Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
14. 3. 2017,
11.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

1

Natisni članek

Yahoo Marissa Mayer Verizon

Torek, 14. 3. 2017, 11.12

6 let, 6 mesecev

Šefinji bogata nagrada, če jo odpustijo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

1

Marissa Mayer, direktorica propadlega internetnega velikana Yahoo!, bo po tem, ko je podjetje kupil ameriški telekomunikacijski velikan Verizon, prejela kar 21,5 milijona evrov, če jo novi delodajalec odpusti oziroma če "v dobro podjetja" v roku enega leta odide sama.

Marissa Mayer | Foto: Reuters Marissa Mayer Foto: Reuters

Mayerjeva je predsednica in direktorica ameriškega internetnega podjetja Yahoo! postala julija 2012, prej je 13 let delala za Google. Še preden je Mayerjeva stopila na čelo Yahooja, je podjetje že začelo toniti v rdeče številke. Yahoo! od njenega prihoda še ni posloval z dobičkom. 

Priložnosti za to sicer tudi ne bo več, saj je Yahoo! z ameriškim telekomunikacijskim velikanom Verizon lani poleti sklenil dogovor o odkupu. Cena je bila postavljena pri 4,5 milijarde evra, a jo je Verizon znižal za 330 milijonov evrov. Razlog za to so bila nedavna razkritja Yahooja!, da so njegove spletne storitve v letih 2013 in 2014 napadli hekerji.

Propadanje Yahooja! v zadnjem desetletju precej dobro opiše podatek, da je Microsoft za podjetje leta 2008 ponudil blizu 40 milijard evrov, kar je skoraj desetkrat več od ponudbe Verizona. | Foto: Reuters Propadanje Yahooja! v zadnjem desetletju precej dobro opiše podatek, da je Microsoft za podjetje leta 2008 ponudil blizu 40 milijard evrov, kar je skoraj desetkrat več od ponudbe Verizona. Foto: Reuters

Verizon Yahooja! ne kupuje zato, ker bi si želel njegove internetne storitve, temveč zato ker imajo Yahoojeve internetne storitve še vedno ogromno uporabnikov – vsak mesec blizu milijarde. Yahoo.com je sicer peta najpogosteje obiskana spletna stran na svetu. Verizon namerava to ogromno bazo uporabnikov izkoristiti za promocijo svojih storitev.

Poskusili so se je že znebiti

Ko bo prodaja Yahooja! Verizona končana, začne veljati dogovor z Mayerjevo. Če bo odpuščena brez razloga, kar se bo najverjetneje zgodilo, saj ni skrivnost, da so se je uprava Yahooja! in vlagatelji pred letom in pol že poskusili znebiti, oziroma bo v enem letu podjetje zapustila sama, ji pripada 21,5 milijonov evrov odpravnine, poroča medij Variety.

Mayerjeva naokrog že nekaj let hodi z na hrbtu narisano tarčo, a za zdaj še ostaja na čelu Yahooja!.  | Foto: Reuters Mayerjeva naokrog že nekaj let hodi z na hrbtu narisano tarčo, a za zdaj še ostaja na čelu Yahooja!. Foto: Reuters

Marissa Mayer je že danes ena najbogatejših Američank. Forbes vrednost njenega premoženja ocenjuje na 430 milijonov dolarjev oziroma 404 milijone evrov. Precejšnji delež njenega premoženja je vezan na lastniška deleža v Googlu in kitajskem veletrgovcu Alibaba (Yahoo! je 15-odstotni lastnik Alibabe).

Preberite, kaj se bo zgodilo z Yahoojem! po tem, ko bo podjetje dokončno prešlo v last Verizona. (Kliknite na fotografijo) | Foto: Reuters Preberite, kaj se bo zgodilo z Yahoojem! po tem, ko bo podjetje dokončno prešlo v last Verizona. (Kliknite na fotografijo) Foto: Reuters

Ne spreglejte