Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2017,
20.02

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

3

Natisni članek

Magna Steyr lakirnica

Četrtek, 21. 12. 2017, 20.02

6 let, 4 mesece

Gradnja Magnine lakirnice napreduje hitreje od načrtov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

3

Magna v Hočah pri Mariboru je velika štajerska gospodarska zgodba, ki je zaradi hitenja pri pridobivanju dovoljenj za gradnjo objekta dobila izrazito političen predznak.


Novinar: Uroš Maučec/Video: Planet TV

Tovarna sredi polj ob avtocesti bliskovito raste. Slabe tri mesece po začetku gradnje so obrisi nove lakirnice avtomobilskega koncerna iz Avstrije jasno vidni. Zaradi ugodnega vremena dela prehitevajo načrte za skoraj dva tedna. Večina konstrukcije in strehe tako že stoji, v teh dneh nameščajo stenske panele, prihodnje parkirišče pa že asfaltirajo, je poročal Planet TV.

Gradbeni posel je vreden 40 milijonov evrov, tretjino letnih prihodkov Pomgrada. "Gradnja tehnično ni nič posebnega, je pa posebna zaradi velikosti in časovnega okvirja. Bo pa seveda za nas pomembna referenca, ker je to največja investicija greenfield v Sloveniji," je dejal Igor Banič, predsednik uprave Pomgrada.

Čeprav je na gradbišču več sto delavcev in delovnih strojev, na hoški občini pritožb za zdaj še niso prejeli. "Sam kot gradbinec prvič v Sloveniji vidim napravo, ki tovornjakom čisti kolesa, tako da vse kamione, ko gredo z gradbišča, očistijo z razpršeno vodo," je pojasnil župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak.

Načrt Magne, da v Hočah zgradi lakirnico, je v preteklih mesecih dvigoval veliko prahu. | Foto: Miha Merljak Načrt Magne, da v Hočah zgradi lakirnico, je v preteklih mesecih dvigoval veliko prahu. Foto: Miha Merljak

Zgrajenih bo skoraj 38 tisoč kvadratnih metrov proizvodnih površin. V prvih dneh novega leta naj bi se gradbena dela že izvajala v notranjosti tovarne, aprila pa naj bi Magna v njej že začela postavljati delovne stroje in drugo opremo za proizvodnjo. Poskusno naj bi ta stekla jeseni, v začetku leta 2019 pa sledi že serijska proizvodnja, je še poročal Planet TV.

Občina je že pred začetkom gradnje odkupila 30 hektarjev zemljišč, zdaj pa že odkupuje površine za naslednje faze gradnje, ki sicer še niso potrjene. Magna v Sloveniji bo na koncu zasedla območje, veliko kar 90 hektarjev.

Prvih 40 ljudi že dobilo delo

"Okoli 50 hektarjev smo že odkupili, vprašanje približno deset hektarjev je še odprto, tam še izvajamo aktivnosti, upam, da najdemo čim več rešitev,“ pravi Soršak.

V lakirnici bo delo dobilo 400 ljudi, prvih 40 je že izbranih, januarja začenjajo izobraževanje v graškem obratu.

Ne spreglejte