Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2022,
13.02

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

2

Natisni članek

Mercator Sberbank Fortenova grupa

Petek, 26. 8. 2022, 13.02

1 leto, 7 mesecev

Indotek tik pred soglasjem za nakup deleža v Mercatorjevi lastnici?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

2

Fortenova | Sberbank je do Fortenove izpostavljena v višini 1,1 milijarde evrov. To je vrednost posojila, ki ga je nekdanji Agrokor vzel v Moskvi in je bilo v postopku prestrukturiranja pretvorjeno v lastniški delež. | Foto STA

Sberbank je do Fortenove izpostavljena v višini 1,1 milijarde evrov. To je vrednost posojila, ki ga je nekdanji Agrokor vzel v Moskvi in je bilo v postopku prestrukturiranja pretvorjeno v lastniški delež.

Foto: STA

Madžarsko-ameriški nepremičninski investicijski sklad Indotek naj bi v kratkem dobil zeleno luč za nakup deleža ruske banke Sberbank v hrvaški skupini Fortenova, pod katero spada tudi največji slovenski trgovec Mercator. Po neuradnih informacijah Dela je že pridobil evropsko in ameriško soglasje, kmalu naj bi tudi britansko.

Sberbank in Indotek sta pogodbo o nameri prodaje 44-odstotnega deleža, ki ga ima ruska banka v skupini Fortenova, podpisala aprila. Za dokončanje transakcije so potrebna soglasja regulatorjev v več državah, so tedaj sporočili.

Prvi mož Fortenove Fabris Peruško je ob podpisu pogodbe zapisal, da prihod Indoteka v lastništvo skupine pozdravljajo, saj v njem vidijo dolgoročnega strateškega partnerja. Skupina Fortenova ima poleg trgovskega dela, ki ga sestavljata Mercator in hrvaški Konzum, še kmetijski in živilskopredelovalni del.

Mercator
Novice Sberbank prodaja delež v Fortenovi, zanj se zanimajo Madžari

Sberbank umik napovedala sredi lanskega leta

Sberbank je umik iz lastništva Fortenove, ki je nastala iz propadlega hrvaškega koncerna Agrokor, napovedala sredi lanskega leta, zaradi sankcij proti Rusiji v luči vojaške agresije nad Ukrajino pa je te postopke pospešila.

Časnik Delo danes poroča, da naj bi Madžari že pridobili soglasje Evropske unije ter soglasje ameriškega urada za nadzor tujega premoženja, menda je tudi blizu pridobitvi soglasja Združenega kraljestva. To potrebuje, ker je skupina Fortenova registrirana v Amsterdamu in posluje pod statutom Združenega kraljestva, na svojih spletnih straneh pojasnjuje hrvaški Večernji list. Po teh navedbah naj bi bil 500 milijonov evrov vreden posel izpeljan v letošnjem zadnjem četrtletju.

N Banka
Nekdanja Sberbank zdaj N banka

Rusi so se umaknili iz lastništva zaradi izgube več kot polovice vložka

Sberbank je do Fortenove izpostavljena v višini 1,1 milijarde evrov. To je vrednost posojila, ki ga je nekdanji Agrokor vzel v Moskvi in je bilo v postopku prestrukturiranja pretvorjeno v lastniški delež. Mednarodne okoliščine zaradi ruske invazije na Ukrajino so Ruse prisilile k predčasnemu umiku iz lastništva Fortenove in izgubi več kot polovice vložka, še navaja hrvaški časnik.

Indotek Group je v večinski lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellinka. Gre za skupino, ki upravlja premoženje, vredno več kot tri milijarde evrov, ter deluje na področju nepremičnin, finančnih storitev, logistike in transporta. Sedež ima v Budimpešti, pisarne pa ima še na Hrvaškem, v Španiji, Italiji, Romuniji, na Poljskem in v Grčiji. Kot lastnica številnih nakupovalnih središč in nepremičnin na Madžarskem naj bi imela skupina Indotek interes za širitev v maloprodajno dejavnost.

Mercator
Novice Bo Mercator končal v francoskih rokah?
Ne spreglejte