nadzorni svet SDH pet članov le dobrih pet mesecev. Kar dobro leto in pol so v njem sedeli le štirje ali celo trije člani.

Državni zbor bo moral imenovati manjkajočega člana nadzornega sveta SDH, ki ga bo verjetno izbrala Lista Marjana Šarca (LMŠ). | Foto: STA , Državni zbor bo moral imenovati manjkajočega člana nadzornega sveta SDH, ki ga bo verjetno izbrala Lista Marjana Šarca (LMŠ). Foto: STA , Zdaj bo na potezi državni zbor. Ta bo moral najprej imenovati manjkajočega člana nadzornega sveta SDH, ki ga bo verjetno izbrala Lista Marjana Šarca (LMŠ). Julija 2020 se se mandat izteče tudi Beliču.

Ali bo koalicija že pred tem prevetrila celotno sestavo nadzornega sveta, ni znano. Prav tako ne, do kdaj bosta na položaju ostala Glavina in Zorko, saj zamenjave prve zelo verjetno ne bodo podprli v SMC.

Nekje med vsem tem bo morala vladajoča politika opraviti tudi razmislek o prihodnosti in smislu SDH, ki se je znašel na prelomnici. Ključna dilema je le ena: ali bo SDH ostal upravitelj, ki bo iz državnih družb pobiral dividende in občasno kakšno prodal, ali pa mu bo vlada dovolila nadgradnjo v nekakšen državni investicijski sklad, ki bi lahko posamezne naložbe po potrebi tudi kupoval in s tem sledil državni strategiji upravljanja.

Vsa kadrovanja Cerarjeve vlade v SDH

Julij 2015 – državni zbor imenuje pet nadzornikov: Damjana Beliča, Draga Ferfoljo, Lidio Glavina, Duška Kosa, Barbaro Smolnikar

Oktober 2015 – nadzorniki imenujejo upravo, v tej so: Marko Jazbec, Nada Drobne Popovič, Anja Strojin Štampar

Julij 2016 – Marko Jazbec odstopi. Za začasno vršilko dolžnosti imenujejo Lidio Glavina. V upravi ostaneta Anja Strojin Štampar in Nada Drobne Popovič. V nadzornem svetu SDH ostanejo štirje člani.

Oktober 2016 – iz uprave SDH sporazumno odide Anja Strojin Štampar. V upravi ostaneta Lidia in Nada. V NS ostanejo štirje člani.

December 2016 – umre Drago Ferfolja. V NS ostanejo trije člani.

Februar 2017 – za NS predlagajo Željka Puljića in Franca Žmavca. Nihče od njiju ne dobi podpore.

Junij 2017 – iz NS odstopi Barbara Smolnikar.

Junij 2017 – v NS imenujejo Igorja Kržana in Andreja Bertonclja. V upravi še vedno dve članici, v NS 4.

December 2017 – v NS imenovan še Janez Vipotnik. NS ima pet članov prvič po juliju 2016.

April 2018 – odstopi članica uprave Nada Drobne Popovič.

Maj 2018 – v upravo imenujejo Andreja Bertonclja. Ima dva člana. NS spet ostane s štirimi člani.

September 2018 – Bertoncelj postane minister za finance. Uprava SDH ostane z enim članom (Lidio Glavina). NS se odloči manjkajočega člana imenovati prek sodišča.

Ne spreglejte