SiolNET. Posel danes Novice
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški naftni velikan z rekordnimi 56 milijardami dolarjev dobička

0,29

termometer

Exxonmobil | Exxonmobil je lani za dividende in nakupe delnic namenil 29,8 milijarde dolarjev. | Foto: Guliverimage
Exxonmobil je lani za dividende in nakupe delnic namenil 29,8 milijarde dolarjev. Foto: Guliverimage

Ameriški naftni velikan Exxonmobil je v zadnjem četrtletju lani dobiček medletno zvišal za 43,7 odstotka na 12,8 milijarde dolarjev (11,8 milijarde evrov), prihodke pa za 12,3 odstotka na 95,4 milijarde dolarjev (88,0 milijarde evrov). Celotno lansko leto je sklenil z rekordnim dobičkom v višini 55,7 milijarde dolarjev (51,4 milijarde evrov).

Rezultat Exxonmobila odraža višje cene surovin ob okrevanju povpraševanja po pandemiji covid-19 in ob ruski invaziji na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lani je energetski velikan proizvodnjo nafte in zemeljskega plina rahlo zvišal, in sicer predvsem na račun investicij pred letom 2019, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izvršni direktor Darren Woods je potrdil, da so jim bile okoliščine lani zelo naklonjene.

Exxonmobil je bil leta 2020 izključen iz borznega indeksa Dow na newyorški borzi. Njegove delnice so med pandemijo covid-19 ob močno zmanjšanjem povpraševanju po nafti izgubile vrednost, vodstvo pa je bilo deležno kritik o pretiranem zadolževanju.

So se pa energetski velikani zaradi velikih dobičkov v lanskem letu znašli pred novimi davki. Exxonmobil je že vložil tožbo zaradi davka na presežni dobiček v Evropi. Skupaj z rivalom Chevron se je zapletel tudi v spopad z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, ki je energetske velikane kritiziral, ker dobičke namesto v naložbe usmerjajo v odkupovanje lastnih delnic.

Exxonmobil je lani za dividende in nakupe delnic namenil 29,8 milijarde dolarjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin