Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
15. 3. 2017,
13.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

slovenski izdelek Nina Penhofer Slovenske ustvarjalke

Sreda, 15. 3. 2017, 13.03

6 let, 6 mesecev

Iz domače dnevne sobe s povezavo do interneta v svet

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Slovenske ustvarjalke | Foto printscreen

Foto: printscreen

Slovenski izdelki, ki so izvirni oziroma imajo poseben dizajn, na enem mestu? To je zamisel pravnice Nine Penhofer, ki je zagnala spletno stran slovenskeustvarjalke.si. Čeprav ima ime žensko obliko, sodeluje tudi z moškimi. "Vsa druga poimenovanja za nevtralno obliko uporabljajo moški spol, kar je sicer slovnično pravilno, tukaj pa bo malo drugače, drzno in futuristično," meni Penhoferjeva.

Vse se je začelo na družbenem omrežju Facebook, kjer je Nina Penhofer leta 2012 ustanovila skupino Slovenske ustvarjalke.

Iz hobija je ideja v nekaj letih prerasla v projekt, prva stopnica pa je bila postavitev spletne strani.

"Naš cilj je postati spletišče, kjer se na enem mestu dobi največ in najboljše iz Slovenije. Želimo ponuditi kakovostne izdelke, ki so izvirni oziroma imajo poseben dizajn, ob tem pa morajo biti narejeni v Sloveniji," razlaga Penhoferjeva.


Morda vas zanima še:

Skoraj sedem milijonov evrov za nove startupe

"V Slovenijo bi morali privabljati mlade z znanjem in idejami" 

Podjetje propadlo, šefinja pa bo bogato nagrajena


Za zdaj 37 ustvarjalcev, v prihodnjem mesecu še deset novih

"Vse skupaj se je začelo kot hobi," se začetkov spominja Nina Penhofer. | Foto: Osebni arhiv "Vse skupaj se je začelo kot hobi," se začetkov spominja Nina Penhofer. Foto: Osebni arhiv Trenutno pri projektu sodeluje 37 ustvarjalcev, v prihodnjem mesecu pa želijo pridobiti še deset novih. Prvi izbor izdelkov je naredila sama, saj veliko ustvarjalcev pozna že od prej.

"Izdelki za dom, izdelki iz keramike, leseni izdelki, svetila, manjši kosi pohištva, grafike, ilustracije, nakit, domača kozmetika, torba, oblačila. Pokrivati želimo čim širši spekter. Za kulinariko se za zdaj še nismo odločili," Penhoferjeva odgovarja, kaj se da dobiti v spletni trgovini.

Vse izdelke, ki so na voljo v spletni trgovini, skladišči sama, da bi preprečila nezadovoljstvo pri strankah.

"Tako lahko preverimo kakovost, ne povečuje se poštnina, če nekdo želi kupiti izdelke od različnih ustvarjalcev. Plačilo prejmemo mi in potem nakažemo ustvarjalcu," razlaga Penhoferjeva.

Spletna stran se bo "preživljala" od marž pri prodaji, v prihodnje pa si Penhoferjeva želi tudi pomagati pri razvoju izdelkov, če bo nekdo potreboval pomoč.

Dolgoročni načrt: prodajna galerija

Za zdaj Penhoferjeva, ki zadnjih sedem let dela v odvetništvu, deluje sama. "Trenutno delujem iz domače dnevne sobe s povezavo do interneta v svet. Za zdaj je še vse na prostovoljni ravni in ne želim izkoriščati ljudi, zato upam, da bomo lahko kmalu zaposlovali," so načrti za prihodnost, kjer se skriva še ena želja.

"Odprti smo za morebitna sodelovanja. Velika želja je, da bi se odprla prodajna galerija v Ljubljani. Hkrati bi organizirali tudi delavnice, kjer bi gostili znane ustvarjalce," je ideja Penhoferjeve.

Kako je izbrala ime?

"Pri izbiranju imena spletnega portala sem namenoma ohranila ime slovenske ustvarjalke. Razmišljam drzno. Zakaj se ne bi enkrat kot nevtralno poimenovanje določene skupine namesto moške uveljavila ženska oblika imena? Vsa druga poimenovanja za nevtralno obliko uporabljajo moški spol, kar je sicer slovnično pravilno, tukaj pa bo malo drugače, drzno in futuristično," o izboru imena odgovarja Penhoferjeva.

Trenutno je med ustvarjalci 18 odstotkov moških oziroma moško-ženskih duetov.

Ne spreglejte