Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2013,
17.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

IMF Mednarodni denarni sklad gospodarska rast

Sreda, 23. 1. 2013, 17.01

7 let, 2 meseca

IMF napoveduje 3,5-odstotno rast globalnega gospodarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po oceni Mednarodnega denarnega sklada (IMF) naj bi BDP v evrskem območju upadel za 0,2 odstotka, globalno gospodarstvo pa naj bi izkusilo rast.

Območje evra bo po oceni IMF-a tudi letos zabeležilo krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), rast pa se bo vrnila šele leta 2014. Letos naj bi tako BDP v evrskem območju upadel za 0,2 odstotka, prihodnje leto pa se okrepil za en odstotek. Sklad je tako za 0,4 odstotne točke znižal napoved za območje skupne evropske valute. Še oktobra lani je namreč IMF za območje evra napovedoval 0,2-odstotno gospodarsko rast. Lani naj bi se gospodarstvo v območju evra po oceni IMF skrčilo za 0,4 odstotka.

Razlog za nižanje napovedi je negotovost na finančnih trgih Kot glavni razlog za znižanje napovedi IMF navaja nadaljevanje negotovosti na finančnih trgih glede tega, ali bodo do zdaj sprejeti ukrepi zadostovali za dokončno zajezitev dolžniške krize. Zaradi še naprej povišane stopnje negotovosti naj bi do okrevanje prišlo pozneje od prvotnih ocen.

Poleg tega naj bi se učinki trenutnega zniževanja pritiska trgov na državni dolg ranljivih članic in izboljšanje likvidnostnega položaja bank z zamudo prenesli v realni sektor. Kljub temu pa v IMF priznavajo, da bodo te zavore letos popustile, če bodo članice območja evra nadaljevale z dinamiko izvajanja reform.

Napoved IMF-a je slabša od napovedi iz Bruslja Napoved IMF je slabša od napovedi Evropske komisije, ki za letos vseeno pričakuje 0,1-odstotno rast gospodarstva v evrskem območju. Prihodnje leto naj bi rast dosegla 1,4 odstotka. Je tudi malenkost slabša od napovedi Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki za letos predvideva 0,1-odstotno krčenje gospodarstva, za prihodnje leto pa 1,3-odstotno rast. Evropska centralna banka medtem za letos napoveduje 0,3-odstotni upad BDP v evrskem območju, za prihodnje leto pa 1,2-odstotno rast.

Okrepljena rast globalnega gospodarstva IMF je danes predstavil najnovejšo različico poročila o svetovnih gospodarskih obetih. Sklad globalnem gospodarstvu za letos po novem napoveduje 3,5-odstotno rast, prihodnje leto pa naj bi se okrepilo za 4,1 odstotka. To je le za 0,1 odstotne točke manj od predhodnih napovedi.

Lani naj bi se globalno gospodarstvo okrepilo za 3,2 odstotka, kar pomeni, da se bo svetovna gospodarska rast letos vendarle nekoliko okrepila. IMF to pripisuje popuščanju zaviralnih dejavnikov, povezanih predvsem z dolžniško krizo v območju evra in javnofinančnimi izzivi v ZDA. Vseeno pa bo rast malenkost bolj postopna od prvotnih ocen.

Ne spreglejte