Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
1. 7. 2021,
17.25

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

10

Natisni članek

Zoran Janković Mestna občina Ljubljana gradnja Center Rog

Četrtek, 1. 7. 2021, 17.25

2 leti, 9 mesecev

Janković si je izpogajal popust za Rog

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

10

Včeraj se je v mestni hiši z občino pogajalo šest ponudnikov za gradnjo Centra Rog na območju nekdanje tovarne Rog. Projekt bo gradilo koprsko podjetje Makro 5 gradnje, vrednost posla pa znaša 14,2 milijona evrov brez DDV.

Na prvo javno naročilo za obnovo Roga, ki stoji ob Ljubljanici in na koncu Trubarjeve ceste, se je odzvalo sedem ponudnikov, cene pa so se gibale do 24,8 milijona evrov. Vse so bile previsoke in presegale zagotovljena sredstva, zato je občina izvajalce pozvala na pogajanja.

Ob prvi ponudbi je bila po podatkih občine najugodnejša ponudba Kolektorja, in sicer 15,8 milijona evrov brez DDV, v pogajanjih pa je nato s 13-odstotnim znižanjem posel dobilo podjejte Makro 5 gradnje, cena pa znaša 14,2 milijona evrov brez DDV.

Center Rog | Foto: MOL Foto: MOL

Na pogajanjih so bili ob Kolektorju in podjetju Makro 5 gradnje še CGP, Strabag, Lesnina MG in Dema plus inženiring.

Župan Zoran Janković je napovedal, da bi se gradnja lahko začela v dobrem tednu dni. Do zdaj so na območju odstranili komunalne in gradbene odpadke, tako da je pripravljeno za začetek del. Gradnja naj bi potekala dobro leto, projekt pa naj bi bil končan leta 2023.

Lastniki od leta 2002

Tovarna Rog | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Zgodba okrog območja nekdanje tovarne Rog je bila zadnja leta zaznamovana s številnimi spori med tedanjimi uporabniki in občino, ki je leta 2002 postala lastnica objektov. 

Pred 12 leti je občina izvedla urbanistično-arhitekturni natečaj in na njem izbrala zasnovo za prenovo nekdanje tovarne Rog ob Petkovškovem nabrežju. Projekt iz leta 2008 je vseboval trinivojsko garažno hišo, devet tisoč kvadrantih metrov površin in hotel oziroma stanovanja s površino nekaj več kot pet tisoč kvadratnih metrov.

Na razpis se pred osmimi leti ni prijavil nihče, prvotno pa je bil projekt ocenjen na 52 milijonov evrov.

Celoten projekt vreden 27,6 milijona evrov

Mol je javno naročilo za obnovo in gradnjo Centra Rog objavil marca, predmet pogodbe pa so obnova spomeniškovarstveno zaščitenega objekta nekdanje tovarne Rog, dozidava severne fasade ter gradnja garaž v kleti in tudi ureditev terase in okolice.

Center Rog bodo gradili po načrtih studia MX-SI iz Barcelone arhitektov Borisa Bežana in Hectorja Mendoze. Studio je bil izbran na javnem urbanistično-arhitekturnem natečaju.

Tovarna Rog | Foto: STA , Foto: STA ,

Po navedbah Mola bo Center Rog zagotovil prostore več kot 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na več kot 8.000 kvadratnih metrih novih in sodobnih produkcijskih površin. Mednarodno zasnovan program Centra Rog bo vzpostavil 20 novih produkcijskih prostorov, ki bodo dani za krajša ali daljša obdobja v brezplačen najem različnim produkcijskim skupinam. Sodobno tehnično opremljen Rog Lab bo kot valilnica projektov s področja kreativnih industrij zagotavljal tehnično infrastrukturo.

Sodobna splošna knjižnica bo v enem delu delovala tudi kot specializirana knjižnica za arhitekturo, oblikovanje in kreativne industrije. Center Rog bo razpolagal tudi z novo večnamensko dvorano za potrebe razstavne, glasbene, intermedijske ali predavateljske in prezentacijske dejavnosti. S prenovo tovarne Rog v Center Rog bo tudi vzpostavljena povezava mestnega središča z nastajajočim kulturnim središčem, galerijo Cukrarna. Vrednost projekta je ocenjena na 27,6 milijona evrov.

Mol je območje nekdanje tovarne Rog prevzel v posest januarja, kar so pospremili protesti uporabnikov nekdanje tovarne Rog. Aprila je bil tudi ustanovljen javni zavod Center Rog. STA

 

Ne spreglejte