Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
17.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

GZS Gospodarska zbornica Slovenije davek nepremičnine

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 17.29

7 let, 2 meseca

GZS: Napovedani davek na nepremičnine grožnja konkurenčnosti gospodarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) nasprotuje kakršnim koli dodatnim obremenitvam gospodarstva, ki lahko še poslabšajo že zdaj šibko konkurenčnost.

Zadnji takšen primer je osnutek predloga novega davka na nepremičnine, pravijo na GZS.

Ministrstvo za finance in vlado pozivajo, naj takšne predloge umakne "Predlog davka na nepremičnine, ki bi zvišal obdavčitev poslovnih in industrijskih nepremičnin za 13 odstotkov in s tem dodatno obremenil gospodarske subjekte, je povsem nesprejemljiv," so sporočili z zbornice. Zato ministrstvo za finance in vlado pozivajo, naj takšne predloge umakne, zlasti ker bodo gospodarski subjekti od 1. julija prizadeti z višjim davkom na dodano vrednost, ker so jih že z začetkom leta prizadeli višji prispevki za obnovljive vire in ker jim grozijo še selektivni davki ali dajatve, kot npr. davek na sladke pijače in višji prilivi v zdravstveno blagajno v breme gospodarstva. Vlado opozarjajo, da je v koalicijski pogodbi napovedala ukrepe za nov zagon gospodarstva. Ukrep, kot je predlagan, pa ima ravno nasprotni učinek, dodajajo.

GZS sicer podpira usmeritev predloga davka na nepremičnine v tistem delu, kjer spodbuja aktivacijo nepremičnin, ki se ne uporabljajo. GZS bo v zahtevah kratkoročnih ukrepov v okviru Agende malega gospodarstva, ki jo bodo predstavili na drugem vrhu malega gospodarstva 19. junija, vladi med drugim predlagala, naj neuporabljene državne nepremičnine proda ali odda v najem po nižji ceni in s tem vzpodbudi nepremičninski trg za poslovne subjekte.

Davek naj bi bil uveden leta 2014 Osnutek predloge zakona, ki bo v javni razpravi do 28. junija, predvideva, da bo davek na nepremičnine nadomestil tri dajatve, s katerimi so zdaj obremenjene nepremičnine. Obdavčene bi bile vse vrste stavb in zemljišč, prihodki pa se bi delili med državo in občinami. Davek naj bi bil uveden leta 2014.

Po predlogu bodo obdavčene vse nepremičnine, ki bodo na 1. januar leta odmere evidentirane v registru nepremičnin oz. bodo izpolnjevale pogoje za to, da bi morale biti evidentirane. Osnova za obdavčitev bo posplošena tržna vrednost, ki je razvidna iz registra nepremičnin.

Stopnje davka bi bile odvisne od vrste nepremičnin Stopnje davka bi bile odvisne od vrste nepremičnin. Stanovanjske nepremičnine bi bile obdavčene z 0,15-odstotno stopnjo, poslovne in industrijske nepremičnine z 0,8-odstotno, nepremičnine za druge vrste rabe (npr. za javno, kmetijsko ...) pa z 0,5-odstotno. Za zemljišča za gradnjo stavb kot tudi vsa ostala zemljišča je predvidena stopnja davka v višini 0,5 odstotka.

V primeru, da stanovanja niso zasedena, se bi davčna stopnja zvišala na 0,45 odstotka, za zemljišča z neizkoriščeno rabo pa na 1,50 odstotka. Poleg tega bodo imele občine možnost, da stopnje davka povečajo ali zmanjšajo za 50 odstotkov.

Ne spreglejte