Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

3

Natisni članek

zaposlovanje Slovenija leto 2018 napoved ManpowerGroup

Torek, 12. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Kako bodo v letu 2018 zaposlovali slovenski delodajalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

3

Zaposlovanje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovenski delodajalci v leto 2018 vstopajo z dobrimi obeti za zaposlovanje. Raziskava skupine ManpowerGroup kaže, da delodajalci rast zaposlovanja v prvih štirih mesecih prihodnjega leta pričakujejo v vseh desetih gospodarskih panogah. O novih zaposlitvah so najbolj optimistični delodajalci v proizvodni panogi.

Po rezultatih raziskave napovedi zaposlovanja, ki jo je danes objavila skupina ManpowerGroup, delodajalci še naprej poročajo o obetavnih zaposlitvenih namerah v prvem četrtletju prihajajočega leta 2018.

Obetavna napoved zaposlovanja

Neto napoved zaposlovanja znaša 17 odstotkov in je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem močnejša za tri odstotne točke, medtem ko v primerjavi z enakim obdobjem lani ostaja nespremenjena. 

Zaposlovanje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V primerjavi z rezultati raziskave 15 odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, dva odstotka delodajalcev načrtuje upad, 79 odstotkov delodajalcev pa sprememb pri zaposlovanju ne predvideva. V raziskavo je bilo v Sloveniji vključenih 621 delodajalcev.

Sloveniji izjemno ugodne napovedi v primerjavi z drugimi državami

Širša regionalna primerjava kaže, da so napovedi slovenskih delodajalcev izjemno ugodne. Raziskava Sloveniji skupaj z Romunijo namreč napoveduje najboljše zaposlitvene namere v vsej regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika). Boljše zaposlitvene namere od slovenskih napovedujejo le delodajalci iz šestih drugih držav sveta, ki so bile med 43 državami vključene v raziskavo.

zaposlitev zavod za zaposlovanje delo | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Največ možnosti za zaposlitev se ponuja v proizvodni panogi

Napovedi zaposlovanja | Foto: ManpowerGroup Foto: ManpowerGroup Panožni podatki razkrivajo, da delodajalci rast zaposlovanja pričakujejo v vseh desetih gospodarskih panogah. Najboljše zaposlitvene namere beležijo v proizvodni panogi. V prvem četrtletju prihodnjega leta namreč njihova neto napoved zaposlovanja znaša +31 odstotkov.

Največ zaposlitev doslej oziroma vse od leta 2011 delodajalci napovedujejo v panogi transporta, logistike in komunikacij (+19 odstotkov) ter v panogi trgovine na debelo in drobno (+15 odstotkov).

Optimistični so tudi v panogah gostinstva in hotelirstva ter transporta, logistike in komunikacij, od koder poročajo o neto napovedi zaposlovanja 19 odstotkov za obe panogi.

Rast zaposlovanja pričakujejo tudi v gradbeništvu

Zaposlitvene namere delodajalcev so obetavne tudi v gradbeni panogi, za katero napoved zaposlovanja za omenjeno panogo znaša 17 odstotkov. V panogi trgovine na debelo in drobno delodajalci pričakujejo zanesljiv zaposlitveni utrip, njihova neto napoved zaposlovanja namreč znaša 15 odstotkov. Malce nižjo napoved zaposlovanja (13 odstotkov) napovedujejo tudi delodajalci v panogi finančnih in poslovnih storitev.

Zaposlovanje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Bolj previdni so delodajalci v panogah kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova ter oskrbe z elektriko, vodo in plinom, v obeh namreč poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki znaša sedem odstotkov.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem 2017 so se napovedi zaposlovanja izboljšale v osmih od skupaj desetih gospodarskih panog, zajetih v raziskavo. Najbolj opazno so se napovedi izboljšale v panogi proizvodnje, in sicer za sedem odstotnih točk. V panogah gostinstva in hotelirstva ter transporta, logistike in komunikacij so se zaposlitvene možnosti izboljšale za štiri odstotne točke, v panogi trgovine na debelo in drobno pa za tri odstotne točke. O upadu zaposlitvenih možnosti za tri odstotne točke medtem poročajo delodajalci iz panoge kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova.

Pozitiven zaposlitveni utrip v vseh štirih regijah

Napovedi zaposlovanja | Foto: ManpowerGroup Foto: ManpowerGroup

Da bodo v prihajajočem četrtletju zaposlovali, pričakujejo delodajalci v vseh štirih zajetih regijah. O najmočnejšem zaposlitvenem utripu poročajo delodajalci v osrednji regiji, saj njihova napoved zaposlovanja znaša 19 odstotkov.

Zanesljiv zaposlitveni utrip delodajalci pričakujejo tudi drugje v Sloveniji. V severovzhodni regiji neto napoved zaposlovanja znaša 16 odstotkov, v jugovzhodni regiji 15 odstotkov in v jugozahodni regiji 12 odstotkov.

Napoved v regiji neenotna, najslabše napovedi za Avstrijo in Italijo

Zaposlovanje | Foto: ManpowerGroup Foto: ManpowerGroup

Kazalnikov, ki bi nakazovali večjo enotnost napovedi zaposlovanja v regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika), je po rezultatih raziskave malo.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem delodajalci v desetih državah napovedujejo rast zaposlitvenih možnosti, v prav toliko državah delodajalci poročajo o upadu zaposlitvenih možnosti. O enakih možnostih kot v prejšnjem četrtletju medtem poročajo delodajalci iz petih, v raziskavo vključenih držav v regiji.

Največ priložnosti za zaposlitev bodo v obdobju prvega četrtletja 2018 imeli iskalci zaposlitve v Romuniji in v Sloveniji, medtem ko bo zanje prihajajoče četrtletje, regijsko gledano, najmanj ugodno v Avstriji in v Italiji.

Ne spreglejte