Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2023,
22.31

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

108

Natisni članek

električna energija recesija OZS GZS

Petek, 6. 1. 2023, 22.31

1 leto, 3 mesece

Februarja visoke položnice za elektriko. Sledijo odpuščanja, dražji izdelki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

108

recesija | "Drži, da se gospodarstvo ohlaja. To že občutijo tudi naši prevozniki, ki so tisti segment gospodarstva, ki te spremembe (upad prometa) najprej občuti," pravijo pri OZS.  | Foto Getty Images

"Drži, da se gospodarstvo ohlaja. To že občutijo tudi naši prevozniki, ki so tisti segment gospodarstva, ki te spremembe (upad prometa) najprej občuti," pravijo pri OZS.

Foto: Getty Images

"Za pomoč za leto 2023 je bil zakon sprejet šele v drugi polovici decembra, veliko prepozno za podjetja, ki so bila prisiljena sklepati drage pogodbe za zakup elektrike do konca leta, da bi se izognila prisilnemu odklopu od omrežja," opozarjajo pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Velik del slovenskega gospodarstva je moral konec lanskega leta sklepati nove pogodbe o dobavi električne energije. In cene elektrike so bile v novih pogodbah veliko višje kot v preteklosti. Tudi zato je vlada Roberta Goloba v zadnjih izdihljajih leta 2022 potrdila program pomoči gospodarstvu in del stroškov dragega energenta bomo prek državnih subvencij nosili tudi davkoplačevalci. Kljub državni pomoči pa bodo podjetja februarja prejela višje položnice kot v preteklosti. Zanimalo nas je, kako se bodo podjetja in podjetniki spopadli z višjimi stroški. Bodo odpuščali? Bodo strošek drage elektrike prenesli na končnega kupca?

Elektrika
Novice Vlada določila najvišje dovoljene cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja

Sledi varčevanje pri zaposlenih?

"Podjetja so previdna pri novem zaposlovanju, nekje pa še vedno primanjkuje kadrov," opozarjajo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Na udaru pa bo industrija materialov, kjer ima službo okoli 30 tisoč Slovenk in Slovencev. "Verjetno se bo nekoliko znižalo število zaposlenih, predvsem zaradi večje konkurence pri proizvodnji kovin v konkurenčnih, neevropskih državah," pravijo pri GZS. Pri zbornici sicer med svojimi člani opažajo veliko različnih pristopov k problematiki visoke cene električne energije. "V osnovi to pomeni bolj racionalno rabo, implementacijo novih tehnologij za boljšo učinkovitost, večjo samooskrbo (solarne elektrarne), zmanjšanje dela proizvodnje z visokoenergetsko komponento (aluminij, delno jeklo, plastika, kemikalije)," pojasnjujejo pri GZS.

"Zadnje, kar si podjetnik želi, je odpuščanje delavcev," pa pravijo pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS), kjer poudarjajo, da so ukrepi različni med posameznimi podjetji. "Nekateri so tako začasno zaustavili načrtovane investicije, ki niso nujno potrebne, nekateri so bili primorani dvigniti cene storitev ali izdelkov," odgovarjajo pri OZS.

Celjska koča 6 - Foto MOC
Novice Potrebna obnove in kadrov. Za Celjsko kočo iščejo novega najemnika.
denar
Novice GZS opozarja: Za toliko se bo znižala vaša plača

So ukrepi vlade dobri?

"Pri OZS smo zadovoljni z uredbo o omejitvi cen elektrike za mikro, mala in srednja podjetja v prvi polovici 2023," pravijo pri združenju obrtnikov in podjetnikov. Ter tudi poudarjajo, da je regulacija edina rešitev za ohranjanje konkurenčnosti slovenskih podjetij. "Seveda pa si želimo, da bi ukrepe podaljšali do konca leta," so še dejali pri OZS.

"Za pomoč za leto 2023 je bil zakon sprejet šele v drugi polovici decembra, veliko prepozno za podjetja, ki so bila prisiljena sklepati drage pogodbe za zakup elektrike do konca leta, da bi se izognila prisilnemu odklopu od omrežja," pa pravijo pri GZS in poudarjajo, da zato subvencije, predvidene v zakonu, slovenskim podjetjem še ne jamčijo konkurenčnih cen elektrike.

Zato pri GZS še vedno pričakujejo, da bo vlada vložila dodatne napore v reševanje problematike velikih in energetsko intenzivnih podjetij, ki nimajo regulirane cene in so morala v zadnjih mesecih zakupiti električno energijo za 2023 po enormno visokih cenah. "Tako da računamo na spremembe zakona o pomoči gospodarstvu, da bo tudi velikim podjetjem in EII zagotovljena konkurenčnost," pravijo pri GZS.

denar
Novice GZS odločno proti dvigu minimalne plače za več od inflacije

Recesija, težave na Kitajskem ...

"Drži, da se gospodarstvo ohlaja. To že občutijo tudi naši prevozniki, ki so tisti segment gospodarstva, ki te spremembe (upad prometa) najprej občuti," pravijo pri OZS. Poleg recesije pa je v zadnjih mesecih veliko govora o upehanosti kitajskega gospodarstva. Vendar slovenskih podjetij napovedi o slabem letu za Kitajsko ne skrbijo.

"Povsem nasprotno, od februarja naprej pričakujemo vnovično hitrejšo rast kitajskega gospodarstva in s tem povpraševanja po surovinah," pravijo pri GZS. To bo po oceni združenja vnovič vplivalo na dvig cen nafte in določenih drugih surovin. "Cene električne energije bodo odvisne tudi od dobavljivosti poceni utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) in predvsem vremena v naslednjih tednih. Menimo, da so podjetja danes precej bolj pripravljena na spoprijemanje z različnimi negotovostmi, vendar je intervencija vlade nujna v primerih, če se te okoliščine zopet bistveno poslabšajo," pravijo pri GZS.

denar, evri
Novice Državni proračun z 1,4 milijarde evrov primanjkljaja
Ne spreglejte