Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 1. 2022,
18.40

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,27

33

Natisni članek

pomanjkanje delavcev delavci turisti turizem Hrvaška

Sobota, 22. 1. 2022, 18.40

2 leti, 2 meseca

Hrvaški turizem v težavah: primanjkuje jim 35 tisoč delavcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,27

33

Istra Rovinj | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Hrvaški turistični sektor se pred poletno turistično sezono sooča z velikim pomanjkanjem delovne sile. Težave so se sicer pojavile že lani, ko nekateri hoteli, ne samo nižje kategorije, v glavni poletni sezoni zaradi pomanjkanja osebja sploh niso odprli vrat. Sezono so marsikje reševali študenti in upokojenci. Da bi se delavci vrnili, bi morali plače zvišati za najmanj 50 odstotkov, je prepričana sindikalistka Marina Cvitić.

Na Hrvaškem so po koncu lanske turistične sezone izračunali, da bi z izpopolnjeno delovno silo lahko ustvarili za 800 milijonov kun (106 milijonov evrov) več prihodkov, kot so jih. 

Zadnji popis prebivalstva na Hrvaškem je pokazal velik upad prebivalstva, posledično tudi delovne sile. V času pandemije koronavirusa pa je veliko delavcev odšlo za boljšim zaslužkom v tujino, piše reški časnik Novi list.

Hrvaška ima po popisu iz leta 2021 3,89 milijona prebivalcev. Število se je glede na popis iz leta 2011 zmanjšalo za 9,25 odstotka oziroma za 396.360 prebivalcev.

Prostih le pet tisoč turističnih delavcev, potrebujejo jih šestkrat več

Za letošnjo sezono se nadejajo prihoda še več tujih delavcev iz sosednjih držav, pa tudi s Filipinov, Indije in Ukrajine. Pridobivanje delovnih dovoljenj za tuje delavce sicer lahko traja več tednov.

Reka
Novice Hrvaški hotelirji si zaradi novega leta manejo roke

Na hrvaškem zavodu za zaposlovanje je po poročanju Novega lista trenutno prijavljenih okoli pet tisoč potencialnih turističnih delavcev. A to je glede na dejanske potrebe od 30 do 35 tisoč delavcev znatno premalo. Doslej je turističnim podjetjem uspelo pridobiti delovna dovoljenja za dva tisoč čistilk iz tujine, 1.700 natakarjev, 1.300 sobaric in pomožnih kuharjev in 1.200 kuharjev. V rekordni turistični sezoni leta 2019 je bilo na Hrvaškem 20 tisoč sezonskih delavcev.

Plače bi morali zvišati, ko so delavci še bili

Marina Cvitić, predsednica sindikata delavcev Istre, Kvarnerja in Dalmacije (SIKD), je za Novi list dejala, da je v turizmu nujen dvig plač, še posebej ob naraščajoči inflaciji. Po njenem prepričanju so delodajalci v turizmu največjo napako naredili takrat, ko je bilo kadra dovolj in ko so imeli dovolj denarja za zvišanje plač. "Zdaj je denarja manj, plače pa morajo višati bolj kot takrat, ko so imeli več denarja. A žal zdaj nimajo na voljo delavcev. To je začarani krog," je pojasnila.

Vrh EU - Zahodni Balkan. Andrej Plenković
Novice Hrvaška vabi izseljence nazaj v domovino z do 30 tisoč evri "nagrade"

Da bi se ljudje vrnili, bi morali plače zvišati za najmanj 50 odstotkov, je prepričana Cvitićeva. Dodala je, da lahko danes na Hrvaškem zaposlitev najde vsaka zdrava oseba. Ne gre sicer za optimalno delovno mesto, a kljub temu lahko zasluži za preživetje. Hrvati se po njenem mnenju ne odločajo za delo v tujini zato, ker v domovini ne bi dobili službe, temveč si želijo boljših delovnih mest.

Cvitićeva napoveduje, da se bodo brez konkretnega zvišanja plač turističnim delavcem težave pojavljale tudi letos. Zaradi pomanjkanja osebja pa bo tudi letos del namestitvenih kapacitet ostal zaprt, še piše Novi list.

Novice Najnovejši posnetki skoraj končanega megalomanskega projekta na Hrvaškem #video
splitska vrata
Novice Hrvati snujejo nov megalomanski projekt
Novice Poglejte, kje bi vas na hrvaško morje peljal Google #video
Ne spreglejte