Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
13.41

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,33

42

Natisni članek

Klub slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj Marjan Šarec Igor Akrapovič Ivo Boscarol Joc Pečečnik državna pomoč

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 13.41

5 let, 2 meseca

Kaj je Šarec povedal združenju Akrapoviča, Batagelja in drugih podjetnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,33

42

Marjan Šarec, Marjan Batagelj | Foto STA

Foto: STA

Marjan Batagelj, Igor Akrapovič in Joc Pečečnik, člani Kluba slovenskih podjetnikov, pa tudi Ivo Boscarol so se v zadnjem času pri več vprašanjih znašli na nasprotnem bregu z vlado Marjana Šarca. Kaj jim je danes povedal predsednik vlade?

"Slovenska vlada bo v letu 2019 pripravila nabor ukrepov, tudi takšnih, ki si jih želite vi že nekaj časa. Mogoče bodo znova sprožili v javnosti vihar. Zagotovo ga bodo. A brez akcije ni reakcije," je danes množici podjetnikov povedal predsednik vlade Marjan Šarec.

Nagovoril jih je na dogodku SBC Forum 2019, ki ga organizira Klub slovenskih podjetnikov pod vodstvom Marjana Batagelja, večinskega lastnika in direktorja Postojnske jame. Na njem udeleženci razpravljajo o nujno potrebnih razbremenitvah podjetij.

"Vlada je dolžna gledati na vsakega prebivalca in prebivalko, ne samo na eno ciljno skupino ljudi. To je mogoče naša oteževalna okoliščina. Vaša olajševalna pa, da gledate samo s svojega vidika. Če bomo drug drugega razumeli, bomo lažje razumeli, zakaj se neka stvar odvija drugače, kot bi si želeli," jim je povedal.

Poudaril je, da nas v letošnjem letu čaka veliko dela. Še posebej zaradi napovedi in ocen o ohlajanju svetovnega gospodarstva, kar bo prizadelo vse, ne le podjetij, ampak tudi prebivalce.

"Slišali smo, da se počasi začenja gospodarstvo ohlajati. Slišali smo, da je gospodarska rast manjša, kot je bila, in da bo v prihodnje še padala. Pa vendar bi bilo prezgodaj govoriti o krizi in biti črnogled," je dejal.

Finančni minister: Slišimo vas

Andrej Bertoncelj, minister za finance | Foto: STA , Andrej Bertoncelj, minister za finance Foto: STA , Minister za finance Andrej Bertoncelj je poudaril, da pripravljajo sveženj ukrepov na področju davčne zakonodaje. Trenutno se ukvarjajo še z analizami in simulacijami. V roku meseca dni pa jih bodo javno predstavili vsem socialnim partnerjem. Vsekakor bo šlo za postopno uveljavljanje ukrepov, največji, najpomembnejši sveženj pa bodo sprejeli v letošnjem letu.

"Poiskati moramo kompromis, sprejemljiv za vse strani, tako za delodajalce kot delojemalce. Vi ste tudi eden od deležnikov in vas slišimo," je dejal podjetnikom.

Marjan Batagelj, prvi mož Postojnske jame in predsednik Kluba slovenskih podjetnikov | Foto: Ana Kovač Marjan Batagelj, prvi mož Postojnske jame in predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Foto: Ana Kovač Obregnil se je tudi ob naslov dogodka Švica - zgled za Slovenijo. "Če se bomo vedno spraševali, kako bomo postali druga Švica, torej nekdo drug, ne bomo nikoli dosegli želenih ciljev in rezultatov. /.../ Noben sistem nima samo plusov ali minusov. S tem zavedanjem si želim konstruktivne debate in da si bomo Slovenci pogledali v oči. Tako lahko največ naredimo sami. Ne da samo kritiziramo in vidimo v vsem slabo," je dejal Šarec."Vlada vam je prisluhnila doslej in vam bo tudi v prihodnje," je dodal Šarec.

"Upam, da bo vlada v politični volji uravnotežila socialni del države s podjetništvom. Želimo, da bi naše argumente sprejela kot argumente za boljšo Slovenijo, ne pa kot neke kaprice," pa je predsednika vlade pozval Batagelj. 

Batagelj: Ne moremo odpuščati slabih delavcev

Marjan Batagelj je opozoril na togost trga delovne sile in poudaril, da bi morali podjetjem olajšati odpuščanje nemotiviranih zaposlenih. Le tako bi lahko zvišali produktivnost gospodarstva, ki je največja težava Slovenije. Takšen ukrep je v preteklosti že bil v parlamentarni proceduri, vendar je (ne)upravičeno prevladal strah, da bo veliko ljudi izgubilo službo.

Zahtevajo več državnega denarja za domača podjetja

Kot je znano, so se Klub slovenskih podjetnikov in nekateri njegovi vidni člani zapletli v več sporov z aktualno vlado Marjana Šarca zaradi napovedi sprememb davčne zakonodaje. Hkrati pri njej lobirajo za povečanje državne pomoči slovenskim podjetjem. 

Izvršni direktor kluba Goran Novković je pred kratkim vladi in ministrstvu za finance posredoval dopis, v katerem ju poziva, naj za investicije podjetij v domači lasti zagotovijo 20 milijonov evrov dodatnega državnega denarja. Zmotilo jih je, da je vlada za investicijo Magne v Hočah v izjemno kratkem času sprejela poseben zakon in tujemu vlagatelju zagotovila skoraj 20 milijonov evrov državnih sredstev.

Počivalšek: Višje plače je treba razbremeniti

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo | Foto: STA , Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo Foto: STA , Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je povedal, da prihodnjo rast slovenskega gospodarstva, ki je trenutno še vedno višja od povprečja EU, omejujeta dva ključna dejavnika. Prvi je dogajanje v mednarodnem okolju, drugi pa pomanjkanje delovne sile. Tudi zato moramo pripraviti načrt za višje plače in njihovo razbremenitev. Pri nižjih plačah smo razmeroma konkurenčni, pri višjih pa ne. 

"Od takrat pa do danes je država podprla tudi nekatere druge investicije, ali strateške ali razvojne, večinoma pa tuje (posredne in neposredne). Spodbujanja domačega investicijskega potenciala v vsem tem času skoraj ni bilo," je opozoril Novković.

Država že ugodila domačim podjetnikom

Toda država je lani sprejela nov zakon, ki ne ločuje več med domačimi in tujimi investitorji. Do tedaj je veljal le zakon o spodbujanju tujih investicij, kar je domače investitorje postavljalo v neenakopraven položaj.

Na podlagi novega zakona je za spodbujanje domačih in tujih investicij v letošnjem proračunu predvidenih skupno nekaj več kot deset milijonov evrov. Do državne pomoči je mogoče priti na tri načine:

- s subvencijo,

- s posojilom, jamstvom in subvencionirano obrestno mero ter

- z nakupom nepremičnine v lasti samoupravne lokalne skupnosti po ceni, ki je nižja od tržne.

Goran Novković, izvršni direktor Kluba slovenskih podjetnikov | Foto: Ana Kovač Goran Novković, izvršni direktor Kluba slovenskih podjetnikov Foto: Ana Kovač

Ob tem mora investitor, domači ali tuji, izpolniti številne pogoje, med drugim mora ustvariti dovolj delovnih mest, ki bodo zagotavljala nadpovprečno dodano vrednostjo. Zagotovitev dodatnega denarja za domača podjetja in s tem njihova izenačitev s tujimi investitorji je sicer le ena od točk programa ZA prodorno Slovenijo, ki ga je pripravil Klub slovenskih podjetnikov.

Med njimi so tudi dodatne investicijske olajšave, dodatna razbremenitev 13. in 14. plače, reforma dohodninske lestvice, ukinitev najvišjega dohodninskega razreda ...

"Država nas želi pregnati iz Slovenije"

V zadnjem času so bili vidni člani kluba SBC glavni kritiki vlade Marjana Šarca, ki naj bi si želela "drakonsko" obdavčiti podjetnike in jih pregnati iz Slovenije. Skupaj s predsednikom Marjanom Batageljem (Postojnska jama) so v javnosti nastopali še nekateri vidnejši člani kluba SBC - Igor Akrapovič (Akrapovič), tudi član upravnega odbora SBC, Joc Pečečnik (Interblock) in Ivo Boscarol (Pipistrel).

Igor Akrapovič si je iz svojega podjetja pred kratkim izplačal ves bilančni dobiček. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Igor Akrapovič si je iz svojega podjetja pred kratkim izplačal ves bilančni dobiček. Foto: Siol.net/ A. P. K. Zmotil jih je zapis v koalicijski pogodbi, da bo nova vlada vse osebne prihodke iz rent in kapitala, torej tudi dividende, vključila v osnovo za odmero dohodnine. To pomeni, da bi bila vsa izplačila iz podjetij obdavčena po 50-odstotni stopnji.

Medtem ko je nova vlada konec avgusta podpisovala koalicijsko pogodbo, je bil novica dneva Igor Akrapovič. Lastnik proizvajalca izpušne cevi iz Ivančne Gorice se je odločil, da si bo iz podjetja izplačal dobrih 32 milijonov evrov zadržanega bilančnega dobička.

Njegova poteza je razdelila javnost, sprožila pa je tudi veliko ugibanj o drugih razlogih zanjo in ali je bila politično spodbujena. Za takšen ukrep se je Akrapovič odločil že 14 dni pred nastopom Šarčeve vlade in še pred začetkom razprave o spremembah davčne zakonodaje. Poleg tega številni drugi podjetniki niso delili njegovega strahu.

Igor Akrapovič
Novice Ko je Akrapovič grozil, so menedžerji Kolektorja in TAB naredili takole

Nekatera podjetja ne plačujejo davka na dobiček

V domači javnosti je odmeval tudi podatek, da nekatera podjetja plačujejo skoraj nič efektivnega davka na dobiček, kar je ob Irski in Luksemburgu najmanj v Evropi. Med njimi je tudi podjetje Akrapovič, ki do leta 2016 zaradi davčnih olajšav na investicije ter raziskave in razvoj sploh ni plačevalo dobička. Šele v letu 2017, ko je ustvarilo 13 milijonov evrov čistega dobička, je obračunalo 1,3 milijona evrov davka na dobiček.

Številna podjetja sicer ne plačujejo 19-odstotnega davka na dobiček, ampak bistveno manj. Danes slovensko gospodarstvo v povprečju plačuje le dobrih 11 odstotkov davka na dobiček, kar pomeni 474 milijonov evrov za leto 2015.

Tudi predsednik vlade Marjan Šarec ves čas poudarja, da je davek na dobiček prenizek in da bi bilo treba enakomerno porazdeliti davčno obremenitev. " V koalicijskem sporazumu smo se zavezali, da bodo morala podjetja plačevati najmanj pet odstotkov. Resni podjetniki temu verjetno ne nasprotujejo," je dejal v pogovoru za Siol.net.

Intervju: Marjan Šarec
Mnenja Marjan Šarec: Lahko tvitajo ali pišejo, kar hočejo. Konec je! #intervju #video
Ne spreglejte