Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
6. 11. 2014,
8.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Uroš Rotnik denar

Četrtek, 6. 11. 2014, 8.37

6 let, 6 mesecev

Kako je Uroš Rotnik obračal milijone gotovine

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Uroš Rotnik je med letoma 2007 in 2011 razpolagal s štirimi milijoni evrov, v tem času pa zaslužil 379 tisoč evrov neto, je ugotovil Durs. Razkrite so nekatere podrobnosti, kako je obračal denar.

Nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), ki so ga pred dnevi priprli zaradi suma pranja denarja, že od prej pa je ovaden zaradi domnevne zlorabe položaja in tatvine dokumentov med zaslišanjem na davčnem uradu (Durs), je po poročanju Dnevnika Durs naložil plačilo slabih dveh milijonov evrov davka.

Jurij Šimac in Janez Tomažič za Finance, ki so pridobile dokumentacijo, razkrivata podrobnosti o številnih pologih gotovine, posojilih in nepremičninah Rotnika.

Dobre tri milijone evrov naj bi Rotnik med letoma 1996 in 2003 zaslužil na Balkanu s trgovanjem z delnicami na Hrvaškem in v BiH. Davčna, zdaj finančna, uprava dvomi, da je mogoče v devetih letih dosegati takšen donos, še posebej, ker je Rotnik dobil le pol dobička, še pišejo Finance. Skoraj ves denar naj bi posodil borznemu posredniku Bogdanu Pušniku, ki je osumljen, da je Rotniku pomagal pri pranju denarja. Poleg omenjenih treh milijonov naj bi Rotnik Pušniku leta 2004 dal v upravljanje še 600 tisoč evrov. Po neuradnih informacijah so preiskovalci na Pušnikovem računalniku odkrili še druge posojilne pogodbe v skupni vrednosti 670 tisoč evrov. Ta denar naj bi si Pušnik sposodil med letoma 2005 in 2010.

Začetni kapital dobil od staršev Začetni kapital naj bi si Rotnik zagotovil z lastnimi prihranki, s posojilom pri starših in pri Ivanu Atelšku. Od Atelška, nekdanjega direktorja Gorenja, naj bi si leta 2002 sposodil 300 tisoč nemških mark (okoli 150 tisoč evrov) z letno obrestno mero pet odstotkov oziroma delitvijo dobička na polovico. Na Rotnikovo željo je Atelšek denar naložil v delnice farmacevtske družbe Bosnalijek in delnice investicijske družbe PIF Bonus. Delnice je Atelšek prodal konec leta 2004 za 600 tisoč evrov. Atelškov delež je znašal 375 tisoč evrov, Rotnikov pa 225 tisoč evrov.

Začetni kapital naj bi Rotniku v letih 1997 in 1998 priskrbela starša, šlo naj bi za dve posojili v višini 120 tisoč evrov. Dogovor naj bi obsegal vračilo posojila, 50-odstotno udeležbo pri dobičku in skupni obisk toplic. Januarja 2007 je Rotnik staršem v gotovini vrnil 200 tisoč evrov, februarja še 300 tisoč evrov, 750 tisoč evrov pa jima je dal v obliki komercialnega zapisa luksemburške družbe Michanne, ki se danes imenuje Towra in naj bi bila v lasti Pušnika. Rotnik je staršem skupaj vrnil 1,25 milijona evrov, pol milijona v gotovini, peljal pa jih je tudi v toplice.

Polaganje gotovine na račune Rotnik je na svoje račune z 49 gotovinskimi pologi nakazal 535 tisoč evrov gotovine, denar pa naj bi končal na trgovalnih računih več borznoposredniških hiš. Gotovino je na račun polagala tudi Rotnikova žena, ki je med 9. februarjem 2007 in 13. marcem 2008 na svoj transakcijski račun položila 69.500 evrov. Rotnikova je novembra 2007 kupila za 50 tisoč evrov delnic NKBM in jih decembra prodala za 43 tisoč evrov.

Rotnikove nepremičnine Rotniku so starši leta 2003 podarili pol hiše z vrtom v Šoštanju. Hišo je obnovil in dogradil, večina obnove je bila plačana z gotovino. Leta 2007 je od podjetja CPM za 93 tisoč evrov kupil vikend v Moravcih. Glavnino kupnine je plačal s transakcijskega računa, are in zadnjega dela kupnine pa ni plačal prek transakcijskega računa. Apartma na otoku Krk je leta 2007 kupil za 175 tisoč evrov, kupnino pa plačal v gotovini, še poročajo Finance.

Rotnik in Pušnik obtožbe na svoj račun zanikata, za zdaj pa ostajata v priporu.

Ne spreglejte