Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2017,
13.09

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

12

Natisni članek

Europol Hrvaška Agrokor Ivica Todorić

Torek, 7. 11. 2017, 13.09

6 let, 5 mesecev

Ivica Todorić po plačilu varščine na prostosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

12

Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Nekdanji prvi mož Agrokorja Ivica Todorić, ki so ga hrvaške oblasti iskale z mednarodno tiralico, se je v Londonu predal policiji. Na policijsko postajo Charring Cross je okoli 9. ure zjutraj prišel v spremstvu britanskih odvetnikov. V skladu z evropskim pripornim nalogom so mu odvzeli prostost. Po plačilu varščine je Todorić, ki nasprotuje izročitvi Hrvaški, na prostosti. 

Ivico Todorića so po poročanju hrvaških medijev danes tudi zaslišali, po plačilu varščine v višini 100 tisoč britanskih funtov pa je sodnik nekdaj najbogatejšega Hrvata izpustili. Odvzeli so mu potni list, Londona ne sme zapustiti, nositi pa bo moral varnostno zapestnico.

"Lepo vas je videti, zdaj grem domov. To danes je ena majhna zmaga, pravzaprav velika. Veliko pomeni," so bile prve besede Todorića po izpustitvi iz pripora, poroča Jutarnji.hr. Hrvaški mediji še pišejo, da se je iz sodne dvorane prišel v družbi žene Vesne in z velikim nasmehom na obrazu.

"Pod našim vodstvom je Mercator strahovito napredoval"

Odgovarjal je tudi na vprašanje slovenskih novinarjev o Mercatorju. "Pod našim vodstvom je Mercator strahovito napredoval. Sploh veste, kaj smo naredili za Mercator? Dobili ste najboljšo trgovino v Evropi, popoln posel," je povedal.

Obljubil je, da bo z javnostjo komuniciral preko bloga, čeprav ima "nešteto ponudb za nastope na televiziji". Še enkrat je poudaril, da je žrtev politične gonje.

Todorić naj bi po neuradnih navedbah medijev v preteklih dneh zbiral denar za varščino, da bi se lahko s prostosti branil tudi proti izročitvi hrvaškem pravosodju. Na zaslišanju je nasprotoval izročitvi Hrvaški, naslednjo obravnavo na sodišču v Londonu pa naj bi imel šele naslednje leto, 10. aprila, poroča hrvaška televizija Nova TV.

Todorićeva hrvaška odvetnica Jadranka Sloković je po izpustitvi njene stranke za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 povedala, da je bil Todorić v stiku z britanskimi oblasti ter da je prejšnji mesec preko odvetnikov posredoval vse potrebne podatke o svoji dosegljivosti.

Hrvaška Todorića iskala z mednarodno tiralico

Nekdanjega predsednika uprave Agrokorja je Hrvaška več dni iskala z mednarodno tiralico in evropskim pripornim nalogom zaradi preiskave suma zlorabe zaupanja v gospodarskem poslovanju, ponarejanja uradnih dokumentov ter kršitev obveznosti vodenja trgovskih in poslovnih knjig.

Todorićevo areatcijo je že komentiral hrvaški premier Andrej Plenković. Dejal je, da bodo Todoriča Hrvaški izročili po proceduri, ki jo določa evropski priporni nalog. Kaj bo sledilo izročitvi, ni želel napovedovati. Dodal je, da je bilo prijetje zanj pričakovano.


Preberite še:

Todorić na Europolovem seznamu najbolj iskanih
Ivica Todorić mora v pripor, preostalih 12 izpuščenih
Hrvaški tožilci Todoriću odvzeli luksuzno vilo
Todorić vrača udarec: kazensko ovadil tudi Ramljaka


Todorićevi odvetniki izpodbijajo proces izročitve

Todorića kot prvoosumljenega bremenijo očitki odtujitve najmanj 130 milijonov evrov iz koncerna. Sodišče je med drugim zaplombiralo razkošni dvorec v Kulmerovih dvorih pod Sljemenom, katerega solastnik je Todorić.

Evropski priporni nalog ali evropski nalog za prijetje je instrument pravosodnega sodelovanja v kazenskih postopkih med članicami EU. Je poenostavljen čezmejni sodni postopek predaje za namene kazenskega pregona ali izvršitve kazni zapora ali ukrepa odvzema prostosti. Nalog, ki ga izda pravosodni organ ene od držav EU, velja na celotnem ozemlju EU. Evropski nalog za prijetje se uporablja od 1. januarja 2004. Nadomestil je dolgotrajne postopke izročitve, ki so obstajali med državami EU.

Britanska policija mora po evropskem pripornem nalogu Todorića zdaj izročiti Hrvaški. A kot pišejo hrvaški mediji, njegovi odvetniki izpodbijajo proces izročitve, kar bi vrnitev v domovino lahko zamaknilo za več mesecev.

Ne spreglejte