Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
26. 4. 2017,
12.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

Natisni članek

Uber Pipistrel Ivo Boscarol

Sreda, 26. 4. 2017, 12.05

6 let, 7 mesecev

Kaj nam je ob pol petih zjutraj iz Dallasa sporočil Ivo Boscarol?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48
ivo boscarol | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Dobro jutro iz Dallasa. Tukaj je ura 4.35. Časa za proslavljanje ni. Konferenco in večerjo smo končali skoraj ob polnoči, nato je sledilo kup mailov, zdaj pa gremo dalje v nov dan," nam je dan po napovedi sodelovanja z Uberjem iz ZDA sporočil direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

Ajdovski proizvajalec letal Pipistrel je z ameriškim Uberjem, ki upravlja aplikacijo za naročanje prevozov, sklenil partnerstvo pri razvoju električnega letalnika z navpičnim vzletanjem in pristajanjem za namene prevozov v velemestih. Skupni cilj podjetij Uber in Pipistrel je, da bi prva demonstracijska plovila poletela do leta 2020.

Pipistrel bo zaposloval

Boscarol trdi, da bo njegovo podjetje zaradi sodelovanja z Uberjem zaposlovalo nove delavce. "Oddelek razvoja, izdelave prototipov in tehnologije se bo širil. V nekdanji upravni stavbi Primorja, ki smo jo kupili, smo januarja odprli novo podjetje Pipistrel Vertical Solution, kjer bo deloval okrepljeni oddelek za razvoj pod vodstvom Tineta Tomažiča," je poudaril.

Kot je pojasnil, je Uber stopil v stik z njegovim podjetjem in jih obiskal, nato pa so tudi v Pipistrelu obiskali njih v San Franciscu.

Kdaj si bo lahko vsak privoščil svoje letalo?

Boscarol napoveduje razvoj novih letal, ki bodo dovolj poceni, da si jih bo lahko privoščil vsakdo. Kdaj bi se to lahko zgodilo? "V letalstvu razvoj, izdelava prototipa in zlasti certifikacija trajajo od pet do osem let. Pričakujem, da bo tako tudi tukaj," je pojasnil.

V spodnjem videu si oglejte nekaj utrinkov Uberjeve konference v Dallasu.

Električna plovila bodo vzletala in pristajala navpično

Pipistrelova pogodba z Uberjem predvideva obsežen razvoj električnih plovil VTOL (Vertical Take Off and Landing – zračna plovila z navpičnim vzletanjem in pristajanjem). Cilj partnerstva z Uberjem je uporabnikom bodočega omrežja, ki so ga poimenovali Uber Elevate Network, omogočiti, da bodo lahko naročili prevoz s Pipistrelovim plovilom VTOL. Uber namreč načrtuje vzpostavitev stalno delujočega omrežja električnih plovil VTOL za osebni prevoz in dostavo v velemestih.

Uber bo sodeloval pri razvoju programske in strojne opreme

Pipistrel bo razvil letala za krajše razdalje znotraj mestnega prometa na podlagi specifikacij zmogljivosti VTOL, Uber pa bo sodeloval pri razvoju programske in strojne opreme za nadzor zračnega prostora in upravljanje plovil VTOL znotraj mreže ter zagotovil vmesnik, ki bo omogočal povezavo s kontrolorji zračnega prostora, še pojasnjujejo v Pipistrelu.

Poleg Pipistrela bosta z Uberjem pri tem projektu sodelovali še ameriško podjetje Bell Helicopter in brazilski Embraer.

 

 

Ne spreglejte