Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
14. 3. 2017,
13.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Natisni članek

startup

Torek, 14. 3. 2017, 13.27

6 let, 7 mesecev

Skoraj sedem milijonov evrov za nove startupe

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Startup | Foto STA

Foto: STA

Slovenski podjetniški sklad bo letos za podporo inovativnim startupom namenil 6,8 milijona evrov. Po besedah Andraža Torija, soustanovitelja Zemante, so slovenski startupi lani presegli 95 milijonov dolarjev investicij.

Od skupno 6,8 milijona evrov jih bo 3,6 milijona evrov namenjenih za startupe na območjih z visoko brezposelnostjo in za spodbude, ki bodo okrepile področje predelave lesa v slovenskem prostoru, je povedala direktorica Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) Maja Tomanič Vidovič.

V zadnjih treh letih je SPS podprl 61 startupov, skupno pa so v zadnjih desetih letih podprli 620 startupov, ki so pridobili več kot 75 milijonov evrov novih investicij. Od tega jih je 45 milijonov evrov prispeval SPS, 30 milijonov evrov pa zasebni kapital.

Slovenski startupi v povprečju stari pet let

"Startupi, ki jih spremljamo, so v povprečju stari pet let, imajo 3,5 zaposlenega, njihova dodana vrednost pa je višja od slovenskega povprečja. Ta podjetja so še vedno v fazi rasti. Pri teh podjetjih gre za bolj fleksibilne oblike zaposlovanja," je na novinarski konferenci povedala direktorica SPS.

V nasprotju s preteklimi leti bo SPS letos prvič povabil tudi zasebne investitorje, da vstopijo v že podprta podjetja, ki jim je z vloženimi sredstvi SPS v obliki semenskega ali tveganega kapitala v preteklih letih že uspelo končati prve razvojne faze, zdaj pa postajajo zanimiva za širši trg.

Takšnih naložb je skupaj 90. SPS z odprodajo svojega lastniškega deleža oz. t. i. exitom prepušča trgu podjetja, v katera je investiral. S tem pridobiva možnost ponovnega investiranja v startupe v zgodnjih razvojnih fazah, ko je tveganje za preživetje podjetij največje, kar je tudi njegov glavni namen.

89 milijonov evrov investicij za slovenske ideje

Zaradi zakonodajnih ovir bo investiranje večine slovenskih idej formalno potekalo v tujini, je prepričan Andraž Tori. | Foto: Ana Kovač Zaradi zakonodajnih ovir bo investiranje večine slovenskih idej formalno potekalo v tujini, je prepričan Andraž Tori. Foto: Ana Kovač Po podatkih Silicon Gardensa so slovenski ustanovitelji startupov v zadnjem letu presegli 95 milijonov dolarjev (89 milijonov evrov) investicij.

"Zbranih sto milijonov dolarjev letno postaja realen cilj," je prepričan Andraž Tori, soustanovitelj enega prvih startupov v Sloveniji Zemante.

Tori izpostavlja pravne težave v Sloveniji, zaradi katerih je večji delež investicij formalno izpeljan v tujini.

"Na eni strani imamo:
- zakonodajne ovire pri nagrajevanju z lastniškimi opcijami,
- zahteve po fizični prisotnosti investitorjev
- in togo investitorsko zakonodajo.

Na drugi strani pa imamo:
- zelo dobro izobražene inženirje,
- kopico navdahnjenih podjetnikov
- in vedno bolj razvejane neformalne podjetniške mreže, zato pričakujemo živahno slovensko startup leto 2017," je povedal Tori.

"Ko se razvija celoten ekosistem startupa, se kažejo nove potrebe po spremembah v davčnem in pravnem okolju. Male investicije podjetnikov, ki so že nekaj naredili in želijo investirati v nova podjetja, so zamudne. V Sloveniji morajo biti investitorji fizično prisotni pri notarju, kar je unikum v mednarodnem podjetništvu. Skoraj povsod lahko to narediš elektronsko ali s pošiljanjem nekaj kosov papirja. Zdaj, ko se je razvil podporni del, upam, da se bo tudi pravni," je dejal Tori, ki deluje v skupnosti Silicon Gardens. Ta upravlja tudi sklad, ki vlaga v slovenske startupe.

Za startupe je SPS oblikoval produkt P2 z zagonskimi subvencijami v višini do 54 tisoč evrov, produkt SK75 s konvertibilnimi posojili v višini do 75 tisoč evrov in produkt SK200 z javnimi lastniškimi investicijami v višini do 200 tisoč evrov. Skupno bodo prek teh razpisov, ki bodo objavljeni 17. marca, razdelili 3,2 milijona evrov.

Na voljo bodo tudi spodbude v okviru mehanizma P2R za startupe na problemskih območjih z visoko brezposelnostjo in spodbude, ki bodo okrepile področje predelave lesa v slovenskem prostoru. V okviru tega mehanizma bodo podjetjem na voljo spodbude v višini do 40 tisoč evrov, skupaj pa 3,6 milijona evrov.

Ne spreglejte