Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2015,
10.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slaba banka plače vlada

Četrtek, 1. 10. 2015, 10.35

6 let, 6 mesecev

Kaj šef slabe banke Nyberg pravi o bajnih izplačilih? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po viharju v javnosti zaradi izplačil vodilnim v slabi banki se je predsednik upravnega odbora Lars Nyberg na novinarski konferenci odzval na nepravilnosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče.

Nyberg, ki je bil v torek na sestanku pri finančnem ministru Dušanu Mramorju, je odgovoril na nekatera napačna dejstva, o katerih naj bi poročali mediji. Vse, kar je bilo plačano vodilnim, je v skladu s plačno politiko, pravi. Dodaja, da bodo odgovore računskemu sodišču objavili na spletni strani DUTB, sam pa se z ugotovitvami sodišča ne strinja.

"Imeli smo zelo dobre rezultate" Fiksna plača izvršnega direktorja DUTB Torbjörna Manssona se je aprila znižala na 17 tisoč evrov, Nyberg pa potrjuje, da je dobil tudi nagrade. Februarski aneks k pogodbi je določil izplačilo v višini 114.800 evrov. Kako Nyberg odgovarja na očitek, da v aneksu ne piše, da gre za nagrado v višini 114.800 evrov za Manssona, ampak za dvig fiksne plače za nazaj? "Aneks je bil sklenjen, ker so imeli po marcu novo politiko plač in so morali izplačila po starih pogodbah izpolniti. To je torej nagrada v skladu s staro pogodbo," trdi Nyberg.

Toda aneks govori o fiksni plači, so vztrajali novinarji. "To je dodatek k fiksni plači," je zatrdil Nyberg, ki pri pojasnjevanju novinarjem ni bil ravno prepričljiv. Mansson poleg fiksne plače po marcu nima več nagrad, pravi predsednik upravnega odbora DUTB. Zakaj je Mansson dobil 114.800 evrov? "Presojali smo glede na rezultate, ki so bili zelo dobri," pravi Nyberg in navaja, da so Cimos rešili pred bankrotom.

Vsak konec tedna potuje k ženi Zakaj Mansson dobi 9.600 evrov bruto za potne stroške? Nyborg pravi, da Mansson vsak konec tedna potuje domov na Švedsko, ker sicer Manssonova žena ne bi pristala na takšen Manssonov angažma v Sloveniji.

"Hitrejši smo od finančnega ministra" Nyberg je zanikal, da so spomladi plače zvišali zaradi vladne napovedi, da bo zahtevala nižje plače: "Vse je bilo plačano v skladu s staro plačno politiko, ki smo jo morali spoštovati."

Finančni minister Mramor je dejal, da so od DUTB večkrat zahtevali spremembo plačne politike, vse skupaj traja sedem mesecev. Ali torej DUTB ne uboga lastnika, države? Nyberg se je ob tem vprašanju nasmejal: "Vedno spoštujemo lastnika, pogovarjali smo se, kako spremeniti plačno politiko". Nyberg trdi, da so hitrejši od finančnega ministra Mramorja in da nova plačna politika onemogoča rekrutiranje mednarodnih strokovnjakov.

Ne vidi razloga za odstop Je bil Mramor na torkovem sestanku zadovoljen s pojasnili? Je bilo kaj govora o zamenjavi? "Mislim, da je razumel naša pojasnila o izplačilih," je dejal Nyborg, ki je zanikal, da bi govorili o zamenjavah upravnega odbora. "Upravni odbor dela dobro." Nyberg ne vidi razloga, da bi odstopil, vse je pregledno, ničesar niso izplačali, kar ne bi bilo v skladu s pravili.

Plač bančnikov ni mogoče primerjati s plačami medicinskih sester Mednarodne primerjave in slovenski mediji zelo različno vrednotijo delo DUTB, pravi Nyberg. Če izplačila na DUTB primerjate z medicinskimi sestrami, so izplačila zelo visoka, a tega se ne da primerjati. Če pa plače primerjate z izplačili v zasebnih bankah, so ta izplačila enaka ali pod njihovimi plačami. DUTB je ena od redkih uspešnih slabih bank, trdi Nyberg. Povprečna plača v DUTB je 3.500 evrov bruto.

V politiki so se na ugotovitve sodišča, da vlada ni povsem sledila smernicam za visoke plače vodilnih v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), odzvali ostro. V opoziciji zahtevajo izredne seje parlamentarnih odborov, iz New Yorka pa se je oglasil tudi predsednik vlade Miro Cerar.

"Če se bo izkazalo, da so direktorji zaobšli zakon in si izplačevali previsoke prejemke, ali pa si v nasprotju z dobrim upravljanjem izplačevali prevelike honorarje ali celo storili kaj koruptivnega, bomo zoper to zelo ostro ukrepali," je dejal premier.

Ne spreglejte