Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
29. 1. 2018,
14.50

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,05

3

Natisni članek

IKEA Ljubljana MOL Zoran Janković

Ponedeljek, 29. 1. 2018, 14.50

6 let, 2 meseca

Kdaj bo Ikea odprla trgovino v Ljubljani?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,05

3

Ikea | Foto Reuters

Foto: Reuters

Čeprav si švedski pohištveni velikan prizadeva za čimprejšnje odprtje svoje prve trgovine v Sloveniji, bodo morali kupci nanjo počakati še vsaj leto dni. Ikea namreč odprtje obljublja v letu dni od začetka gradnje. A ta se še kar odmika. Trenutno potekajo pripravljalna dela, zasaditev prve lopate je odvisna od MOL.

Potem ko je Ikea konec lanskega leta prejela pravnomočno gradbeno dovoljenje za odstranitev dela obstoječih poslovnih objektov, ki se razprostirajo na 81 tisoč kvadratnih metrih zemljišč BTC Cityja, so nemudoma začeli postavljati štiri metre visoko in 200 metrov dolgo zaščitno protihrupno ograjo.

Ta zdaj že stoji, trenutno pa z obstoječih objektov odstranjujejo sončno elektrarno. Ker je njena življenjska doba predvidena za prihodnjih 20 let, jo bodo ponovno namestili na novozgrajeno trgovino, s tem pa ogljični odtis zmanjšali za 400 ton.

Delavci trenutno z obstoječih objektov odstranjujejo 2.350 sončnih fotonapetostnih panelov in preostalih elementov sončne elektrarne. Te bodo shranili in jih ponovno namestili na streho nove trgovine Ikea. | Foto: Ana Kovač Delavci trenutno z obstoječih objektov odstranjujejo 2.350 sončnih fotonapetostnih panelov in preostalih elementov sončne elektrarne. Te bodo shranili in jih ponovno namestili na streho nove trgovine Ikea. Foto: Ana Kovač Obstoječo hladilnico in regalno skladišče bodo začeli rušiti v začetku februarja, na rušenje objekta nekdanje trgovine Živex pa bodo morali počakati do pravnomočnosti dovoljenja. Odstranitev objektov bo predvidoma končana maja prihodnje leto.

Na potezi je Ljubljana

Še vedno čakajo na izpolnitev vseh pogojev mestne občine Ljubljana (MOL), ki mora vzpostaviti cestno in komunalno infrastrukturo do novega objekta, zato tudi dogovor glede komunalnega še ni sklenjen.

Fotogalerija
1 / 12

"Čeprav smo z naše strani praktično že pripravljeni na začetek gradnje in imamo pripravljeno vso potrebno dokumentacijo za pridobitev vseh potrebnih gradbenih dovoljenj, še vedno čakamo na izpolnitev vseh pogojev MOL," zamik začetka gradnje pojasnjujejo v Ikei.

Janković je odprtje napovedoval že za lani

Ljubljanski župan Zoran Janković je ob podpisu memoranduma z Ikeo jeseni 2014 napovedoval, da bo Ikea svoja vrata odprla v letu 2017. Kje se tokrat zatika, smo vprašali v kabinetu župana, a odgovorov do roka nismo prejeli. Kasneje so nam iz oddelka za urejanje z nepremičninami MOL sporočili:

"Pridobitev zemljišč za cesto ni pogoj za Ikeino pridobitev gradbenega dovoljenja, temveč za pridobitev uporabnega dovoljenja, torej imamo še dosti časa.

Mestna občina Ljubljana je odkupila že vsa potrebna zemljišča za gradnjo ceste, razen zemljišča v lasti družbe Protect GL d.o.o. – v stečaju. Za manjkajoča zemljišča je MOL vložila zahtevo za razlastitev zemljišča. Trenutno poteka upravni spor pred upravnim sodiščem, zaradi izdane odločbe UE o uvedbi postopka razlastitve. Obenem čakamo, da stečajni upravitelj spusti javno dražbo. V pogovoru z njim se glede cene še precej razlikujemo.

Cilj MOL in Ikee je, da se uredi celotna okolica s sodobno javno infrastrukturo, ki bo omogočala še boljše povezave ter boljšo komunalno opremljenost okoliškim prebivalcem, strankam Ikee in BTC ter ostalim meščanom in obiskovalcem Ljubljane. Naš cilj je tudi, da na tem območju uredimo park v velikosti 15.000 kvadratnih metrov, ki bo pomembna pridobitev za ta del Ljubljane. Ocenjujemo, da se bodo dela začela in končala še letos."

Hkrati se Švedi zavedajo, da lahko trenutni postopki razlastninjenja in morebitne pritožbe pomembno vplivajo na dolžino postopkov in posledično tudi na začetek gradnje. To jih je izučila tudi situacija v Zagrebu, kjer so zemljišče kupili leta 2008, prvo lopato pa zasadili šele pet let kasneje.

Bodoče gradbišče nove Ikeine trgovine je že obdano s protihrupno ograjo. | Foto: Ana Kovač Bodoče gradbišče nove Ikeine trgovine je že obdano s protihrupno ograjo. Foto: Ana Kovač Na zaposlitev lahko računa 300 delavcev

Kljub temu so v družbi Ikea Slovenija danes že zaposleni štirje sodelavci. Aktivnega zaposlovanja vodstvene ekipe se bodo lotili leto dni pred odprtjem trgovine, nekaj mesecev pred odprtjem pa končali zaposlovanje večine izmed 300 sodelavcev. Kakšne plače lahko ti pričakujejo, v Ikei ne razkrivajo.

"Plače so ves čas v skladu s pogoji in zahtevami trgov, na katerih poslujemo. Predstavljajo le del celovitega paketa ugodnosti, ki jih ponujamo svojim zaposlenim," odgovarjajo.

Ponudba restavracije bo obogatena s slovenskimi jedmi

Ljubljanska trgovina bo stala na 31 tisoč kvadratnih metrih zemljišča in bo po velikosti najbolj primerljiva z nedavno odprtima trgovinama v Zagrebu in Beogradu. Kupcem bo na voljo 9.500 izdelkov in skoraj tisoč parkirnih mest, med nakupovanjem pa se bodo lahko okrepčali v restavraciji.

Ljubljanska Ikea bo po velikosti najbolj primerljiva s trgovinama v Zagrebu in Beogradu. | Foto: Ana Kovač Ljubljanska Ikea bo po velikosti najbolj primerljiva s trgovinama v Zagrebu in Beogradu. Foto: Ana Kovač Ponudba bo poleg značilnih švedskih jedi, kot so mesne kroglice in losos, prilagojena lokalnemu okusu in obogatena s priljubljenimi slovenskimi jedmi. Letno računajo na tri milijone obiskovalcev.

Z odprtjem prve trgovine v Sloveniji bo kupcem prvič na voljo tudi katalog v slovenskem jeziku, ki je bil za letošnje leto v 35 jezikih natisnjen v več kot 200 milijonih izvodov.

Ne spreglejte