Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
10. 1. 2017,
14.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Natisni članek

digizgodbe Yahoo

Torek, 10. 1. 2017, 14.23

6 let, 7 mesecev

Žalosten konec enega največjih v zgodovini

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35
Yahoo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izguba vodilnega položaja, spomin na zamujene priložnosti, rdeče številke, hekerski napadi in zdaj še zamenjava imena, ki ga pozna vsak, ki je kdaj uporabljal računalnik. To je dokončna usoda nekdanjega internetnega velikana Yahoo!, katerega spletne storitve bo letos odkupil telekomunikacijski operater Verizon, holdinška družba, ki ostaja, pa se bo preimenovala v Altaba.

Leta 1994 ustanovljeni Yahoo! je bil eden od pionirjev svetovnega spleta. Ob istoimenskem spletnem iskalniku je uporabnikom med prvimi ponujal tudi portal z novicami, elektronsko pošto, hitro sporočanje, ustvarjanje skupnosti in lastnih spletnih strani.

Yahoo.com je bil z vsemi svojimi spletnimi podružnicami do leta 2008 najbolj obiskana spletna stran na svetu, šele takrat ga je na račun rasti YouTuba in Gmaila prehitel Google. Yahoo.com je sicer še danes 5. najpogosteje obiskana spletna domena, pravi analitični portal Alexa.

Spletni portal Yahoo.com | Foto: Matic Tomšič Spletni portal Yahoo.com Foto: Matic Tomšič

Glede na to, da Yahoo!, kot trdi sam, danes na svoje portale vsak mesec še vedno pritegne milijardo različnih obiskovalcev z vsega sveta, bi moralo podjetju iti dobro, kajne?

A ni tako - Yahoo! se že dobršen del zadnjega desetletja bori z rdečimi številkami. V letu 2015 je ustvaril več kot 4 milijarde evrov izgube.

Kako so padli veliki

Propad Yahooja, podjetja, ki je nekoč imelo tržno kapitalizacijo v višini 100 milijard ameriških dolarjev, se je začel sočasno z izgubo vodilnega položaja na spletu, ki mu ga je odvzel Google.

Google je bil sicer eden glavnih krivcev za zmanjšanje Yahoojevih prihodkov od oglaševanja, saj je na svojo čedalje bolj razvejano platformo privabljal vedno več podjetij, tudi nekdanje Yahoojeve stranke. Lonček je pod pipice oglaševalcev nato pristavil še Facebook in Yahoo je začel izgubljati ogromno denarja. | Foto: Reuters Google je bil sicer eden glavnih krivcev za zmanjšanje Yahoojevih prihodkov od oglaševanja, saj je na svojo čedalje bolj razvejano platformo privabljal vedno več podjetij, tudi nekdanje Yahoojeve stranke. Lonček je pod pipice oglaševalcev nato pristavil še Facebook in Yahoo je začel izgubljati ogromno denarja. Foto: Reuters

Yahoo! je bil za svojo finančni polom kriv tudi sam, saj so v podjetju znani po sklepanju napačnih poslov. Že leta 1998 so zapravili priložnost, da bi dobesedno za drobiž kupili Google.

Leta 2008 so nato zavrnili Microsoft, ki je za odkup Yahooja ponujal več kot 40 milijard dolarjev.

Tri leta pozneje je bila tržna kapitalizacija podjetja enaka le polovici zneska, ki ga je za Yahoo! ponudil Microsoft. | Foto: Reuters Tri leta pozneje je bila tržna kapitalizacija podjetja enaka le polovici zneska, ki ga je za Yahoo! ponudil Microsoft. Foto: Reuters

Leta 2013 je Yahoo! za več kot milijardo evrov kupil družbeno omrežje Tumblr. Nakup velja za eno najslabših poslovnih potez v tem tisočletju, saj Tumblr Yahooju ni prinesel niti centa dobička.

Yahoo! je med letoma 2008 in 2012 zamenjal pet direktorjev. Šesta, nekdanja uslužbenka Googla Marissa Mayer (na fotografiji), je ostala do danes, a se letos poslavlja. | Foto: Reuters Yahoo! je med letoma 2008 in 2012 zamenjal pet direktorjev. Šesta, nekdanja uslužbenka Googla Marissa Mayer (na fotografiji), je ostala do danes, a se letos poslavlja. Foto: Reuters

Edina res dobra poslovna poteza Yahooja v zadnjem desetletju je bil nakup 15-odstotnega deleža v kitajskem konglomeratu Alibaba, ki upravlja zelo uspešno mrežo spletnih trgovin in storitev.

Yahoo! si je skoraj pokvaril zadnjo dobro stvar, ki jo še lahko iztrži

Yahoo! je v zadnjih letih mrzlično iskal kupca svojih spletnih storitev. Lani poleti je nato naposled sklenil posel z ameriškim telekomunikacijskim operaterjem Verizon, ki bo za Yahoo! odštel 4,8 milijarde dolarjev oziroma okrog 4,5 milijarde evrov.

Pri Verizonu v zadnjih mesecih zagotovo niso bili brez pomislekov, ali je nakup Yahooja res prava odločitev, Razvedelo se je namreč, da so hekerji v letih 2013 in 2014 vdrli v strežnike Yahooja in ukradli podatke o več sto milijonih, v drugem primeru celo o milijardi uporabnikov.

Nekateri mediji so poročali, da bo Verizon zaradi razkritij od Yahooja za odkup podjetja zahteval milijardo dolarjev popusta, nekateri tudi, da bi lahko prodaja padla v vodo. Verizon posel namreč sklepa predvsem zato, ker želi dostop do Yahoojeve gromozanske baze uporabnikov. A teh je po novicah o hekerskih napadih zdaj zagotovo manj kot prej.  | Foto: Reuters Nekateri mediji so poročali, da bo Verizon zaradi razkritij od Yahooja za odkup podjetja zahteval milijardo dolarjev popusta, nekateri tudi, da bi lahko prodaja padla v vodo. Verizon posel namreč sklepa predvsem zato, ker želi dostop do Yahoojeve gromozanske baze uporabnikov. A teh je po novicah o hekerskih napadih zdaj zagotovo manj kot prej. Foto: Reuters

Za zdaj dogovor o prevzemu Yahooja ostaja na mestu, bo pa direktorica Yahooja Marissa Mayer po sklenitvi posla odstopila s položaja, sledili ji bodo tudi štirje člani uprave in soustanovitelj Yahooja David Filo.

Adijo, Yahoo!, živjo, Altaba

Še večja novica je verjetno, da se podjetje Yahoo! poslavlja od prepoznavnega imena.

Holdinška družba, ki bo ostala po tem, ko bo Verizon prevzel nadzor na spletnimi storitvami Yahooja, se bo imenovala Altaba, skrbela pa bo za Yahoojeve investicije v Alibabo in Yahoo! Japan, podružnico, ki pa kljub poslu z Verizonom ostaja samostojno podjetje.

Ne spreglejte