Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
16.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

HSE dobiček

Torek, 21. 3. 2017, 16.46

6 let, 6 mesecev

HSE lani na ravni skupine z 21 milijoni evrov dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
HSE | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Skupina HSE je leto 2016 končala z 1,2 milijarde evrov prihodkov, v kar so vključene tudi njihove veleprodajne aktivnosti, medtem ko so iz lastnega poslovanja leto končali s približno 400 milijoni evrov.

Kot je povedal generalni direktor Gorazd Skubin, je skupina po še nerevidiranih rezultatih ustvarila okoli 21 milijonov evrov dobička.

Dravske elektrarne Maribor najbolj dobičkonosne

Kot je Skubin dejal na današnji novinarski konferenci v Mariboru, je Holding Slovenske elektrarne, ki skupaj zaposluje okoli 3.300 ljudi, lani ustvaril skoraj osem teravatnih ur elektrike, od tega nekaj več kot štiri v termoelektrarnah, nekaj manj kot polovico pa iz obnovljivih virov, večinoma iz hidroelektrarn.

Največji delež so k dobičku skupine tudi tokrat prispevale Dravske elektrarne Maribor (DEM), ki so lani po besedah direktorja Viljema Pozeba proizvedle 2.820 gigavatnih ur, kar je 80 odstotkov vse elektrike iz obnovljivih virov. Ob tem so ustvarili 64 milijonov evrov prihodkov, leto pa končali z dobrimi 13 milijoni evrov dobička. 

Generalni direktor HSE Gorazd Skubin pravi, da je skupina ustvarila okoli 21 milijonov evrov dobička. | Foto: Simon Plestenjak Generalni direktor HSE Gorazd Skubin pravi, da je skupina ustvarila okoli 21 milijonov evrov dobička. Foto: Simon Plestenjak Pozitiven rezultat holdingu so pomagale zagotoviti tudi Soške elektrarne, ki so v hidroelektrarnah proizvedle 520, v črpalni hidroelektrarni Avče pa dodatnih 420 gigavatnih ur elektrike. Leto so po besedah direktorja Marjana Pintarja končale z devetimi milijoni evrov dobička.

Nadaljnje investicije skoraj v celoti namenjene obnovljivim virom

Kot je danes povedal finančni direktor HSE Stojan Nikolić, bodo njihove nadaljnje investicije skoraj v celoti namenjene obnovljivim virom. Medtem ko sta Drava in Soča izkoriščeni, zdaj sodelujejo pri gradnji elektrarn na spodnji Savi, nadaljevali bodo na srednji Savi, kot eno od bolj perspektivnih pa vidijo porečje Mure. Tam za zdaj nastajajo težave zaradi nesoglasij z okoljevarstveniki.

"Neugodni trendi onemogočajo ekonomsko upravičene investicije"

"Prihodnost je gotovo tudi v novejših tehnologijah, kot sta veter in sonce, kjer imajo DEM prav tako v predalih nekatere projekte, žal pa se trenutno vsa evropska energetika spoprijema z neugodnimi trendi na trgih, ki praktično onemogočajo ekonomsko upravičene investicije," je dejal Nikolić. Dodal je, da zato tudi v prihodnje računajo na nadaljevanje sistema državnih podpornih shem, kakršna je zdaj na spodnji Savi, kjer HSE investira v energetski, država pa v infrastrukturni del projekta.

Model razvoja obnovljivih virov še nima jasnih številk

Po besedah Skubina so investicije v obnovljive vire zaradi aktualnega stanja skupine na razmeroma nizki ravni. Potekajo predvsem aktivnosti, ki niso kapitalsko intenzivne, predvsem priprave dokumentacije za projekte v poznejših letih. V pripravi je še vedno tudi model razvoja obnovljivih virov, ki pa trenutno še nima jasnih številk.

Na vprašanje, koliko lahko naložba v šesti blok ogrozi njihove načrte, je Nikolić odgovoril, da so do zdaj redno izpolnjevali svoje obveznosti, pri čemer ne gre le za Teš, pač pa tudi za Avče, verigo štirih hidroelektrarn na spodnji Savi itd.

Ne spreglejte