SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

GZS: Pozivi SKEI k množičnim obiskom zdravnikov so neprimerni

3

termometer

Pozivi SKEI delavcem k množičnim zdravniškim pregledom so kot oblika pogajalskega pritiska neprimerni, poudarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

"Ravnanje Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (SKEI) je jasen pokazatelj lastne nemoči, da ob pomanjkanju realnih argumentov upraviči svoje nesprejemljive zahteve," so zapisali.

"Pozivi so povsem zgrešen in neprimeren pogajalski pritisk" Pozivi k množičnim zdravniškim pregledom so povsem zgrešen in neprimeren pogajalski pritisk, ki naj bi pripomogel k spremembi stališča delodajalcev do zahteve po sistemskem povišanju plač, so zapisali na GZS. Ob tem so poudarili, da je to tudi daleč od konstruktivnega pristopa k pogajanjem in iskanju sprejemljivih rešitev med sindikati in delodajalci.

Podjetja sicer po informacijah GZS zaposlenim ne preprečujejo obiska zdravnika ali udeležbe na krvodajalskih akcijah, saj se zavedajo njihovih zakonskih pravic. Vendar pa je takšno zavestno obiranje delovnega procesa v podjetjih kot manifestacija pritiska na delodajalca po njihovem mnenju povsem neumestno, izrabljanje zdravstvenih težav delavcev za sindikalne pritiske pa neetično.

"Jasno je, da so stavkovne zahteve SKEI povsem nevzdržne" Plače v panogah, kjer deluje SKEI, so namreč kljub kriznim razmeram že od leta 2008 do leta 2012 realno zrasle, so poudarili na GZS. "Povsem jasno je, da so stavkovne zahteve SKEI po zvišanju osnovnih plač v vseh tarifnih razredih od 6,5 odstotka do devet odstotkov, v času recesije, povsem nevzdržne," so dodali.

SKEI zato pozivajo k prenehanju takšnih akcij in upoštevanju realnih razmer v gospodarstvu. "V letih 2008-2012 smo v teh panogah zaradi krize že izgubili več kot 14.500 delovnih mest. Kdo bo nosil odgovornost, če bomo zaradi nevzdržnih zahtev SKEI v prihodnosti izgubili še več delovnih mest," se sprašujejo na GZS.

Z akcijami želijo povečati pritisk na delodajalce med pogajanji o plačah Sindikat SKEI bo namreč ta teden organiziral krvodajalske akcije in dan skrbi za zdravje, v okviru katerega pozivajo k obisku zdravnika. Z akcijami, ki bodo potekale med delovnim časom, želijo povečati pritisk na delodajalce med pogajanji o plačah. Na ta način želijo dodatno zaostriti pogajanja za spremembo kolektivnih pogodb.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin