Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 9. 2022,
22.16

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

12

Natisni članek

Ljubljana stanovanja nepremičnine Arvio

Ponedeljek, 26. 9. 2022, 22.16

1 leto, 7 mesecev

Inflacija, recesija, draga posojila … Ljubljančanov še nič ne odvrača od nakupa stanovanja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

12

Ljubljana nepremičnine stanovanja gradbeništvo | Če so kupci v Ljubljani še julija v povprečju odšteli 3.280 evrov za kvadratni meter, pa so stanovanja avgusta lastnike menjala v povprečju za 3.619 evrov za kvadratni meter oziroma deset odstotkov več kot mesec prej. | Foto Guliverimage

Če so kupci v Ljubljani še julija v povprečju odšteli 3.280 evrov za kvadratni meter, pa so stanovanja avgusta lastnike menjala v povprečju za 3.619 evrov za kvadratni meter oziroma deset odstotkov več kot mesec prej.

Foto: Guliverimage

Čeprav so še julijski podatki o poslih z nepremičninami kazali, da se je trg stanovanj v Ljubljani ohladil, v nekaterih delih prestolnice je bil tudi že opazen negativen trend, so se stvari avgusta korenito spremenile. Povsod po Ljubljani so novi lastniki za stanovanja odšteli več kot mesec poprej, cene stanovanj v Šiški pa so postavljale nove rekorde. V povprečju so avgusta novi lastniki za nakup stanovanja odšteli deset odstotkov več kot pretekli mesec.

Višje obrestne mere, težji pogoji za pridobitev stanovanjskega posojila, napovedi o ohlajanju gospodarstva in morebitna recesija, visoka inflacija ... Glede na makroekonomske kazalnike in druge naštete spremembe je bilo na trgu nepremičnin pričakovati, da se bodo cene stanovanj samo nižale. Kljub dogajanju v zadnjih mesecih pa so glede na prijavljene posle z nepremičninami avgusta kupci stanovanj spet segali globlje v žep.

Robert Golob
Novice Ekonomisti: To nas čaka v letu 2023

Če so kupci še julija za kvadratni meter v povprečju odšteli 3.280 evrov, pa so stanovanja avgusta lastnike menjala v povprečju za 3.619 evrov za kvadratni meter oziroma deset odstotkov več kot mesec poprej.

V nadaljevanju članka vam bomo predstavili, kakšna stanovanja v prestolnici sploh menjajo lastnike in po kakšnih cenah ter gibanje cen za kvadratni meter prodanih rabljenih in novozgrajenih stanovanj po posameznih katastrskih območjih v Ljubljani od januarja 2020 do avgusta 2022.

Zakaj samo Ljubljana?
V članku smo analizirali prodajo novih in rabljenih stanovanj zgolj v Ljubljani. Razlog za to se skriva predvsem v številu poslov, saj je nepremičninski trg najbolj dejaven prav v prestolnici. Za statistično analizo poslov in cen nepremičnin mora biti na voljo dovolj velik vzorec, da so podatki še vedno relevantni.  

Igor Masten
Novice Ekonomist Masten, kako naj to zimo poskrbim za svojo družino? #intervju

Kakšna stanovanja se v Ljubljani sploh prodajajo?

Avgusta so ljudje v Ljubljani kupovali predvsem stanovanja, katerih vrednost ni presegala 300 tisoč evrov. Takšnih je bilo skoraj 80 odstotkov vseh poslov.

Novi kupci so kupovali predvsem stanovanja, velika od 45 do 65 kvadratnih metrov (posli s stanovanji v tem velikostnem razredu so predstavljali dobro tretjino vseh nakupov) ter od 65 do 90 kvadratnih metrov (posli s stanovanji v tem velikostnem razredu so predstavljali slabo četrtino vseh nakupov).

V spodnjem grafu prikazujemo, koliko je znašal odstotek posameznega cenovnega razreda stanovanj, ki so bila prodana v Ljubljani v obdobju od januarja 2020 do avgusta 2022.

V spodnjem grafu prikazujemo, kakšen delež je predstavljal posamezni razred stanovanj glede na velikost v kvadratnih metrih v primerjavi z vsemi prodanimi stanovanji v Ljubljani od januarja 2020 do avgusta 2022.

denar evro dolar recesija inflacija ecb centralna banka trošenje vlada
Novice Zadolževanje Slovenije je vse dražje. Kaj to pomeni za Golobove načrte?

Center – 3.739 evrov za kvadratni meter

Povprečna cena kvadratnega metra prodanega stanovanja v središču prestolnice že od decembra lani ne pade pod 3.500 evrov. Avgustovske cene za kvadratni meter so malenkost višje kot mesec poprej, vendar še pod rekordnimi zneski iz januarja letos.

Bežigrad – 3.479 evrov za kvadratni meter

Bežigrad ostaja ena od bolj zaželenih sosesk v Ljubljani, kar se odraža tako v visokih cenah kot številu poslov. Avgustovska povprečna cena za kvadratni meter je bila le za dobrih sto evrov nižja od rekordov izpred dveh mesecev.

Moste-Polje – 3.305 evrov za kvadratni meter

Tudi v katastrski občini Moste-Polje so povprečne cene v primerjavi z mesecem poprej zrasle, in sicer na 3.305 evrov za kvadratni meter. Tudi število poslov je bilo podobno kot v preteklih mesecih.

Rudnik – 4.051 evrov za kvadratni meter

Od junija lani je število poslov z nepremičninami na Rudniku tako nizko, da izračun povprečja ne daje dobrega vpogleda v dogajanje na nepremičninskem trgu. Tako je bilo tudi pretekli mesec, ko sta bili prijavljeni le dve transakciji. Posledično povprečna cena 4.051 evrov za kvadratni meter ni merodajna.

Vič-Trnovo – 3.670 evrov za kvadratni meter

Po julijskem kolapsu so se cene na območju Vič-Trnovo dvignile. Kupci so za nakup rabljenega stanovanja v povprečju odšteli 3.670 evrov za kvadratni meter.

Šiška – 3.823 evrov za kvadratni meter

V Šiški so pretekli meseci padali rekordi, kar je lahko posledica začetka prodaje nekaterih novogradenj. Stanovanja so lastnike menjala za (v povprečju) 3.823 evrov za kvadratni meter oziroma za 17 odstotkov več kot mesec poprej. 

O podatkih
V sodelovanju z zagonskim podjetjem Arvio bomo na Siol.net vsak mesec predstavili pregled poslov na ljubljanskem nepremičninskem trgu. Arvio podatke, ki so osnova za zgoraj predstavljeno analizo, črpa neposredno iz Evidence trga nepremičnin, ki jo ureja Gurs. Ob tem je treba poudariti še naslednje:
- Posel z nepremičnino pristojni državni agenciji prijavijo prodajalci ali Furs. Rok za oddajo podatkov o poslu je sicer 15. dan v mesecu, v katerem je bil sklenjen posel, vendar izkušnje kažejo, da se podatke sporoča z zakasnitvijo več kot enega mesca. Posledično podatki po posameznih mescih ne vključujejo vseh poslov. Tako je za avgust 2022 v bazo ETN vključenih le približno 50 odstotkov poslov, kar pomeni, da so podatki o povprečnih cenah za avgust le začasni. Ko bodo v bazo ETN vključeni vsi posli, se lahko pojavijo spremembe povprečnih cen.
- Pri Arviu v analizo tudi niso vključili vseh transakcij, temveč le zanesljive posle s stanovanji. Kaj točno to pomeni, si lahko preberete na spletni strani Zanesljivost podatkov o sklenjenih transakcijah.

Ljubljana.
Novice Številke razkrivajo: Kakšna stanovanja se pravzaprav prodajajo v Ljubljani?
Trnovo Ljubljana
Novice Ljubljanski nepremičninski trg v padu? Stanovanja ponekod niso bila tako poceni že leto dni.
Robert Golob
Novice Golobu zaušnica ekonomistov: Nerealistično, tvegano, neustrezno …
Ne spreglejte