Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2019,
9.19

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

6

Natisni članek

Abanka

Četrtek, 27. 6. 2019, 9.19

4 leta, 10 mesecev

Kriminalisti na sedežu Abanke. Razkrivamo, koga in kaj preiskujejo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

6

Abanka | Foto STA

Foto: STA

Kriminalisti izvajajo hišno preiskavo na sedežu Abanke v središču Ljubljane.

Po naših informacijah je preiskava povezana z iskanjem dokazov za sume kaznivih dejanj pri lastninjenju Perutnine Ptuj. Gre za sporni menedžerski prevzem Perutnine Ptuj, ki so ga pred desetletjem izpeljali nekdanji vodilni z Romanom Glaserjem na čelu.

Prve hišne preiskave v tej zadevi je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) opravil že leta 2017. Zlorabo položaja očitajo nekdanji upravi Perutnine Ptuj, ki ji je predsedoval Glaser, med osumljenimi pa naj bi bili tudi nekdanja predsednica uprave Probanke Romana Pajenk ter brata Matija Šešok in Klemen Šešok, lastnika družbe Taxgroup. Zadnja dva sta po ugotovitvah kriminalistov organizirala menedžerski prevzem Perutnine Ptuj.

NPU osumljenim očita, da so med letoma 2007 in 2014 izpeljali več škodljivih poslov v škodo podjetij, ki so po naših podatkih tako ali drugače povezana s Perutnino Ptuj. S tem naj bi pridobili več kot osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Perutnina Ptuj je bila pred finančno krizo skupaj s pozneje propadlo Probanko in povezanimi podjetji ključni temelj enega od najvplivnejših domačih kapitalskih omrežij, ki je obvladovalo severovzhodno Slovenijo. 

Roman Glaser (v sredini), nekdanji prvi mož Perutnine Ptuj | Foto: STA , Roman Glaser (v sredini), nekdanji prvi mož Perutnine Ptuj Foto: STA ,

Osem milijonov evrov premoženjske koristi

Kakšna je bila vloga Abanke pri menedžerskem prevzemu Perutnine Ptuj, ni natančno znano. Ko je družbo vodil še Roman Glaser, pa je bila Abanka vodja konzorcija bank upnic, ki je Perutnini Ptuj nazadnje leta 2015 odobril reprogram posojil v višini 84 milijonov evrov.

Med osumljenci po naših informacijah ni uslužbencev banke, ki jo je Slovenski državni holding (SDH) prejšnji teden prodal Novi KBM v lasti ameriškega finančnega sklada Apollo Global Management. "Abanka ni osumljenec v zadevi, pozvani smo bili k predložitvi dokumentacije. Kot običajno Abanka z organi pregona konstruktivno sodeluje, delo pa nemoteno poteka dalje. Podrobnosti v zvezi s preiskavo ne moremo komentirati," so sporočili iz Abanke.   

Na policiji so danes pojasnili, da "gre za preiskavo poslovnih prostorov finančne ustanove, in sicer zaradi utemeljitve sumov več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic oziroma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti". Pojasnili so, da predkazenski postopek vodijo zoper 16 fizičnih oseb.

"Preiskovalci obravnavajo sume kaznivih dejanj, povezanih s prevzemom gospodarske družbe z območja Policijske uprave Maribor, s katerimi so si osumljenci v škodo prevzete gospodarske družbe pridobili prek osem milijonov evrov premoženjske koristi. Odvzemi prostosti in pridržanja niso predvideni," so poudarili na policiji. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

Že druga preiskava proti Glaserju 

Glaser se je sicer zaradi lastninjenja Perutnine Ptuj znašel v dveh preiskavah NPU. Konec leta 2015 je namreč večinski delež Perutnine Ptuj iz rok menedžerjev prevzela Slovenska industrija jekla (SIJ) v lasti ruske skupine Koks. Že leto dni pozneje je NPU zaradi suma več kaznivih dejanj pri tem poslu specializiranemu državnemu tožilstvu ovadil Glaserja in tri nekdanje člane uprave Perutnine Ptuj. Sodišče je preiskavo uvedlo v začetku leta 2017 in pri tem sprejelo sklep o zavarovanju premoženja osumljencev.

V središču te preiskave so sumi kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril pri povečanju kapitala družbe, s katerimi naj bi vpleteni po ugotovitvah kriminalistov pridobili 1,7 milijona evrov nezakonitega premoženja. To naj bi jim uspelo s pomočjo opcijskih pogodb za delnice Perutnine, ki so vodilnim menedžerjem Perutnine - v nasprotju s preostalimi delničarji - ob prodaji omogočile dodatno premijo. Od letos je Perutnina Ptuj v lasti ukrajinskega prehrambnega velikana MHP.

Popravek članka

Klemen Šešok in Matija Šešok sta poslala popravek članka, ki ga objavljamo v celoti, kot smo ga prejeli:

V prevzemu Perutnine Ptuj nisva nikoli sodelovala.

Navedba je še toliko bolj neosnovana, ker se v Sloveniji ob prevzemih točno navede kdo jih izvaja, to so prevzemniki, med katerimi ni bilo naju, niti družbe Taxgroup ali katerekoli z nama povezane osebe.

Prav tako se iz dokumentacije, ki se obravnava po prevzemni zakonodaji, popolnoma jasno vidi, kdo so organizacije, ki pri prevzemih vodijo postopke in jih organizirajo. Družba Taxgroup ni pripravljala ponudbe za prevzem, niti ne druge prevzemne dokumentacije ali se kakorkoli dogovarjala za financiranje prevzema oziroma izvajala druge aktivnosti v zvezi s ponudbo za prevzem Perutnine Ptuj, niti nisva nobene izmed teh aktivnosti opravljala midva.

Matija Šešok in Klemen Šešok

Marjan Šarec
Novice Šarec kupnino za Abanko označil za razmeroma dobro
Ne spreglejte