Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2013,
12.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

gradbeništvo tujci

Torek, 7. 5. 2013, 12.15

7 let, 2 meseca

Je mogoče obuditi vsaj del enega od slovenskih gradbenih velikanov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada si bo prizadevala za obuditev vsaj dela ajdovskega Primorja in njegovih referenc. Je to sploh realno?

Politična izjava ali realnost, se sprašujejo mnogi, ki so v teh dneh prisluhnili izjavi državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Gašparja Gašparja Mišiča, ko je ob obisku Ajdovščine sporočil, da si bo vlada prizadevala za obuditev vsaj dela ajdovskega gradbenega podjetja Primorje in še zlasti njegovih nekdanjih referenc. "Prebujeno" podjetje naj bi spet lahko enakovredno sodelovalo na mednarodnih javnih razpisih v Sloveniji in pridobilo velika gradbena dela. Ideja skoraj sovpada z začetkom letošnjih obnovitvenih del na slovenskih avtocestah Kako si vlada predstavljala rešitev referenc propadlega ajdovskega gradbenega velikana, ostaja uganka. Je pa zagotovo res, da je ideja vlade padla na zelo plodna tla. Še zlasti ker so se prav v teh dneh začela obnovitvena dela na številnih odsekih slovenskega omrežja avtocest in hitrih cest. Ker je glavnina slovenskih gradbenih podjetij potopljena, beri v stečaju (SCT, Vegrad, Primorje, Kraški zidar, GPG, CPM in še mnoga druga), na slovenskih cestah, tudi zaradi potrebnih referenc, dela vse več tujih gradbenih podjetij.

Tuja gradbena podjetja pri nas že zvezda stalnica Italijanska in avstrijska podjetja so že leta zvezda stalnica slovenskega gradbenega trga, vse bolj pogumno pa na naš gradbeni trg stopajo tudi Češka, Slovaška in Hrvaška. Pri letošnji majski predpočitniški obnovi posameznih avtocestnih odsekov sodelujeta kar dve hrvaški podjetji, zagrebški Promel in GP Krk.

Ideja o oživitvi dela Primorja želja ali realnost? Številni poznavalci domačega gradbeništva ne verjamejo v obuditev dela propadlega Primorja. Še več, nekateri kritiki vladne namere celo menijo, da gre za veliko neumnost in metanje denarja stran. Vprašanje referenc Primorja je že zdavnaj izgubljeno, četudi bi jih uspelo po nekakšnem pravnem ključu obuditi. Šime Ivanjko, pravni strokovnjak tudi za stečajno pravo in pravo intelektualne lastnine meni, da je velik problem Primorja, ker je že v stečaju in je zato težje obuditi zdrava jedra nekdanjega gradbinca. Organizacija podjetja je s stečajem praktično Primorja razpadla. To je "napaka", ki jo dopušča neustrezna slovenska zakonodaja. Zdrava jedra (ekonomska reorganizacija) se ustvarjajo pred stečajem in se dajo na razpolaga stečajnem upravitelju, opozarja Šime Ivanjko. Primorje v zadnjih letih ni nastopalo na trgu, zapustili so ga vsi strokovnjaki... Ajdovsko podjetje v zadnjih letih ni aktivno delovalo na domačem in tujem trgu, za povrh pa so reference izpuhtele z odhodi vseh strokovnjakov, ki so iz Ajdovščine odšli iskat nove priložnosti. Je ideja o obuditvi torej prej želja politike kot realnost slovenskega gradbeništva, ki je v preteklih treh, štirih letih izgubilo številne nekdaj paradne gradbene konje, delo pa je izgubilo na tisoče delavcev? To bo zagotovo pokazal čas, ki pa zaradi velikih težav Slovenije ni najbolj naklonjen gradbenemu sektorju, pa ne samo njemu...

Ne spreglejte